Administratieve lasten

Uit onderzoek blijkt dat zorgprofessionals tot wel 30 procent van hun werktijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren en checklists. Die administratieve last leidt tot minder directe tijd voor de patiënt of cliënt én minder werkplezier.  

Daar moet verandering in komen, want die tijd besteden we natuurlijk liever aan het verbeteren van de zorg voor de patiënt of cliënt. Ook noemen verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten het verminderen van de administratieve last als een oplossing voor het arbeidsmarktprobleem. Het verminderen van administratieve lasten is een afspraak waarop V&VN stevig inzet om op te nemen in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). 

Minder regels, meer zorg

Werkgevers, de Inspectie, zorgverzekeraars, keurmerken en soms ook zorgprofessionals leggen de administratieregels zelf op. Daarom spannen veel partijen zich op landelijk niveau in om de administratieve last in het zorgproces te verminderen en om zinvolle administratie te stimuleren. In het programma [Ont]Regel de Zorg, in 2018 gestart vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zijn de afgelopen jaren veel actiepunten geschrapt of ‘ontregelt’. Ook zijn er veel tools ontwikkeld en voorbeelden gedeeld die je op weg helpen om administratieve lasten in jouw organisatie te verminderen. V&VN neemt sinds 2024 deel aan de Regiegroep Aanpak Regeldruk van VWS. Dit is een onderdeel van het programma [Ont]Regel de Zorg, waarin met alle partijen die deelnemen aan het Integraal Zorgakkoord plannen worden bedacht en uitgevoerd om de administratieve lasten eind 2029 met 50 procent omlaag te hebben gebracht. 

Wat doet V&VN?

Jij als verpleegkundige, verzorgende IG of verpleegkundig specialist weet als geen ander welke registraties waardevol zijn en welke niet. V&VN vindt het dan ook belangrijk dat de zorgprofessional centraal staat bij het terugdringen van administratieve lasten. Echte veranderingen ontstaan op de werkvloer. Daarom ondersteunen en inspireren we verpleegkundigen en verzorgenden IG om zélf het initiatief te nemen om administratieve lasten te verlagen. Maar waar begin je? Op deze pagina vind je inspirerende voorbeelden en handige tools die je daarbij helpen.

Goede voorbeelden uit de praktijk: laat je inspireren 

Er zijn al veel goede ‘ontregel’-voorbeelden vanuit de praktijk. Op de site van het ActieLeerNetwerk staan innovatieve oplossingen van de ‘ontregel Koplopers’. Lees de verhalen,  leer van de tips & tricks en neem eventueel contact op met de initiatiefnemers voor meer verdieping.  contact op met de initiatiefnemers voor meer verdieping. Lees de verhalen,  leer van de tips & tricks en neem eventueel contact op met de initiatiefnemers voor meer verdieping.  contact op met de initiatiefnemers voor meer verdieping.  

Voorbeelden

Het St. Antonius Ziekenhuis gaf een jaar geleden een groep zorgverleners de opdracht om te onderzoeken hoe met hetzelfde aantal verpleegkundigen 2x zoveel patiënten goede zorg kunnen krijgen, mét behoud van kwaliteit en werkplezier. Onder de naam Mission (Im)possible gingen zij deze uitdaging aan. Lees meer.

Tien Zeeuwse ouderenorganisaties werken in het programma Zorg in Balans samen aan het terugdringen van de regeldruk. Dit doen ze met de Bullshit antenne. Die helpt ze alert te zijn op overbodige regels en deze vervolgens te schrappen, te vereenvoudigen of te voorkomen. De Trechter van Verdunning helpt daarbij. Lees meer.

Wijkteams van ZZG Zorggroep begonnen aan een Beter Laten-project en stopten zo met het dagelijks doorsturen van foto’s van smetten naar de huisarts om ze te beoordelen. Deze zelfopgelegde regel zorgde voor veel onnodige overleggen en mails. Het opnieuw inrichten van het werkproces en nieuwe afspraken hierover met betrokkenen legde de regie terug bij de zorgprofessional en bespaart veel tijd. Lees meer.

Start met ontregelen

Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar waarmee je direct aan de slag kunt in je eigen team. Organiseer bijvoorbeeld een overleg met je team over administratieve lasten. Bespreek concrete registraties met de kwaliteitsadviseur of de Chief Nursing Information Officer (CNIO). Of zet het onderwerp op de (dagelijkse of wekelijkse) agenda. We lichten een paar hulpmiddelen toe:

Hulpmiddelen

Op de website van [Ont]Regel de Zorg kun je gratis de [Ont]Regel Startersbox aanvragen. Deze biedt jou eerste hulp om met je team te starten met het verminderen van (onnodige) administratie.

Neem zelf het initiatief om een ontregelsessie te houden met je collega’s. De ‘Instructiekaart – Eerste hulp bij ontregelen’ helpt jou en je team op een gestructureerde en eenvoudige manier onnodige registraties te schrappen. Bedenk welke regels je wilt afschaffen omdat ze niet nodig zijn. Óf regels die wel moeten blijven bestaan, maar die je eenvoudiger kunt maken.

Download hier de instructiekaart.

Niet alle registraties zijn onzinnig of overbodig. De hulpmiddelen De Trechter van Verdunning en De Argumentenkaart helpen je om zinnige van onzinnige registratie te onderscheiden. Daarnaast zijn er overzichten van registraties die wettelijk verplicht zijn. Op die manier weet je welke registraties verplicht zijn vanuit de wet. En welke niet.

Veel administratieve lasten zijn inmiddels al afgeschaft of ontregelt. Wil jij weten wat er al is afgeschaft in jouw sector? Kijk voor een overzicht op de website van (Ont)regel de zorg.

Op de website van Zorg voor Beter vind je diverse tools en praktijkvoorbeelden over ontregelen. Bijvoorbeeld een checklist voor ontregelen: wat en wie heb je nodig om te starten?

Op het Kennisnet van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) worden in de groep ‘Ontregel de zorg’ regelmatig goede voorbeelden gedeeld én webinars aangekondigd. Zo blijf je op de hoogte van actualiteiten. Alleen toegankelijk voor leden van de NVZ.

Meer kennis over ontregelen nodig?

Wil je meer weten over hoe je in je eigen organisatie ontregelt? Volg gratis de E-learning en/of training vanuit [Ont]Regel de Zorg. Je leert hoe je in je eigen zorginstelling overbodige processen uitbant en meer tijd overhoudt voor je cliënt of patiënt. Het uiteindelijke doel? Meer werkplezier voor jou! 

Goed voorbeeld insturen, of juist behoefte aan ondersteuning?

Ben jij succesvol in de praktijk aan het ontregelen en wil je jouw goede voorbeeld delen met anderen? Stuur je goede voorbeeld in en we publiceren dit op de website. Loop jij tegen registratielasten aan in je organisatie? Weet je niet bij wie je terechtkunt? Heb je behoefte aan ondersteuning? Laat het ons weten. Stuur een mail naar info@venvn.nl. Wij helpen je verder.

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.