Ervaringsverhaal van Claire Bergsma-Albers over European Breast Cancer Conference, 21-23 maart 2018 in Barcelona met subsidie van V&VN Oncologie

Tijdens het congres heb ik verschillende sessies bij gewoond. Van een presentatie over ‘de digitale dokter’, borstkanker bij mannen, jonge vrouwen met triple negatieve borstkanker, laatste ontwikkelingen mbt her 2+ borstkanker tot behandeling van borstkanker na neoadjuvante chemotherapie met goede respons. 

Nieuwe dingen die ik heb gehoord zijn, dat er bij mannen nog geen prognostische factoren zijn gevonden in het DNA. Een mammaprint dus niet toepasbaar is bij mannen. Mannen in verschillende Europese landen vaak onder behandeld worden en niet worden meegenomen in klinische studies. Gelukkig is onder behandeling in JBZ niet het geval. Echter het alert zijn op deelname in klinische studies over borstkanker is wel een punt van aandacht. 

In Helsinki is recent een digitaal platform voor patiënten geïmplementeerd. Patiënten kunnen digitaal aan geven als ze klachten hebben (lichamelijk/geestelijk), hierdoor is de follow up beter gereguleerd. En komen acute vragen snel bij de verpleegkundig specialist een mooi triage systeem zit hier achter. En patiënten geven een grote tevredenheid aan. 

Tijdens het congres kwamen ook nieuwe ontwikkelingen naar voren die wij in het Jeroen Bosch Ziekenhuis al doorgevoerd hebben. Ook goed om te horen dat wij als ziekenhuis pro-actief zijn m.b.t. uitkomsten van studies en deze snel door voeren bij onze patiënten. En niet wachten tot de richtlijnen aangepast zijn. Dit is echt anders in andere ziekenhuizen/landen waar bepaalde medicatie nog niet geregistreerd is en dus ook niet beschikbaar. 

De kennis die ik heb opgedaan ga ik tijdens de beleidsdag van het mammateam terugkoppelen aan mijn collega’s. Tevens ga ik de informatie mbt ‘digitale dokter’ opvragen en kijken of we dit ook in JBZ zouden kunnen invoeren, gezien wij binnenkort ook van start gaan met een persoonlijk digitaal zorgpad voor borst kankerpatiënten. Zou mooi zijn als we dit kunnen integreren. 

En ik raad collega’s zeker aan om subsidie aan te vragen, omdat dit de mogelijkheid geeft om ook een congres in het buitenland te bezoeken. Ontwikkelingen te horen uit andere Europese landen. Het geeft een unieke kans om een update te krijgen van uitkomsten uit recente studies, de huidige ontwikkelingen en toekomstige ontwikkelingen binnen de borstkankerzorg. Als tip geef ik ze mee om de motivatie hiervoor goed te onderbouwen, wat wil je halen op het congres? Hoe ga je om met de informatie die je hebt verkregen en hoe koppel je dit terug naar de achterban? 

Tijdens het congres heb ik ook verpleegkundig specialisten uit Nederland gesproken en contact gehad met de oncoloog en radiotherapeut die betrokken zijn bij de borstkankerzorg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Je leert elkaar op een andere manier kennen, dit heeft zeker ook een positief effect op de samenwerking. 

Claire Bergsma-Albers, Verpleegkundig Specialist Borstcentrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)