Zeggenschap: 7 tips voor een succesvolle subsidieaanvraag

  • 18 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • Zeggenschap
  • V&VN Algemeen
Foto Mick Olvers 002

Er is veel nodig voor verpleegkundigen om zeggenschap goed te verankeren. Eigen inbreng is echt van belang voor kwaliteitsverbeteringen en om beleid goed te kunnen uitvoeren.” Mick Olvers, verpleegkundige, voorzitter van de Verpleegkundige Adviesraad a.i. en projectleider Professionele Zeggenschap in Maastricht UMC+, weet goed wat nodig is voor een succesvolle subsidieaanvraag. Van 18 november tot 16 december 2024 loopt de laatste subsidieronde vanuit het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ).

Dankzij deze subsidie vanuit het ministerie van VWS zijn ze bij dit Limburgse ziekenhuis goed op weg voor het structureel integreren van zeggenschap. “Het is belangrijk vooraf na te denken over de aanvraag. Je kan het maar één keer goed doen.”

Meer verpleegkundige zorg

In 2020 is het MUMC+ onder leiding van een Vakgroep Verpleegkunde gestart met een verpleegkundige meerjarenstrategie. “Onderdeel hiervan is het thema Zeggenschap, waarvoor we in 2022 een subsidieaanvraag hebben gedaan. Met dit bedrag hebben we in 2023 een start gemaakt met de inrichting van een verpleegkundige councilstructuur. Het doel hiervan was om verpleegkundigen een stem te geven en meer verantwoordelijkheid voor het verbeteren van (verpleegkundige) zorg.”

We hebben elkaar nodig

Een belangrijk onderdeel van het project is de verpleegkundige council (afdelingsraad). Momenteel zijn er op zeven afdelingen binnen het MUMC+ verpleegkundige councils die samenwerken op centrum- en organisatieniveau. “We voeren het stapsgewijs in. Het uiteindelijke doel is dat iedere afdeling een council heeft en door middel van deze structuur veranderingen doorvoert voor het verbeteren van de zorg en/of de werkomgeving. Hierbij wordt intensief samengewerkt met onder andere het management en (para)medici. We hebben elkaar nodig om dit vorm te geven. De manager dient daarbij faciliterend en coachend te zijn.”

Dankzij zeggenschap wordt zorg passender en toekomstbestendiger.

Positieve resultaten

Mick kijkt positief naar de eerste resultaten en met enthousiasme naar de toekomst. Het MUMC+ wil de implementatie van de councils voortzetten. “Het is een essentieel onderdeel van het verpleegkundig vak. Dankzij zeggenschap wordt zorg passender en toekomstbestendiger. De councils dragen hier enorm aan bij. We werken duurzamer, voeren verbeteringen uit vanuit patiëntdata, leveren zorg met minder materialen en er is meer oog voor innovatie.”

Succesvolle subsidieaanvraag

Veel verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten willen zeggenschap in hun organisatie verbeteren, maar kijken op tegen het maken van een actieplan en de subsidieaanvraag. Mick herkent dat en geeft graag tips mee om de aanvraag succesvol te laten zijn. “Begin klein, werk stapsgewijs en denk bij elke stap goed na.”

7 tips van Mick Olvers
  • Stap voor stap. Begin klein en werk stapsgewijs toe naar verdere implementatie en ‘verspreiding van de olievlek’. Om zeggenschap structureel te verankeren, dient de organisatie hier ook klaar voor te zijn. Haalbare stappen en periodieke evaluatiemomenten helpen hierbij.
  • Visie. Vorm vanaf de start een duidelijke visie. Hoe wil je het vormgeven? Wat is passend voor jouw context? En nog belangrijker: hoe draagt dit bij aan goede (verpleegkundige) zorg?
  • Tijd, ruimte en middelen. Neem tijd en ruimte ook op in jouw subsidieaanvraag. Dit project vraagt bijvoorbeeld leerruimte, een uurtje extra om de agenda voor te bereiden en beleidsstukken te lezen. Zorg dat je je aansluit bij de visie van jouw organisatie en ga daarna in gesprek met de organisatie om zeggenschap standaard mee te nemen in plannen. Denk daarbij ook aan geld, tijd en middelen.
  • Scholingstraject. Schrijf een duidelijke visie op het scholingstraject. Wat is er nodig om zeggenschap te verbeteren? Werk daarbij projectmatig. Bekijk bijvoorbeeld eens de PDSA-methode (plan-do-study-act) en evalueer alles goed.
  • Begeleidingsplan. Zorg voor begeleiding, ook voor het management. Zet een begeleidingsplan op papier, zodat verpleegkundigen en andere samenwerkingspartners vanuit verschillende kanten geholpen worden.
  • Organisatie-brede zeggenschapsstructuur. Organiseer een organisatie-brede zeggenschapsstructuur. We geloven echt dat zeggenschap start vanaf de afdeling en door een organisatie-brede netwerkstructuur vorm en samenhang krijgt.
  • En vergeet niet: samen sta je sterk. Werk samen met het management en andere teams binnen jouw organisatie aan het actieplan en kijk hoe je hier samen sterk in kunt staan. Wie binnen de organisatie kan je betrekken? En kan diegene op voorhand al helpen? Zorg dat je de betrokkenen ook meeneemt in je plan voor na de subsidie (na 12 maanden).

Kom zelf in actie!

Wil jij zeggenschap in je organisatie verbeteren? Stuur dan tussen 18 november en 16 december 2024 je actieplan in voor de laatste subsidieronde. Daarbij helpen de experts van het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) je graag! Meer informatie vind je hier.

F9E6E6

Serie Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter.

Dit artikel is het achtste deel in de serie 'Zeggenschap' die we in 2024 publiceren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)