Psychische ondersteuning in coronatijden
Het zijn heftige tijden. Werken in de zorg tijdens de coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. Goede psychische begeleiding is van levensbelang, in alle sectoren van de zorg. Tijdens én na de coronacrisis moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden met psychische klachten.
Op deze pagina vind je informatie en tips over hoe je kunt omgaan met de mentale belasting die komt kijken bij je werk en waar je terecht kunt voor hulp. De pagina wordt steeds aangevuld met de laatste informatie.
V&VN-peiling: psychische belasting hoog
Meer dan tweederde van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart sinds de coronacrisis een zwaardere psychische belasting dan gewoonlijk. Dit blijkt uit een peiling onder V&VN-leden waaraan 10.096 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten hebben meegedaan. De belasting is het grootst in verpleeghuizen en op cohortafdelingen. De meest voorkomende klachten: vermoeidheid (vooral hoog op IC- en cohort-afdelingen), onzekerheid, stress, machteloosheid, rusteloosheid en slapeloosheid. Psychische ondersteuning via de werkgever is beschikbaar voor ruim 70 procent van de collega’s. In ziekenhuizen is dat het best geregeld, in de wijkverpleging en in de geestelijke gezondheidszorg het minst.
Leidraad: Mentale klachten voorkomen
Veel zorgprofessionals kampen met klachten, zo bleek vorige maand uit de peiling van V&VN en FMS. Hoewel er veel interventies worden aangeboden, heeft dat bij sommige organisaties niet het gewenste resultaat. Daarom ontwikkelden het Trimbos Instituut, V&VN Arboverpleegkundigen, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) de leidraad ‘Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers’. Het is een hulpmiddel bij het opstellen van een preventief beleid, met adviezen en voorbeelden, om mentale klachten te voorkomen. Marijke Roseboom, verpleegkundig specialist AGZ en medeauteur: “Het geeft inzicht in welke interventies er mogelijk zijn en het maakt bewust van wat nodig is om te voorkomen dat je mentale klachten krijgt. Het belangrijkste is om met collega’s te praten over werksituaties die je moeilijk of emotioneel vindt. Het voorkomt dat alles opstapelt en dat je emmer op een gegeven moment overloopt.”
Zorg goed voor jezelf tijdens de coronacrisis: adviezen van Defensie
De situaties die je nu in de zorg kunt tegenkomen zijn niet te vergelijken met oorlogssituaties. Toch zijn er wel overeenkomsten. Denk aan het risico dat je zelf als zorgprofessional loopt door het virus, de ethische dilemma’s waar je mogelijk mee te maken krijgt en de langdurige blootstelling aan stress. Het Ministerie van Defensie heeft daarom besloten kennis te delen over hoe om te gaan met de mentale belasting van zorgprofessionals. Ze geven onder meer informatie over hoe stress werkt en hoe je met een buddysysteem kunt werken.
- Lees de factsheet van Defensie met meer adviezen om mentaal weerbaar te blijven.
- Bekijk de webinar van Defensie.
- V&VN zet de 7 adviezen van Defensie op een rij.
Landelijke hulplijn voor zorgprofessionals
Wanneer je in deze emotioneel zwaar belastende tijd je hart wil luchten, kun je terecht bij een speciaal hiervoor geopende landelijke hulplijn van het Instituut voor Psychotrauma. Verpleegkundigen en verzorgenden die door de coronacrisis psychosociale ondersteuning nodig hebben, worden hier zeven dagen per week te woord gestaan door gespecialiseerde psychologen. V&VN had hier samen met de vakbonden en andere partijen op aangedrongen bij het ministerie van VWS. De hulplijn is 7 dagen in de week te bereiken tussen 08.30 - 21.30 uur op telefoonnummer 088- 330 5500.
Coaching voor zorgprofessionals
Kun jij een luisterend oor gebruiken? Een neutraal persoon met wie je over je werk kunt praten, over die ene dienst of situatie waar je steeds aan blijft denken? Via de website ‘Sterk in je werk – Extra coaching voor de zorg’ kun je je aanmelden voor een gratis coachingsgesprek.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.