Beweeggids voor ouderen met dementie
Iedere maand lichten we een handige app of tool uit waarmee jij je kennis kunt vergroten. Deze keer: de Beweeggids voor ouderen met dementie.
Wat is het?
Er zijn veel ouderen met dementie die niet gestimuleerd worden om te bewegen. Thuiswonende cliënten zijn daarvoor bijvoorbeeld afhankelijk van mantelzorgers, wijkverpleging en begeleiders van de dagbesteding. De Beweeggids voor ouderen met dementie laat door middel van filmpjes en achtergrondinformatie zien hoe jij, als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist, ouderen met dementie kunt laten bewegen en oefenen. Je kunt ook mantelzorgers en anderen stimuleren om de beweeggids te gebruiken. Goed om te weten: de oefeningen zijn ook geschikt voor fysiek kwetsbare cliënten zonder dementie.
Voor en door wie?
De Beweeggids voor ouderen met dementie is bedoeld voor zorgprofessionals, maar kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt door mantelzorgers.
De beweeggids is gebaseerd op het onderzoek ‘Laat het brein niet indutten: beweeg slim en verminder de kans op dementie’, waarin Kenniscentrum Sport partner was. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is hoofdaanvrager van de beweeggids.
Wat vindt de praktijk?
48 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten, onder andere werkzaam in de wijkverpleging (38 procent), verpleeg- en verzorgingshuizen (34 procent), algemene ziekenhuizen (12 procent) en huisartspraktijken (8 procent), hebben verschillende modules van de beweeggids getest.
Uit de test bleek dat:
- De testers zijn vooral enthousiast over de filmpjes met de uitleg van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en de oefenseries ‘bewegen op de stoel’ (4 van de 5 punten)
- De te downloaden instructiebeschrijvingen en de pagina ‘meer informatie’ worden als minst relevant beoordeeld (3,5 van de 5 punten)
Wat gaan de testers in de praktijk doen met de informatie uit de beweeggids?
- 45 procent geeft aan de informatie (ook) door te geven aan een ander om er wat mee te doen
- 22 procent gaat zelf praktisch met de beweeggids aan de slag
- 14 procent gaat de informatie uit de beweeggids alleen als achtergrondinformatie gebruiken
- 12 procent heeft eerst meer informatie of een goede handleiding nodig
Gemiddeld gaven de testers de Beweeggids voor ouderen met dementie een 7,7.
Het is een duidelijke gids die veel handvatten geeft
Ik mis tips over hoe het bewegen is in te passen in de routine van de dag
Waarom heet het niet gewoon: bewegen voor ouderen? Ik zie ook veel voordelen voor anderen die een passieve leefstijl hebben
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.