Achtergrondinformatie Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ)

  • 23 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Scherm­Afbeelding 2024 09 23 Om 13.00.34

Achtergrondinformatie:

Het samenwerkingsverband van alle beroepsverenigingen in de jeugdsector bestaat al lang onder verschillende benamingen en in verschillende samenstellingen. Het is opgestart door, toen nog, minister Rouvoet, vanwege de komst van de Centra voor Jeugd en Gezin.

Het landelijk samenwerkingsverband van beroepsverenigingen van professionals heeft samen veel kennis over de jeugd in Nederland. Na de eerste periode ging het samenwerkingsverband een vervolgtraject in. Ze hebben samen met AEF het kwaliteitskader Jeugd ontwikkeld. Vervolgens is deze groep doorgegaan als traject ‘Zorg voor Jeugd’ vanuit het ministerie VWS om de jeugdzorg te verbeteren. Dit traject is afgerond met onvoldoende resultaat. Daarom heeft VWS de Hervormingsagenda Jeugd gelanceerd.

Lees hier de Hervormingsaenda Jeugd >>>

 

Werkwijze SBJ

Om een stevige inbreng te kunnen leveren en een gedegen gesprekspartner te zijn voor VWS is het samenwerkingsverband vanuit de praktijk inmiddels verder gegaan als Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ).

Deelnemers zijn:

Vanuit het SBJ zijn er twee onafhankelijke vertegenwoordigers naar de stuurgroep van VWS/Hervormingsagenda. Zij zorgen dat informatie van het SBJ goed doorkomt naar het overleg van de Stuurgroep van de Hervormingsagenda en omgekeerd zijn zij regelmatig aanwezig in het SBJ overleg.

Het SBJ kent een bestuur dat 2x per jaar vergadert.

Het SBJ vergadert eens per maand/6 weken over inhoudelijke onderwerpen. Er is ook een kerngroep die wat vaker overlegt. SBJ stelt regelmatig brieven, standpunten e.d. op, vraagt akkoord voor meningen en verspreid die naar o.a. VWS. Leden vanuit het SBJ nemen deel aan de werkgroepen die VWS heeft ingesteld in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd. Betty neemt deel aan de werkgroep ‘Reikwijdte’. Deze werkgroep overlegt eens per maand.

Alle informatie is te vinden op Over SBJ – Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (sbjeugd.nl)

Vertegenwoordiging vanuit V&VN

Betty Bakker en Margreet Verdel vertegenwoordigden jarenlang samen V&VN in het SBJ. Margreet is onlangs gestopt. Betty is nu op zoek naar collega’s die dit met haar verder willen doen. En omdat ook Betty richting pensioenleeftijd gaat is zij op zoek naar 2 collega’s die het op termijn van haar kunnen overnemen. Het is namelijk fijn om dit samen te kunnen doen.

Betty omschrijft de rol die van je wordt verwacht als volgt:

  • Let in de overleggen erop dat preventie/jeugdgezondheidszorg aandacht krijgt, wordt genoemd, c.q. aan bod komt.
  • Samen met AJN en BVJong het sociale domein een rol geven als pedagogische basis.
  • Let er op dat de deelnemende beroepsverenigingen/professionals samenwerken.
  • Houd altijd het belang van het gezond opgroeien van alle jeugdigen in Nederland in het vizier.

Betty heeft de ervaring dat zij in die overleggen vaak met praktische voorbeelden komt, die de beleidsmedewerkers van beroepsverenigingen vanuit Jeugdhulp helpen om datgene wat zij bedenken beter te ontwikkelen. Ook noemt zij het belang van deelname van de JGZ in de wijkteams; dit is nog steeds niet vanzelfsprekend. Preventie blijft door onze deelname wel op de agenda en dringt langzaam door tot de anderen en VWS.

Betty heeft binnen V&VN contact met Nadia van de Berg (contactpersoon V&VN afdeling M&G) en de nieuwe directeur beleid en belangenbehartiging, Geert Jan Buisman. Met Geert heeft ze onlangs afgesproken dat hij voortaan naar de bestuursvergadering van het SBJ gaat, zo mogelijk/nodig samen met Betty. Met Nadia heeft ze regelmatig overleg en afstemming. Met V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen stemt ze de inhoud af.

Motivatie

Voor de twee verpleegkundig specialisten die dit samen met Betty willen vorm geven is het een interessante activiteit omdat je veel inzicht krijgt in de actuele landelijke/politieke plannen betreffende de zorg voor jeugd, waarin de JGZ een belangrijke bijdrage levert en waarin je omgekeerd vanuit de praktijk JGZ een waardevolle bijdrage kan leveren aan de landelijke politiek/ het landelijk beleid.

Het is niet erg als je op dit terrein nog niet zoveel ervaring hebt. Betty is verplegingswetenschapper en heeft ervaring als docent; zij kan je hierin steunen en het is een mooie kans om in je werk ook op macroniveau bezig te zijn. Het levert je tevens ODA-punten voor je registratie VS. Voor alle overleggen krijg je stukken toegestuurd die je selectief moet bekijken. Helaas is er geen vergoeding voorhanden. De overleggen vinden deels plaats online en deels op locatie in Utrecht.

Interesse? Je kunt hiervoor contact opnemen met Betty Bakker: betty.bakker@adviezorg.nl of via mail van de V&VN vakgroep Jeugdverpleegkundigen jeugd.mgz@venvn.nl

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)