Vakgroep Ambulanceverpleegkundigen
Met zo’n 2500 ambulanceverpleegkundigen verzorgen we samen met ambulancechauffeurs de hoog complexe ambulancezorg in 25 regionale ambulancevoorzieningen in Nederland. Geen grote groep zorgverleners maar wel een cruciale. Zonder deze zorgprofessionals is er geen hoog complexe ambulancezorg buiten het ziekenhuis.
Doelstelling
De vakgroep ambulanceverpleegkundigen is voortgekomen uit de rechtsvoorganger Nederlandse Ambulance Vereniging. Zij behartigt de professionele, beroepsinhoudelijke belangen van de beroepsgroep. Zij draagt mede zorg voor deskundige inzetbare ambulancezorg op hoog complex niveau.
Er zijn diverse actuele en doorgaande ontwikkelingen in de acute prehospitale zorg; Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants werken steeds meer in de ambulancezorg op masterniveau. Daarnaast is er de laag- en midden complexe ambulancezorg die zich ook verder ontwikkelt. Soms schuurt het daarin en soms is er ook opvallende herkenning van gemeenschappelijke belangen en uitdagingen.
Tussen die verschillende zorgprofessionals beweegt de ambulanceverpleegkundige zich en bevindt zich in de uitvoering van hoog complexe zorg die raakvlakken heeft en samenwerkt met de midden complexe zorg maar ook met de zorgprofessionals op master niveau.
Het opkomen voor het eigen beroep van ambulanceverpleegkundige met het bijbehorende zorgdomein, de benodigde (voor)opleiding en het werken in een zich verder ontwikkelende en veranderende acute zorg is een grote uitdaging. Diverse belangen van zorgprofessional, regionale ambulancevoorziening, zorgverzekeraar en niet te vergeten de potentiële patiëntenmoeten op elkaar afgestemd worden.
De vakgroep wil hier bovenop zitten en een platform zijn voor de aangesloten ambulanceverpleegkundigen in het uitwisselen en vergroten van kennis en kunde en invloed uitoefenen op deze uitdagende aandachtsgebieden.
Activiteiten
De vakgroep richt zich op het bereiken en in stand houden van:
- Bereikbare en beschikbare zorg
- Patiëntgerichte ambulancezorg
- Vellige ambulancezorg
- Bevoegde en bekwame professionals in de ambulancezorg
- Samenwerking met ketenpartners
- Kwaliteit van de ambulancezorg
- Goed zorgbestuur
- Vertegenwoordigen van de professionele belangen van de AVP
En gebruikt daarvoor de invloed die zij heeft in de vertegenwoordiging binnen en buiten V&VN.
Vier keer per jaar organiseren wij een fysieke bijeenkomst binnen het V&VN verenigingskantoor in Utrecht voor de landelijke werkgroep waaruit van iedere RAV een vertegenwoordiger zit.
Daarnaast zetten we polls uit onder de bij V&VN aangesloten ambulanceverpleegkundigen over actuele onderwerpen en vraagstukken.
Via Instagram, twitter, LinkedIn en nieuwsbrieven informeren wij onze vakgroep leden en andere geïnteresseerden.
Op de V&VN website komt een digitaal platform voor de vakgroepen, zodat leden daar nog directer zijn/ haar ervaring en kennis kunnen uitwisselen, meedenken en reageren.
Voorbeelden zijn: protocollen werkgroep, werkgroep educatie, werkgroep beroepsinnovatie en werkgroep zorgkwaliteit.
Bestuur
Joffry van Grondelle (RAVAA) is vakgroep coördinator ambulanceverpleegkundige
Kees Turkenburg (RAVHM) is de secretaris van de vakgroep ambulanceverpleegkundige
Lid worden
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor onze vakgroep. We zien daarbij graag dat elke regio in Nederland vertegenwoordigd is. Heb je interesse om lid te worden? Wil je een keer een vergadering bijwonen, een onderwerp op de agenda zetten of heb je een andere vraag?
Neem dan contact op met Joffry van Grondelle via email: j.grondelle@venvn.nl
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.