Congres “Research Professional meets CCMO”

  • 3 september 2024
  • Blog/Vlog
  • Research Professionals
Foto 2 Ccmo

Congres “Research Professional meets CCMO”

Op 3 september waren wij te gast bij de CCMO en organiseerden wij samen  het congres “Research Professional meets CCMO.” Een congres voor researchverpleegkundigen/ research coördinatoren, onderzoekers, datamanagers en andere geïnteresseerden.

De opening werd verzorg door Thera Max-Mos die in het kort de geschiedenis en doelstelling van de CCMO schetste. Verder gaf zij een inkijkje in het mooie Den Haag en de locaties waar de CCMO tot nu toe gezeten heeft.

Vervolgens was de beurt aan Annemarie Geel, die voorzitter Stan van Belkum interviewde. Daarbij werd door Annemarie steeds benadrukt dat goed onderzoek zonder research professional niet mogelijk is. Stan vertelde over de CCMO en hun opdracht. Vooral het versnellen van onderzoek is een prioriteit. Hiermee samenhangend werd de administratielast besproken.

Het Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek werd toegelicht door Thera Max-Mos. Speerpunten zijn versnellen van de start van onderzoek, patiëntenparticipatie en investeren in netwerken. Zo wordt er gewerkt aan een standaard CTA om processen te versnellen. De praktijk leert ons dat niet iedereen hier gebruik van maakt. Het nieuwe onderzoeksportaal, dat 3 februari 2025 gelanceerd wordt, moet het voor patiënten makkelijker maken om onderzoeken te vinden. Door in kaart te brengen welke onderzoeksnetwerken bestaan en hoe deze optimaal functioneren, kan er een volgende stap gezet worden in het verbeteren van WMO plichtig onderzoek in Nederland.

Jan Willem Kleinovink gaf een inkijkje in CTIS. Zijn boodschap was dat het systeem inderdaad misschien lastig is om te leren maar niet onmogelijk! Er zijn diverse websites waar je informatie en handleidingen kunt vinden. De hele dag was bovendien het CCMO validatieteam-helpdesk aanwezig om vragen te beantwoorden. Hier werd goed gebruik van gemaakt.

Aan Judith Verhagen-Oldenampsen was vervolgens de eer om haar ervaringen vanuit de praktijk te delen over CTIS, Deze waren wisselend. Waar ze aanvankelijk dacht het aardig onder de knie te hebben, viel dat een volgende keer heel erg tegen. Haar tip is o.a. om op tijd te beginnen en te rekenen op een lange voorbereidingstijd.

Na een korte pauze lichte Evelyn van der Aa het belang van patiëntenparticipatie toe. Wie betrek je en welke rol geef je ze? Het programma van de CCMO werd toegelicht en aangegeven welke vragen er aan het ABR formulier zijn toegevoegd om onderzoekers te stimuleren dit te gaan doen.

Vanuit de praktijk vertelde Linda Garms hoe ze hier invulling aan gegeven heeft bij een van de studies die op haar afdeling uitgevoerd werd. Voorwaarden van subsidiegevers en plannen op papier zijn mooi, maar waar vind je deze patiënten en hoe geef je hier een zinvolle invulling aan?

Ook hierbij geldt, begin op tijd en probeer zo een goede weerspiegeling van je onderzoekspopulatie in je panel te krijgen.

Gebruik maken van e-consent is een hot topic in onderzoeksland en Astrid van der Zanden gaf toelichting. Aan welke voorwaarden moet het voldoen en hoe strikt moeten bepaalde regels gehandhaafd worden? Zij had daar zo haar eigen ideeën over, maar natuurlijk moet dit ook weer met diverse partijen worden afgestemd.

Kimberley Hemelrijk vertelde hoe ze in het Amsterdam UMC hier mee bezig zijn. Ze gaf aan welke voordelen het heeft en hoe je het kan gebruiken. Ze hebben nu in kaart gebracht welke vendors er zijn en de vervolgvraag is met welke in zee te gaan.

Tot slot sprak Paula Vossebeld over het Onderzoeksportaal die als vervanging van ToetsingOnline komt. Voordeel van dit nieuwe portaal is dat het veel overzichtelijker is dan het verouderde systeem. Patiënten kunnen ook beter onderzoeksinformatie terugvinden dan via andere trialregisters. Begin december zal dit nieuwe platform gelanceerd worden.

Na een geslaagde live demonstratie van de website was het tijd voor de borrel.

Er werd gezellig nagepraat en de deelnemers wisten elkaar te vinden. Banden zijn aangehaald en nieuwe ideeën zijn opgedaan. Het congres werd enorm goed beoordeeld. Opmerkingen zoals “het CCMO heeft een gezicht” , wat mooi om te zien waar de CCMO werkt en wij werden zichtbaar bij de CCMO waren enkele van de opmerkingen.  Ook hoorden wij veel dat er van beide kanten veel was geleerd en ook dat er goed naar ons is geluisterd.  Wij hopen op een vruchtbaar vervolg!

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)