SPARK geschikt voor signaleren risico op kindermishandeling en voor het onderscheiden van groepen

  • 9 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Tijdschrift Jeugdverpleegkundigen

Nieuw in het Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg (TJGZ): twee artikelen van Ingrid Staal e.a. over de SPARK-methode.

Het eerste artikel (link 1) laat zien dat de SPARK geschikt is voor het inschatten van het risico op kindermishandeling. Ook geeft deze studie en de SPARK meer inzicht in de werking van risico- en beschermende factoren waarmee de JGZ professional zich kan versterken.

Het tweede artikel (link 2) beschrijft het vermogen van de SPARK36 om onderscheid te maken tussen verschillende groepen, ook wel ‘known groups’ validiteit genaamd. De resultaten ondersteunen de validiteit van de SPARK36, waar het gaat om het onderscheiden van driejarigen met een verhoogd of hoog risico op ontwikkelings- en opvoedproblemen. Voor de jeugdverpleegkundige betekenen de studieresultaten dat men mag vertrouwen op de gemaakte risico-inschatting met de SPARK.

  1. Vroegsignalering van risico op kindermishandeling binnen de jeugdgezondheidszorg: Evaluatie van de voorspelkracht van de SPARK-methode >>>
  2. 'Known groups’ validiteit van de SPARK36 : Een gespreksleidraad voor vroegsignalering van ontwikkelings- en opvoedproblemen bij kinderen, tijdens verpleegkundige consulten >>>

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)