Twee jaar IZA: ‘Er is nog veel te doen’
- 30 oktober 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
In het najaar van 2022 tekende V&VN het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarmee tot en met 2026 samen wordt gewerkt met VWS en andere partijen aan meer passende, preventiegerichte, duurzame en gedigitaliseerde zorg in Nederland.
Na twee jaar IZA én met een nieuw aanvullend akkoord voor de deur, maakt V&VN-voorzitter Bianca Buurman de balans op voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. “De zorg veranderen is een proces dat tijd kost. Er is nog veel te doen. Het is daarom goed dat het IZA wordt verbreed met aanvullende afspraken tussen 2026 en 2028.”
Is er voor zorgprofessionals al veel ten goede veranderd in de zorg sinds het akkoord?
“Ik zou willen dat ik volmondig ‘ja’ zou kunnen zeggen. Maar bij een groot deel van onze beroepsgroepen zijn de effecten nog niet merkbaar. Ja, de zorg verandert, maar wel langzaam en dit gebeurt terwijl de schaarste toeneemt. Je moet de zorg zien als een mammoettanker die niet eenvoudig te keren is naar de golfstromingen van bijvoorbeeld vertrouwen, duurzaamheid, preventie of digitalisering. Een dergelijke ingrijpende verandering in de zorg kost geduld en samenwerking. Er moet vooral meer samengewerkt worden mét de zorgprofessionals; zij zijn de sleutel tot echt merkbare verandering. Het stelsel moet wat ons betreft ook eenvoudiger worden.”
Kan je wel een IZA-succes nóemen waar zorgprofessionals iets aan hebben?
“Dan wil ik toch de versterking van zeggenschap voor de zorgprofessional bovenaan zetten. Vanuit het IZA konden we het Landelijk Actieplan Zeggenschap voor de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten opzetten; meer dan 400 organisaties hebben voor hen subsidie aangevraagd. Onze beroepsgroepen hebben nu meer invloed op hun dagelijks werk en dit recht is door onze inzet zelfs wettelijk verankerd. Ze praten en beslissen steeds vaker mee in bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende adviesraden en zitten bij het bestuur aan tafel.
Er zijn en komen dus méér collega’s in de wijk.
Veel meer dan twee jaar terug is er het besef dat als verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten samen met artsen en bestuur aan tafel zitten, je tot betere besluiten komt voor de zorg. Uit onderzoek blijkt dat als zorgprofessionals mogen meebeslissen, ze lekkerder werken, de kwaliteit van zorg beter is en ze niet nadenken over weggaan. Zeggenschap is de sleutel tot behoud van personeel. Dat begint nu goed tussen de oren te zitten van werkgevers, en professionals zelf.”
Zorg in de wijk wordt steeds belangrijker. Wat levert het IZA de wijkverpleging op?
“V&VN heeft begin 2023 het Investeringsakkoord Opleiden in de Wijk (IOW) getekend. Hiermee kwam 150 miljoen euro vrij om te investeren in het opleiden en behouden van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk. Er zijn en komen dus méér collega’s in de wijk. Dat is belangrijk als je weet dat we vooral zorgprofessionals in de wijk nodig gaan hebben vanwege de ouder wordende thuiswonende cliëntenpopulatie. Met name aan verzorgenden en verpleegkundigen is grote behoefte. Maar ook zijn er nét weer extra opleidingsplekken gestart voor meer verpleegkundig specialisten in de wijk. Ze moeten allen zó worden opgeleid dat ze in hun werk zorg kunnen voorkomen. Preventie en gezondheidsbevordering zijn cruciaal, waar de cliënten weer bij gebaat zijn. Het mooie is dat die 150 miljoen eerst een tijdelijke investering was om meer collega’s op te leiden in de wijk, maar inmiddels wordt elk jaar geld vrijgemaakt voor opleiden voor de wijk.”
Zijn er IZA-onderwerpen waar nog veel discussie over is?
“Ik zou het geen discussie noemen, maar we praten indringend met het ministerie over belangrijke onderwerpen, zoals de pandemische paraatheid waar het nieuwe kabinet op wil bezuinigen. V&VN zit aan tafel om de noodzaak van goede infectiepreventie, voldoende verpleegkundigen en ic-bedden te benadrukken. Die invloed merk je dan wel. Bij het vraagstuk van concentratie en spreiding van zorg gaat het over wanneer je zorg dichtbij huis biedt en wanneer juist in een specialistisch centrum. Binnen de oncologie worden oncologische behandelingen steeds vaker thuis gegeven. Dan móet je de verpleegkundigen daarbij betrekken. Dus: oncologieverpleegkundigen vanuit de afdeling V&VN Oncologie discussiëren mee. Dat is goed. Tegelijk kunnen dingen beter. De zorgprofessional moet veel sterker en vaker betrokken worden, bijvoorbeeld bij plannen in de regio. Ook zie ik nog teveel dure consultants die worden ingehuurd om een IZA-project te starten zodat de zorg verandert. Dat kunnen onze beroepsgroepen goed zelf, biedt die mogelijkheid.”
Heeft het Zorgakkoord ook iets betekend voor de geestelijke gezondheidszorg?
“Wat ik al zei: Verandering gaat langzaam. Maar we staan aan de vooravond van de start van de Mentale Gezondheidsnetwerken (MGN) in alle regio’s in ons land. Daarbij gaan huisartsen, het sociaal domein en onze sociaal psychiatrisch verpleegkundigen uit de GGZ samenwerken. Bij het tekenen van IZA was duidelijk dat er iets gedaan moet worden aan de lange wachtlijst voor hulp in de GGZ. Er staan teveel mensen op die mogelijk geen psychische hulp nodig hebben, maar bijvoorbeeld hulp van de gemeente op financieel gebied, omdat ze schulden hebben. De huisarts - en wat ons betreft ook de verpleegkundig specialist - verwijst de patiënt naar een Mentaal Gezondheidsnetwerk waarbij in een verkennend gesprek gekeken wordt welke hulp nu echt nodig is. Er lopen al enkele pilots. Per 2025 wordt dat verkennende gesprek vergoed vanuit de basisverzekering. V&VN werkt mee aan webinars over de netwerken om onze leden zoveel mogelijk te betrekken.”
Wat moet volgens jou beter uit de verf komen?
“De digitale beschikbaarheid van patiëntgegevens moet echt beter. In het IZA is afgesproken dat er minder regeldruk en minder administratie in de zorg moeten komen. Zodat de zorgprofessional meer tijd heeft voor het verlenen van zorg en meer kan inzetten op preventie. Daar hamert V&VN echt al jaren op, maar er lijken alleen maar regels bij te komen. Een groot deel van de administratieve lasten komt doordat de gegevensuitwisseling van patiënten tussen zorgprofessionals nog steeds niet goed verloopt. Vooral bij de overdracht. Van bijvoorbeeld ziekenhuis naar verpleeghuis. Dan hebben we het over het handmatig overschrijven van gegevens of het faxen of printen van patiëntinformatie. Begin dit jaar heeft V&VN met diverse partijen een akkoord gesloten om die digitale uitwisseling te versnellen en te verbeteren. Langzaam kunnen we successen melden. In drie regio’s in ons land beschikken verpleegkundigen die een oproep krijgen voor acute nachtzorg in de wijk, nu bijvoorbeeld altijd over actuele informatie.
Er is nog veel te doen, zei je aan het begin. Waaraan denk je dan vooral?
“Twee dingen. Eén: Er moet blijvend geïnvesteerd worden in het opleiden en behouden van personeel in de zorg. Daar horen ook het regelen van goede stages en aantrekkelijke werkomstandigheden bij. De instroom op de opleiding van de verzorgenden is met ruim 40% afgenomen. Twee: Maak de zorg eenvoudiger met minder regels. Verpleegkundigen en verzorgenden weten waar de administratieve lasten zitten en welke verantwoording nodig is. Zet ze veel meer in de lead. Dat zijn voor ons twee heel belangrijke speerpunten. Gelukkig ziet het huidige kabinet ook dat verandering in de zorg tijd kost en is er het voornemen het IZA door te zetten. Dit wordt verbreed in een zorg- en welzijnsakkoord tot en met 2028. Ook daarin staan het verminderen van regeldruk en investeren in opleiden en vakmanschap gelukkig op de agenda. V&VN wil hier graag op inzetten.”
Praat mee over nieuwe afspraken Integraal Zorgakkoord (IZA) – Geef je op voor de klankbordgroep!
Het ministerie van VWS werkt de komende weken aan nieuwe aanvullende afspraken voor het Integraal Zorgakkoord (IZA) en betrekt beroeps- en brancheverenigingen daarbij, waaronder V&VN. Belangrijke thema’s worden het verminderen van regeldruk en het versterken van vakmanschap en werkplezier. Het is belangrijk dat de afspraken daadwerkelijk leiden tot verbeteringen in onze beroepspraktijk. Daarom vragen we verpleegkundigen, verzorgenden en, verpleegkundig specialisten om mee te denken over (en feedback te geven op) de inzet van V&VN. Dat doen we onder meer door een klankbordgroep in te richten en te bevragen. Wil jij meepraten? We zijn nog op zoek naar deelnemers. Je wordt de komende weken dan af en toe via de mail benaderd om feedback en input te geven.
Jouw inbreng is essentieel. Samen werken we aan betere zorg.
Geef je op voor de klankbordgroep via iza@venvn.nl
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.