‘Mensen verbloemen hun armoede nu vaker’ (deel 2)
- 22 juli 2024
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Binnen de oude stadssingel van Gouda wonen mensen in prachtige grachtenpanden én in sociale woningbouw. Verzorgende IG Hanny van den Berg heeft cliënten van alle rangen en standen. Een ochtend met haar mee op route, beschreven in een serie van drie delen. In deel 2 gaat Hanny langs bij onder anderen een cliënt die naast diabetes kampt met verslavingen, maar ook geniet van zijn hobby's.
Het is nog steeds in de ochtend en Hanny heeft net een cliënt met ernstige reuma geholpen bij het opstaan uit bed en verzorgen van het ontbijt. Een paar straten verderop belt ze om tien voor tien aan bij een appartementenblokje uit de jaren tachtig.
Volgepakte kamer
Op de eerste verdieping gaat de deur open van een woning die vol staat met Lego-modellen en geluidsapparatuur uit de jaren zeventig. “Je ziet wel wat mijn hobby’s zijn”, begroet de bewoner ons. “Let op dat de kat niet naar buiten gaat.” Hij rijdt in een rolstoel tussen alle spullen in de volgepakte kamer en over de kale betonnen vloer van de gang.
De man is begin zestig en weduwnaar. Als gevolg van diabetes is een been afgezet. Hanny komt om het andere been te verzorgen en een steunkous aan te trekken. Ook aan dat been had hij wonden door vaatproblemen.
Zijn gezondheid is niet alleen door diabetes aangetast, maar ook door roken, een drankprobleem en drugsgebruik. Zuurstoftherapie heeft geholpen bij het herstel van het been. Het lijkt nu beter te gaan. De wonden zijn genezen. Enthousiast laat hij zien dat hij een nieuwe op maat gemaakte schoen heeft gekregen. Daardoor kan hij nu ook bij slecht weer naar buiten.
‘Kinderen kregen verdunde koffiemelk te drinken’
Cliënten van alle rangen en standen, arm en rijk, heeft Hanny altijd gezien in haar werk. “Armoede is er altijd geweest en zal ook niet verdwijnen. Vroeger kwamen we ook al bij gezinnen waar onvoldoende te eten was. Kinderen kregen toen soms onverdunde koffiemelk te drinken.
“Armoede was toen meestal zichtbaarder. Nu zie je vaker dat mensen hun armoede verbloemen en daar ook bij familie en bekenden niet voor uit durven komen. Dan kom je in een mooi ingericht huis, maar is de koelkast leeg en is er te weinig eten. Er zijn nu denk ik meer mensen die op zich goed verdienen, maar bij wie door allerlei oorzaken het geld de deur uitvliegt, zodat er te weinig overblijft om van te leven.’’
Gebroken schouder
Rond tien over tien belt Hanny aan bij een verbouwd pand aan een gracht. Achter de deur wachten twee honden. Hanny komt hier voor het eerst. Ze helpt de vrouw bij het douchen. Nadien vertelt de vrouw dat ze onlangs is gevallen. Haar hond sprong onverwacht weg en trok haar aan de riem omver.
Haar schouder werd na een paar dagen steeds pijnlijker. Toen is ze naar het ziekenhuis gegaan. De schouder bleek op verschillende plaatsen gebroken. “Dat ik had gewacht met naar de dokter gaan, maakte niet uit. Ze kunnen er niet veel aan doen. Ik moet gewoon rust houden, maar ik kan er voorlopig niks mee.”
Lees hier deel 1.
Lees hier deel 3.
Bron: V&VN Magazine 2-2024 | Tekst: Rudolf Kleijn | Beeld: Monique Wijbrands
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.