Ervaringsverhaal van Linda Roo en Rianne Smit-Trompetter over de Verdiepingsdagen Oncologie 2018, met subsidie van V&VN Oncologie

Wij, Rianne Smit en Linda Roo, zijn specialistisch Oncologie verpleegkundigen en hebben op woensdag 21 november 2018 samen met een aantal collega’s de verdiepingsdagen Oncologie bezocht. Allebei zijn wij inmiddels al meerdere jaren werkzaam op de afdeling Oncologie/Hematologie van de Isala, maar de Verdiepingsdagen Oncologie waren volledig nieuw voor ons. Vol enthousiasme zijn wij ’s ochtend al heel vroeg naar Ede gereden met als missie om nieuwe kennis verdere diepgang te vinden binnen de oncologische zorg.

1.     Wat heeft het congresbezoek jou opgeleverd?

Aller eerst een hele gezellige dag uit met mensen die allemaal dezelfde interesse hebben. Een dag die perfect georganiseerd is vanaf begin tot eind.

En een dag die gezorgd heeft voor opfrissing, wakker schudden, vernieuwing, maar ook herhaling. Herhaling omdat sommige onderdelen al bekend zijn, maar tijdens de Verdiepingsdagen Oncologie wel aan bod kwamen. Vernieuwing over bijvoorbeeld de behandeling van het Multipel Myeloom in de toekomst, maar ook opfrissing en wakker schudden over bijvoorbeeld hoe wij de bloed uitslagen kunnen lezen, het bespreekbaar maken van problemen op seksueel gebied, vermoeidheid en het chemobrein.

Het stil staan bij alle factoren die invloed hebben op onze ‘goede performance’ en welke risico’s dit voor ons meebrengt als verpleegkundige, heeft er voor gezorgd dat wij weer bewust zijn geworden van het goed voor ons zelf zorgen, iets wat verder op de dag opnieuw besproken is.

Kortom een dag die ons even uit de dagelijkse hectiek heeft gehaald en ons weer bewust heeft gemaakt van wat wij doen en hoe wij dit in de toekomst nog beter kunnen doen.

2.     Op welke manier ga jij deze verkregen kennis overdragen op collegae?

Wij gaan binnen korte tijd een aantal multiple choice vragen maken over de theorie van deze dag. Met deze vragen gaan wij een interactieve quiz maken die wij op de afdelingsvergadering gaan spelen. Om volop de aandacht te krijgen van onze collega’s en deze ook te behouden zal de winnaar een cadeau krijgen. Dit cadeau is het boek ‘beter worden is niet voor watjes’ dat werd gepresenteerd op de Verdiepingsdagen Oncologie.

3.     Zouden wij collega’s aanraden om subsidie aan te vragen?

Jazeker! Doordat wij subsidie hebben gekregen hiervoor, ontstaat er ruimte voor onze andere collega’s om hier een volgend jaar ook naar toe te kunnen.

4.     Nieuwe inzichten toepassen in de praktijk

Met name het onderwerp ‘lets talk about seks, or not….’ Willen wij mee nemen naar de afdeling. Bij ons op de afdeling is hier te weinig aandacht voor en wij hebben op de verdiepingsdagen Oncologie ideeën opgedaan om dit te verbeteren in samenwerking met onze werkgroep AYA.

5.     Was er kans om te netwerken?

Tijdens zo’n dag is het heel leuk om oud collega’s te zien en te spreken, maar ook collega’s uit andere instellingen van eerdere vak opleidingen en/of scholingen. Netwerken is deze dag niet heel fanatiek gedaan, maar het blijft goed om ervaringen van collega’s in andere instellingen te horen.

Linda Roo en Rianne Smit-Trompetter, oncologieverpleegkundigen Afdeling Oncologie/Hematologie, Isala Klinieken, Zwolle.

 

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)