Werkgever krijgt hulp en ondersteuning bij inrichten eigen teststraat
- 1 februari 2021
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- Arboverpleegkundigen
Het ministerie van VWS heeft een financiële regeling in het leven geroepen om werkgevers te
stimuleren op locatie medewerkers op corona te laten testen door de arbodienst of bedrijfsarts. Om bedrijven praktisch te ondersteunen bij de inrichting van zo’n eigen teststraat, zijn in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland een website met toolkit en een helpdesk opgezet: werkgeverstesten.nl.
Het initiatief en de financiële regeling richten zich in eerste instantie alleen op bedrijven en organisaties waar thuiswerken niet mogelijk is. Voornaamste doel is om de veiligheid op de werkvloer te vergroten.
Testen is cruciaal om het coronavirus in te dammen. Op de werkvloer zorgt het niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor het eerder opsporen van het virus. Het is nog niet zover, maar uiteindelijk moet het met een hoger aantal en frequenter testen ook mogelijk zijn om (deels) weer naar kantoor te gaan en sectoren en bedrijven te heropenen.
Sinds december al kunnen werkgevers antigeentesten (sneltesten) bestellen bij de overheid. Testen door de werkgever gaat via bedrijfsartsen en arbodiensten, die daarvoor een beroep kunnen op de financiële regeling van VWS. Werkgevers die daarin interesse hebben, krijgen hulp bij het opzetten en veilig inrichten van een eigen testlocatie. Overigens betekent frequent testen op de werkvloer (nog) niet dat de 1,5 meter afstand en andere coronamaatregelen kunnen worden losgelaten.
Een eigen teststraat kan met name interessant zijn voor bedrijven waarvoor thuiswerken onmogelijk is en de aard van het werk met zich meebrengt dat mensen fysiek met elkaar moeten samenwerken, zoals in de logistiek, distributie, productiebedrijven en sommige contactberoepen. Het is ook mogelijk om een teststraat in te richten samen met collega-bedrijven in de buurt, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein.
Vrijwillig
De verwachting is dat teststraten bij bedrijven ook bijdragen aan de testbereidheid, omdat medewerkers dan niet speciaal naar een publieke testlocatie hoeven. Vanzelfsprekend kunnen werkgevers medewerkers alleen op de werkvloer laten testen op basis van vrijwilligheid. De werkgever krijgt ook geen inzage in de resultaten. De bedrijfsarts of arbodienst meldt positieve uitslagen bij de GGD.
Op de website werkgeverstesten.nl is uitvoerige informatie te vinden over wat er komt kijken bij de inrichting van een eigen testlocatie, zoals de minimale eisen voor materialen, personeel, locatie, proces en kwaliteit, over de kosten, advies bij het selecteren en opzetten van de locatie en het regelen van personeel en inkopen van materialen. Ook het faciliteren van inkoop via raamcontracten met leveranciers en de mogelijkheid om mensen in te huren die de testen kunnen afnemen behoren tot de mogelijkheden. Verder is er een telefonische helpdesk voor vragen en informatie: 088-7674076.
Operatie Fastlane
Werkgeverstesten.nl is een project van Operatie Fastlane, waarin overheid en VNO-NCW en MKB-Nederland samen werken aan uitbreiding van de testinfrastructuur in ons land. Eerder hebben de partijen in samenwerking circa 20 publieke (X)L-testlocaties gebouwd. Operatie Fastlane staat onder leiding van oudcommandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.