Erik wil boegbeeld zijn voor diversiteit in de zorg

  • 30 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Ambassadeur Erik Werk

Wie ben ik om te oordelen over een ander? Er is altijd een reden voor bepaald gedrag. Wat erachter zit, weten we niet altijd. Openstaan voor de verschillen tussen cliënten en collega’s én die accepteren, levert mooie situaties op en echt contact”, zegt Erik Dierink, verpleegkundig specialist bij TriviumMeulenbeltZorg. In januari 2025 begint hij aan de ambassadeursopleiding Diversiteit & Inclusie van V&VN.  

“Ik wil me graag inzetten voor diversiteit en inclusie, omdat ik merk dat hierin nog veel te winnen valt”, vertelt Dierink. Hij ziet in de praktijk dat het verschil in kennis, cultuur en religieuze achtergrond tussen zorggever en zorgvrager, maakt dat er soms andere verwachtingen zijn. “Het helpt daarbij om iemand als een gelijkwaardige te zien, dan kun je groeien en leren van elkaar.”  

Turkse interieurverzorgster 

“Zo heb ik meegemaakt dat een interieurverzorgster, die op de kamer kwam van een Turkse cliënt, dezelfde taal sprak als de cliënt. Hierdoor ontstond een mooi contact. De cliënt deelde veel informatie met de interieurverzorgster, die op haar beurt, met toestemming van de cliënt, deze informatie deelde met het zorgteam. Ze was heel bescheiden en dacht dat haar informatie niet belangrijk was, maar het bleek juist cruciaal. Hierna verliep de zorg voor alle partijen op een prettiger manier.” 

“In de organisatie waar ik werk mogen mensen zijn zoals ze zijn, met veel ruimte voor de eigen leefwereld. Toch merk ik soms een bepaalde ongemakkelijkheid bij bijvoorbeeld een vraag over intimiteit. Dit zie ik vooral bij homoseksuele paren, dat dan soms wat lacherig wordt gedaan over blijven slapen tijdens een terminale fase van een cliënt. Dit terwijl het open bespreken van lastige onderwerpen juist bijdraagt aan tolerantie en begrip voor een ander.” Dierink hoopt tijdens de ambassadeursopleiding deze vaardigheid verder te ontwikkelen. 

Cliënten zijn allemaal uniek en verschillend en zorgverleners zijn dat ook

Steun vanuit de organisatie 

TriviumMeulebeltZorg steunt Dierink in zijn deelname aan de ambassadeursopleiding. “Diversiteit en inclusie krijgen aandacht binnen onze organisatie. We zijn een divers team met veel verschillende inzichten, kennis en kunde. Dit maakt dat de gegeven zorg vaak passender is en beter aansluit bij de cliënt en diens familie.  

Cliënten zijn allemaal uniek en verschillend en zorgverleners zijn dat ook. Het kan lastig zijn elkaars verschil te benutten en tegelijkertijd in verbinding te blijven. Toch maakt dit de zorg beter.” 

Dat Dierink een boegbeeld wil zijn voor diversiteit en inclusie op de werkvloer, betekent niet dat hij  geen vooroordelen heeft. “Vooroordelen is menselijk, en niets menselijks is mij vreemd. In een fractie van een seconde maak ik een beeld van een nieuwe cliënt, maar dit probeer ik bij mezelf actief uit te zetten. Iemand is méér dan mijn aanname. Ik doe daarom mijn best niet te oordelen.” 

Inclusieve gezondheidszorg 

Van 1 januari tot 1 juli 2024 onderzocht het Kennisinstituut V&VN wat verpleegkundigen kan helpen om inclusieve gezondheidszorg te bevorderen. Hieruit blijkt dat het van belang is dat de verpleegkundige bekwaam is in het zorgen voor mensen met een andere culturele achtergrond of geaardheid. Ambassadeurstrajecten helpen verpleegkundigen en verzorgenden om de vaardigheden hiervoor te ontwikkelen, er leiderschap in te tonen en er zeggenschap over te hebben. Word je opgeleid tot Ambassadeur Diversiteit & Inclusie, dan help je bij een zorgomgeving waarin diversiteit wordt erkend, gewaardeerd en benut. Zowel in de relatie tussen zorgprofessionals een patiënten als binnen de beroepsgroep zelf. 

In de ambassadeursopleiding Diversiteit & Inclusie leer je diversiteitsensitief te werken en dit uit te dragen naar collega’s. Diversiteitsensitief werken betekent dat je respectvol leert omgaan met diversiteit in verschillende situaties. Je wordt je steeds bewuster van de verschillen tussen mensen, waardoor je de behoefte van elke cliënt leert begrijpen. Ook leer je inclusief denken. Dit is het besef dat ieder individu uniek is en de zorg aangepast wordt op de situatie en behoefte van de zorgvrager.    

Informatieavond ambassadeursopleiding 

Op 9 oktober van 19:00 - 20:00 uur is er een online informatieavond. De bijeenkomst is bedoeld voor zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in de opleiding. Je kunt je aanmelden via academie@venvn.nl en krijgt dan een uitnodiging en Teamslink toegestuurd. 

Meer informatie over de ambassadeursopleiding vind je hier

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd