Ervaringsverhalen over de 2-daagse Masterclass GE 21-22 september 2017 in Amersfoort met subsidie van V&VN Oncologie

Vorig jaar ben ik ook naar deze masterclass geweest en was het een interessant programma. Dit jaar wilde ik ook maar was het helaas vol. Daarom heb ik subsidie aangevraagd, waarvoor ik de V&VN dankbaar ben.

Als oncologie verpleegkundige/ research verpleegkundige op gastro-intestinale chirurgie en interne oncologie sluit deze masterclass goed aan op mijn werk.

Het programma was strak in elkaar gezet. Er kwamen verschillende boeiende onderwerpen aan bod. Tussendoor kregen we een heerlijke lunch en tussendoortjes.

Na afsluiting van het donderdagprogramma om 19.30 uur was er in de avond een diner en tijd om met collega’s uit andere ziekenhuizen in gesprek te gaan en te netwerken.

Het programma was afwisselend en de presentaties van de sprekers waren stuk voor stuk boeiend. Ze vertelden vol passie en enthousiasme  over hun vakgebied. Er kwamen onderwerpen aan bod zoals de behandelmogelijkheden van oesophaguscarcinomen, zowel chirurgisch als op het gebied van trials en studies. Andere onderwerpen waren genetische afwijkingen, erfelijkheid, en ouderenzorg. Dit laatste is steeds meer zichtbaar in de praktijk. Verder hebben we het over beeldvorming gehad. Dit werd interactief gedaan, wat erg leerzaam was.

Het programma van dag 2 zat wederom strak in elkaar. Daar kwamen onderwerpen aan bod zoals het colorectaalcarcinoom anno 2017 en het Lar syndroom wat ik vaak zie in de praktijk. Dit was wederom nieuwe en zinvolle informatie. Het spijsverteringsysteem en de afweer waren moeilijke onderwerpen. Ook de lever regeneratie blijft een lastig en ingewikkeld onderwerp. Wat ik zelf een interessant onderwerp vond en waar ik vaak mee te maken heb is het gemetastaseerde pancreascarcinoom en de nieuwe ontwikkelingen hieromtrent. Het blijft een moeilijk te behandelen ziekte.

Als  afsluiter hebben we het gehad over de leverchirurgie en de nieuwe behandelmogelijkheden bij HCC en het cholangiocarcinoom. Al met al waren het  leerzame dagen en heb ik nieuwe inzichten gekregen. Ik heb nieuwe mensen ontmoet uit andere ziekenhuizen, ervaringen gedeeld en emailadressen uitgewisseld.

Ik wil dan ook de V&VN bedanken voor het geven van de subsidie. Ik heb wederom veel informatie vergaart bij deze masterclass. 

Caroline van Nobelen, Oncologieverpleegkundige/research, OLVG, Amsterdam

 

Ik las dat het mogelijk was om met behulp van subsidie deel te nemen aan de masterclass gastro-enterologie. Ik dacht: niet geschoten is altijd mis. Ik was aangenaam verrast toen ik hoorde dat de subsidie was toegekend. Als verpleegkundig specialist in opleiding werk ik op de polikliniek interne geneeskunde van ziekenhuis Bernhoven te Uden. Ik richt me op de adjuvante behandeling en follow-up van het mammacarcinoom en het coloncarcinoom. Voor het mammacarcinoom wordt veel georganiseerd. Ik vond het toen ook bijzonder prettig dat het mogelijk was om me twee dagen te kunnen richten op het voor mij meer ondergeschoven kindje: het coloncarcinoom.

Deze twee dagen waren bijzonder goed verzorgd in de vorm van inspirerende sprekers maar ook de locatie en catering was perfect. Het is ook leuk om mensen in hetzelfde vakgebied te spreken en ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Het congres was echt goed op niveau. Als ‘beschouwend’ verpleegkundige is het zeer interessant om de ontwikkelingen te horen die gaande zijn binnen de heelkunde c.q. chirurgisch gebied. De verdiepingen op beschouwend gebied waren een zeer welkome aanvulling op mijn eerder verworden kennis en neem ik ook mee in de spreekkamer. Denk bijvoorbeeld aan de oudere zorgvrager in relatie tot een oncologische behandeling. Het is goed om hierbij stil te staan en hoe de mentale en fysieke fitheid getoetst kan worden en hoe je in het MDO lastige vraagstukken gestructureerd bespreekbaar kan maken.

Bedankt en wie weet tot volgend jaar!

Joris van Extel, Verpleegkundig Specialist i.o., Polikliniek Inwendige Geneeskunde/Oncologie, Ziekenhuis Bernhoven, Uden

 

Dankzij de subsidieplaats kon ik 21-22 september j.l. deelnemen aan de masterclass gastro enterologie oncologie. Sinds januari werk ik als specifiek verpleegkundige oncologie in de thuiszorg. Met het interessante en gevarieerde programma heb ik mijn kennis verder kunnen uitbreiden op oncologisch gebied. Dit kan ik goed toepassen in de psycho sociale begeleiding van mijn cliënten. 

Het waren volle maar zeer enerverende dagen met een veelzijdig programma. Wat mij opviel is dat de sprekers zo enthousiast, vol passie en kennis spraken dat je makkelijk werd meegezogen in hun verhaal. Het zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten krijgt en op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen. Dit kan je weer doorgeven aan je collega's door er bv een klinische les over te geven. 

Tijdens de pauze doe je verschillende contacten op en was de mogelijkheid om te netwerken. Mooi om te zien dat iedereen hier voor open staat en het is interessant om te horen waar iedereen mee bezig is. Een beroepsgroep met veel enthousiasme en kennis. 

Tijdens deze dagen zijn we super goed verzorgd. Er lag altijd wat lekkers bij de koffie, een goed lunchbuffet, een snack en een heerlijk dinerbuffet. Prima overnachting waardoor je weer vol energie aan de tweede dag kon deelnemen. 

Ik raad alle collega's aan om deel te nemen aan de masterclass. V&VN, hartelijk dank voor het verlenen van de subsidie. 

Inge de Boer, Specifiek Verpleegkundige Oncologie, Evean Thuiszorgteam, Purmerend

 

Dit jaar was ik een van de gelukkigen die dankzij de subsidie van de V&VN deel konden nemen bij deze fantastische masterclass. Ik vond het programma van de masterclass al bij de aankondiging heel erg interessant, ik dacht: hè dit zou ik in mijn dagelijkse werk goed kunnen gebruiken! Kortom, het sprak me aan.

Ik werk als gespecialiseerde oncologieverpleegkundige op de polikliniek oncologie hematologie. Ik geef informatie en begeleiding aan patiënten die met chemotherapie worden behandeld. Mijn aandachtsgebied is patiënten met gastroenterologische aandoeningen. Waarom vond ik het programma van de masterclass zo intrigerend?

Omdat het mij aan de ene kant een kans bood om mijn kennis over behandelingen en effecten van chemotherapie te verrijken en aan de andere kant gaf het ook veel informatie  over de chirurgische kant van het verhaal van onze patiënten. Want wat voor mij het belangrijkste is: de patiënt, die ons, zorgverleners met elkaar verbindt. Van academische centra, via perifeer algemene ziekenhuizen, poliklinieken en verschillende verpleegafdelingen, diëtisten, fysiotherapeuten tot de collega's die in de thuiszorg hun werk doen. En hoe dichtbij wij met elkaar kunnen komen, hoe klein wij de afstand tussen elkaar maken, hoe beter onze zorg is voor de patiënt. En dat is alle moeite waard!

Ik was ook benieuwd naar ervaringen van collega's over casemanagement. Bij ons in het ziekenhuis is men hard bezig om de casemanagement rondom de oncologische patiënten te regelen, maar er zijn veel uitdagingen onderweg. Voor mij was het erg leerzaam om het met collega's met diverse achtergronden en werkervaringen erover te hebben. 

Naast het strakke programma hebben wij bij het diner de kans gehad even met elkaar contact te leggen. Ik heb een hele gezellige avond gehad met de collega's! De catering en de organisatie was uitstekend, heel erg bedankt daarvoor en complimenten voor de organisatie!

Nogmaals bedankt voor de mogelijkheid om bij deze masterclass aanwezig te kunnen zijn, en tot volgend jaar!

Kata Eijsackers-Rozgonyi, Gespecialiseerde oncologieverpleegkundige, Poli oncologie hematologie, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft

 

 

Ik ben Joke Boots en werk als stoma en oncologie verpleegkundige op de afdeling GEO en op de poli chirurgie. Allereerst wil ik de organisatie bedanken voor de tweedaagse masterclass. Het waren twee super dagen.  

In 2016 ben ik voor de eerste keer naar de masterclass geweest dankzij mijn collega Carolien Molier. Ik was meteen onder de indruk van de grote diversiteit van de onderwerpen en de snelheid en het niveau van de presentaties die gehouden werden. Toen de aankondiging kwam voor de masterclass van 2017 heb ik geen moment getwijfeld om mij opnieuw op te geven voor deze masterclass. En het was natuurlijk geweldig dat ik het dit jaar met behulp van de subsidie kon doen, waarvoor heel veel dank.

De dagen zijn vol maar zo goed georganiseerd! Dag één begon met de presentatie van Carlo Schippers over de noodzaak van het mobiliseren na een buismaagoperatie. In het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn worden ook buismaagoperaties gedaan. De vele tips, waaronder het gebruik van een treshold apparaat neem ik mee naar de afdeling. Aansluitend was de presentatie van dr. van der Peet over het vroegtijdig herkennen van naadlekkages bij buismaagoperaties een goede aanvulling met vervolgens een presentatie over de verschillende studies op het gebied van de maag en slokdarmkanker.

De twee dagen waren gevuld met zeer interessante onderwerpen. De sprekers zijn allemaal bevlogen en enthousiast om hun verhaal te vertellen. De afwisseling is groot en door deze presentaties ben ik helemaal op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

Deze ontwikkelingen wil ik weer overdragen aan mijn collega’s op de afdeling en op de poli. Door de centralisatie krijgen we minder informatie en op deze manier blijf ik op de hoogte. Hierdoor kan ik mij nog beter inleven in wat de patiënten al meegemaakt hebben of mee moeten maken. Wij streven er immers naar om een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg aan de patiënten te kunnen geven.

Naast de scholing is het ook een goede plaats om te netwerken. Hierdoor krijg ik een beter beeld hoe de zorg op andere werkplekken is georganiseerd. Dit is een waardevolle aanvulling voor mijn eigen werkplek.

Wij, de oncologie verpleegkundigen van het Gelre, organiseren van tijd tot tijd scholingsavonden voor de verpleegkundigen van de afdeling. Naar aanleiding van de masterclass gaan wij bij de scholingsavond het onderwerp over LARS bespreken.  LARS is een onderwerp waar ik mijzelf ook in verdiept heb en wij besteden hier al enige tijd aandacht aan. De kennis die ik bij de masterclass opgedaan heb kan ik dan overbrengen bij mijn collega’s.

Al met al hoop ik volgend jaar weer deel te kunnen nemen aan de masterclass.  Ik ga mijn  collega’s enthousiast  maken voor deelname aan de masterclass en ze  wijzen op de mogelijkheid van het krijgen van subsidie voor deze scholing.

Joke Boots, UCS (urine,continentie,stoma) en oncologieverpleegkundige, Gelre ziekenhuizen, Apeldoorn

 

 

Mijn naam is Samira Oosterloo en in september 2016 ben ik gestart met de opleiding tot verpleegkundig specialist voor de Chirurgie, in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam. Ik kom voornamelijk in aanraking met patiënten met een colorectaal carcinoom. Daarnaast zie ik patiënten met uitzaaiingen van darmkanker naar de lever en het buikvlies waar operatief ingrijpen mogelijk is. Ik werk zowel klinisch als poliklinisch.

Als verpleegkundig specialist in opleiding krijg je meestal nog geen budget vanuit het werk voor het deelnemen aan congressen. Dit is ook niet per sé noodzakelijk omdat je pas accreditatiepunten hoeft te gaan behalen na het afronden van de opleiding. Echter kan het bijwonen van een congres binnen het vakgebied waar je werkzaam bent, en meestal blijft, zeer leerzaam en nuttig zijn.  In mijn geval sloot één van de presentaties daarnaast ook aan op mijn afstudeerproject voor de opleiding.

Mijn werkbegeleider attendeerde mij op de mogelijkheid voor subsidie vanuit de V&VN die gegeven wordt voor het deelnemen aan congressen, zo ook voor de Masterclass GE oncologie op 21 en 22 september 2017 in Amersfoort. Ik was meteen enthousiast en aangezien ik nog 2 dagen had om in te schrijven ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik schreef een motivatie en was ontzettend blij toen ik bericht kreeg dat de subsidie was goedgekeurd!

Op 21 en 22 september 2017 was het dan zover! De presentaties waren erg interessant en de materie die behandeld werd was uitdagend en soms echt wel pittig. Ik heb veel nieuwe dingen gehoord en dit sloot ook aan bij mijn verwachtingen. Wat ik leuk vond was dat het programma heel gevarieerd was en daardoor goed aansloot bij het publiek. Aan bod zijn gekomen: slokdarm/maag, colorectaal, pancreas, lever, en ook beeldvormende technieken. Daarnaast werd er o.a. aandacht besteed aan de relatie tussen voeding en kanker, wat mijn inziens aansluit op de behoefte vanuit de patiënt. Voeding en kanker komt de laatste tijd geregeld in de media ter sprake en steeds meer patiënten hebben hier ook vragen over.

Er is veel verteld over lopende studies waardoor ik nu merk dat deze stof en het interpreteren van onderzoeksresultaten steeds beter gaat. Tijdens de opleiding leer ik nu ook om een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Ik merk dat de theorie hierover en het uitvoeren in de praktijk best pittig zijn en dat er veel meer bij komt kijken dan ik aanvankelijk dacht. Daarnaast is het goed om bewust te zijn dat ik mijn patiënten kan doorverwijzen naar een ziekenhuis waar bijvoorbeeld een bepaalde studie loopt. Hiermee help ik de patiënt, maar ook een onderzoeker om patiënten te includeren in een studie.

Naast de interessante presentaties vond ik het erg leuk en gezellig om te netwerken met collega’s uit andere ziekenhuizen. Ontzettend interessant om te horen hoe elders gewerkt wordt en hoe de functie van verpleegkundig specialist overal weer anders is ingericht qua werkzaamheden. Het leggen van deze contacten maakt de drempel om andere ziekenhuizen/ specialisten te benaderen lager en draagt mijn inziens bij aan een betere landelijke samenwerking tussen ziekenhuizen/ instanties.

Al met al 2 ontzettend leuke en goed verzorgde dagen in een leuk hotel met goed ontbijt, lunch en diner! Uitdagende presentaties en voldoende mogelijkheden om te netwerken tijdens pauzemomenten en s ’avonds na het diner nog gezellig een drankje met zijn allen!

Ik zou anderen zeker aanraden ook gebruik te maken van de subsidie!

Samira Oosterloo, verpleegkundig specialist i.o., afd. chirurgie gastro-enterologie, AvL, Amsterdam.


 

Dit was de 2de keer bij deze Masterclass, 2016 was ook al zeer geslaagd, toen was ik op tijd om mij aan te melden. Helaas dit jaar niet, maar via het aanvragen van de subsidie heb ik de mogelijkheid gekregen om er toch naar toe te kunnen.

Ik werd op een goede manier uitgedaagd om na te denken en te noteren waarom ik naar deze Masterclass wilde. De rode draad was dat ik (net als velen!) de patiëntenzorg op een hoger plan wilde hebben, maar daarnaast ook op de werkplek de informatie te delen.

Het programma is intensief, maar zo opgebouwd dat je het goed vol houdt en niet te veel overladen wordt door alle informatie. Welke deels bekend was (zoals het LARSyndroom), maar toch ook weer nieuwe invalshoeken gaf. Zoals dat patiënten met een distaal sigmoidcarcinoom postoperatief ook het LARSyndroom kunnen hebben. Dit is vaak een vergeten groep.

Als verpleegkundig specialist GIO (maag-, oesofagus-, en colorectaalcarcinoom), zie ik een brede patiëntengroep, zowel in de diagnostische fase als in de follow up fase. Veel presentaties, met enthousiasme gepresenteerd, sloten aan op mijn dagelijkse praktijk. Bv.: Beeldvorming bij GE oncologie, lever regeneratie, behandelingsmogelijkheden van het colorectaal carcinoom anno 2017, maar ook erfelijke aanleg voor Gastro-enterologische tumoren. Het laatste onderwerp is steeds meer actueel omdat patiënten er vaker naar vragen maar ook dat er bij patiënten beneden de 70 jr standaard gekeken wordt naar erfelijkheidskenmerken met als doel finding them all (oa Lynch).

Een lastig onderwerp vond ik was: Moleculaire testen en de invloed op klinische beslissingen met daarbij het onderwerp: Personalized medicine. Interessant uitgelegd, met goed beeldmateriaal. Dit is mee te nemen in je gesprekken met patiënten. Het is de toekomst, dus het is goed om het blijvend te herhalen.

Ik wil de V&VN bedanken voor het geven van de subsidie. Veel geleerd in een prettige omgeving (Amersfoort) met goede catering en slaapgelegenheid. Daarnaast was er voldoende ruimte om te netwerken en nieuwe collega’s in den landen te leren kennen.

Bedankt nogmaals en wie weet tot volgend jaar. Veel collega’s zijn enthousiast.

Remco van Elburg, Verpleegkundig Specialist GIO, Chirurgische oncologie, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede.


 

Na bijna 10 jaar als verpleegkundig specialist orthopedie gewerkt te hebben in maart van dit jaar de overstap naar de oncologie MDL gemaakt, een totaal andere patiëntengroep. Deze masterclass kwam dan ook als geroepen. Mijn aandachtsgebieden binnen de MDL-Oncologie richten zich met name op de hepato-pancreato-biliaire oncologie, onderwerpen die deze twee dagen zeker aan bod zouden komen, maar daarnaast ook de colorectale oncologie

Twee dagen stampensvol onderwerpen binnen mijn deskundigheidsgebied. S morgensvroeg met de trein naar een mooie locatie in Amersfoort alwaar deze tweedaagse masterclass zou gaan plaatsvinden. Een gevarieerd en informatief programma. En wat heerlijk dat je met maar weinig mensen in een zaal zit waardoor er gelijk veel meer interactie plaatsvindt. De sprekers hebben een uur de tijd om hun onderwerp aan het voetlicht te brengen.

Enkele van deze presentaties zal ik hieronder beschrijven.

De eerste dag begon met een presentatie over snel herstel na een oesophagusresectie, waarbij door middel van een goede voorbereiding en goede motivatie van zowel patiënt als hulpverleners er sneller gemobiliseerd kan worden, vaak al op de IC, en het ontslag ook mogelijk sneller kan plaatsvinden. Dit is niet alleen bij toepasbaar bij deze specifieke patiëntengroep maar ook bij andere complexe patiëntengroepen, zoals bijvoorbeeld bij de pancreaschirurgie. 

Een andere interessante presentatie ging over medicatie en spijsverteringsstoornissen. Zeker bij patiënten na een whipple of PPPD een herkenbaar en veelvoorkomend probleem. Behandeling van exocriene pancreasinsufficiëntie blijkt ook in deze presentatie een lastig probleem wat niet altijd even goed behandeld wordt door de zorgverlener, klachten verschillen immers per patiënt en zijn niet altijd even goed herkenbaar. Belangrijk dus om dit bij iedere patient goed uit te vragen, ook voor mij een goede take-home message.

Aan het begin van de avond een presentatie van een collega uit mijn eigen ziekenhuis, ‘Ouderenzorg in de oncologie: welke screeningstools gebruik je’. Oudere en kwetsbare patiënten die een grote operatie moeten ondergaan worden in een multidisciplinair team van onder andere een geriater, een anesthesioloog, chirurg, VS, apotheker besproken nadat ze bij de anesthesioloog op de polikliniek zijn geweest voor screening. Hierbij wordt met elkaar besproken waar de kwetsbaarheden liggen voor de patiënt en op welke wijze kunnen ondersteunen bij het optimaliseren van de patiënt op zo potentiele complicaties te voorkomen.

De eye-opener van dit congres was de presentatie over het LAR-syndroom, een bijzonder vervelende klacht die vaak voorkomt na behandeling van een rectumtumor, voor zover weinig nieuws onder de zon. Maar wat ik niet wist is dat dit niet enkel alleen bij de rectumtumoren voorkomt maar dat dit ook een veelvoorkomende klacht is na behandeling van een sigmoidcarcinoom, 40 procent van de patienten geeft aan in meer of mindere mate hier klachten van te ondervinden na deze ingreep. Belangrijk dus om hier in de spreekkamer aandacht voor te hebben en om dit te delen met mijn collega’s.

Tussendoor werd er goed gezorgd voor de innerlijke mens met een uitgebreide lunch en tussendoortjes. 's Avonds was er tijd voor netwerken tijdens het diner. Leuk en leerzaam om collega’s uit andere ziekenhuizen te ontmoeten en te horen waar zij zich mee bezig houden.

Goed dat er een dergelijke subsidieregeling bestaat. Per ziekenhuis zijn scholingsbudgetten voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zeer verschillend geregeld. Het kan voorkomen dat de kosten voor een dergelijk congres de reden kunnen zijn om niet hier naar toe te gaan, ik denk dat dit meer geldt voor verpleegkundigen als voor verpleegkundig specialisten. Met een dergelijke subsidieregeling kunnen de kosten in ieder geval geen argument meer zijn voor je leidinggevende om je hier niet aan te willen laten deelnemen. 

Na afloop van deze tweedaagse masterclass staan de meeste presentaties online op de website van Oncowijs, mocht je nieuwsgierig zijn dan raad ik je zeker aan deze te bekijken en te downloaden, je hebt hiervoor tot 1 december de tijd. 

Eelke Lemmens, Verpleegkundig Specialist MDL-oncologie, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein.

 

Ten eerste dank aan V&VN Oncologie dat ik de mogelijkheid heb gekregen om gebruikt mogen maken van deze subsidie aanvraag. Het congres heeft mij veel kennis opgeleverd. Onder andere over lopende studies, wat ze inhielden en het belang ervan.

Als VSO werkzaam op de poli was het een interessante en leerzame masterclass. Presentaties met veel vernieuwing en diepgang. Ondersteund met veel foto’s en/of filmpjes. Elke spreker vertelde met passie en enthousiasme.

De verkregen kennis heb ik uitgedragen aan de collega’s waarmee ik werkzaam ben op de polikliniek. Tijdens de ochtend overdracht meteen de nieuwste ontwikkelingen verteld.

Een subsidie plaats is voor iedereen een kans om toch naar een congres te kunnen wat door je werkgever niet vergoed wordt. We weten allemaal dat budgetten schaars zijn maar op deze manier krijg je toch een kans om veel nieuwe bruikbare kennis op te doen.

In mijn werk begeleid ik patiënten met oa een oesophaguscarcinoom. We vertellen wel dat bewegen goed voor deze patiënten groep is. En ze kunnen in ons ziekenhuis gebruik maken van een sportprogramma 2 x per week. Dit is vrijblijvend.

Wat voor mij echt een eye opener was, dat patiënten in het UMC met een oesophaguscarcinoom al zodra ze starten met therapie hard aan het werk worden gezet om aan hun conditie en spierkracht te werken zodat ze de operatie met minder complicaties door komen. En na de operatie is het niet klaar maar ook dan worden ze dezelfde dag nog op de rand van het bed gezet en eventueel zelfs even eruit gehaald. Elk uur moeten ze ademhalingsoefeningen doen want van te voren ook geleerd is. Dit maakt dat ik mijn patiënten nu extra motiveer om aan hun conditie en spierkracht te werken. Hoe moeilijk dat ook is als je je ziek voelt je er toch toe te zetten.

Ondanks dat het een heel vol programma was konden we in de pauzes, tijdens de lunches en diners met elkaar netwerken en van gedachten wisselen. Dit is belangrijk om te horen hoe het ergens anders gaat. Zo kan je ervaring en kennis uitwisselen.

Alles was tot in de puntjes  verzorgd.

Esther Selier ,Verpleegkundig Specialist Oncologie, HagaZiekenhuis, Den Haag.


 

21 en 22 september 2017 heb ik mezelf ondergedompeld in hot topics van de GE-Oncologie op de Masterclass GE-Oncologie. Twee fantastisch inspirerende en vooral inhoudelijk sterke scholingsdagen.

In mijn dagelijkse praktijk zie ik patiënten met de meest voorkomende GE maligniteiten in zowel diagnostische als het snijdende en beschouwende deel van hun behandeltraject vanaf verdenking tot overleving of overlijden. Kortom, een brede doelgroep met een nog breder scala aan behandelingsmogelijkheden. En deze masterclass heeft weten te bereiken dat ik het gevoel heb gekregen extra kennis te hebben opgedaan in alle facetten van mijn dagelijkse werk. Die aansluiting weten te bereiken met je programma vind ik heel knap!

Hot topics voor mij waren: het LAR syndroom en de impact hiervan op QoL, behandelingsmogelijkheden van het CRC anno 2017 met grote veranderingen op gebied van adjuvante behandelingen voor de T3N1 carcinomen (halvering van het aantal behandelingen met CapOx), snel herstel na oesofagusresectie op basis van fysieke training en de invloed en werking van het afweersysteem.

Al deze onderwerpen heb ik direct geagendeerd voor onze beleidsdag van 13-11-17 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis om ervoor te zorgen dat wij patiënten de best beschikbare zorg blijven bieden. Maar ook om ons multidisciplinaire team up to date te houden.

Naast de inhoudelijke kennis die ik heb opgedaan vond ik het erg leuk om collega’s uit het veld te ontmoeten. Het aansluitende diner en hotelovernachting maken dat je op een positieve manier met elkaar in aanraking komt en je netwerk vergroot.

Het programma heeft mij erg enthousiast gemaakt en raad iedereen met vergelijkbare achtergrond aan om je in 2018 zeker in te schrijven voor deze masterclass. Leuke bijkomstigheid is dat V&VN subsidie verstrekt voor deze masterclass. Door aan de hand van enkele korte vragen te motiveren waarom ik aanspraak wilde maken op deze subsidie heb ik dit prachtige programma geheel kosteloos kunnen volgen in ‘de baas zijn tijd’. Zo’n minimale inspanning en zoveel plezier ervan, dat gun ik iedereen! Dus schroom niet in de pen te kruipen en in 2018 onder dezelfde voorwaarden als ik je GE-kennis te verbreden, zeer de moeite waard.  

Britt van Merrienboer, Verpleegkundig Specialist GE-Oncologie, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch.

 

Ongeveer een half jaar geleden las ik een mail van Oncowijs; een aankondiging van een Masterclass GE. Nu moet u weten, ik ga niet heel graag naar symposia omdat ik vaak de nadruk op de randverschijnselen vind liggen. Maar dit programma was echt om te smullen. Helaas heeft ons ziekenhuis momenteel een slot op de beurs wat scholing betreft. Ik twijfelde nog om de kosten (325 Euro inclusief overnachting) zelf te betalen gezien de interessante onderwerpen, kunt u nagaan! Tot mijn verbazing las ik dat er een mogelijkheid tot subsidie bestond via de VenVN. Ik trok de stoute schoenen aan en vulde de vragenlijst in. Eigenlijk vond ik zelf al dat ik aan alle criteria voldeed. Ik was dan ook zeer verheugd bericht te krijgen dat ik de subsidie kreeg. De organisatie verder was voortreffelijk. Ik heb nagenoeg niets hoeven te doen rondom de inschrijving.

De Masterclass heeft mijn hooggespannen verwachtingen overtroffen! Zeer interessante onderwerpen, goed gebracht in een prima hotel met prima faciliteiten. Ik werd zo enthousiast dat ik tijdens de pauzes al met artsen en collega’s appte over wat we allemaal konden doen met de verkregen kennis. De komende weken ben ik iedere dinsdag zoet om de kennis met mijn collega’s  te delen.

Het netwerken leerde mij dat  de landelijke tendens is om als verpleegkundig specialist het casemanagement te bewaken van A tot Z. Misschien ga ik dan toch nog deze opleiding volgen?

Ik wil de Commissie Deskundigheid dan ook heel hartelijk bedanken voor de toegekende subsidie. Ik kan het ten zeerste aanbevelen!

Ilse Stohr, MDL verpleegkundige, Poli MDL, Zuyderland mc, Heerlen.




Op 21 en 22 september 2018 ben ik samen met twee collega’s naar de Masterclass Gastro Enterologie Oncologie geweest. Na wel vaker congressen en symposia bezocht te hebben was dit de eerste keer dat ik een masterclass heb bijgewoond.

En wat een leuke ervaring was het. Alles was werkelijk tot in de puntjes verzorgd. Een gevarieerd en leerzaam programma, enthousiaste sprekers, gemotiveerde deelnemers en dat in combinatie met een prima hotelovernachting en heerlijk eten en drinken in overvloed.

Tijdens de verschillende presentaties zijn er naast deels bekende onderwerpen (maar met nieuwe inzichten) ook heel veel dingen aan bod gekomen waar ik niet heel erg bekend mee was. Aangezien ik nog niet heel lang werkzaam ben op een GIO polikliniek heb ik veel dingen gehoord die ik als achtergrond informatie mee kan nemen in onze dagelijkse praktijk. Maar ook hele praktische dingen zoals verschillende vragenlijsten die gebruikt worden en natuurlijk informatie over nieuwe behandelingen en studies die momenteel gaande zijn. Ik hoop op korte termijn te kijken of het mogelijk is om een aantal dingen te kunnen implementeren op onze eigen afdeling, zoals bijvoorbeeld de EORTC C29 en de LARS score. Ik denk dat dit ons veel waardevolle informatie kan opleveren waarmee/waardoor we onze patiënten nog beter kunnen voorlichten, begeleiden en behandelen.

Ook was het leuk om van collega’s uit andere centra te horen hoe zij invulling geven aan hun functie. Toch wel bijzonder dat er zoveel verschillen zijn in taken en verantwoordelijkheden. Ik hoop in de toekomst meer ervaringen te kunnen uitwisselen en te kijken wat voor onze praktijk relevant kan zijn en of onze ervaringen anderen wellicht op nieuwe ideeën brengt.

Voor deelname aan deze masterclass heb ik een subsidieaanvraag geschreven (en toegekend gekregen), hierdoor was deelname voor mij kosteloos (wat het stiekem nog leuker maakte). Ik kan anderen van harte aanbevelen om ook op deze manier deel te nemen aan deskundigheidsbevorderende activiteiten. Veel plezier aan beleefd voor een kleine moeite.

Dank aan de organisatie en de sponsors die deze masterclass mogelijk hebben gemaakt. Hopelijk tot volgend jaar!

Linde Olsder, Casemanager GIO polikliniek, UMCG, Groningen.


 

Allereerst nogmaals dank voor de mogelijkheid en het toekennen van subsidie om deel te kunnen nemen aan deze zeer verrijkende masterclass.
De sfeer was erg goed. Leuk gezelschap, mooie locatie, zeer goede catering, de hotelkamer was een luxe, het programma zeer boeiend en interessant. Dit alles maakte dat de lange dagen prima vol te houden waren!

Als verpleegkundig specialist (interne) oncologie heb ik veel mogen horen/leren over de nieuwste ontwikkelingen binnen de GE oncologie. Dit houd je scherp en zeer gemotiveerd om er na de masterclass direct in mijn eigen werkomgeving mee aan de slag te gaan! Leuk ook om de nieuwste ontwikkelingen door te kunnen geven aan mijn collega’s en de overige disciplines waarmee wij samenwerken.

Het leuke aan de masterclass vond ik dat diverse behandelmethoden ter sprake kwam. De chirurgische behandeling van diverse GE-tumoren is iets waar ik niet in de dagelijkse praktijk mee te maken heb. Maar zie diezelfde patiënten vaak voor en/of  na de operatie wel weer terug voor een aanvullende behandeling. Daarbij is het goed om te horen wat er tijdens de operatie gebeurd, welke complicaties en late-gevolgen er door de operatie kunnen meespelen.

Maar ook de systemische behandelingen van de GE-tumoren werden onder de loep genomen. Met ook daarbij weer vernieuwende resultaten uit reeds verschenen onderzoeken/studies. Iets waarmee ik zeker aan de slag ga binnen ons oncologisch centrum.

Het interessante is ook dat er onderwerpen werden besproken waar ik niet goed in thuis ben. Het verwijzen naar de klinisch genetica is bijna dagelijks handelen. Maar de gehele materie en werkwijze bij screening van erfelijke aandoeningen is ontzettend interessant. De ervaringsverhalen maakte het verhaal zo boeiend dat het jammer is al het uur alweer voorbij is.
Evenals de beeldvorming bij GE oncologie een zeer verrijkende interactieve bijscholing!  

En zo kan ik over alle sprekers enthousiast iets vertellen. Maar het komt er eigenlijk op neer dat het een interessant, gevarieerd programma was die voor velen interessant is! Niet alleen voor verpleegkundig specialisten, maar juist ook voor de oncologieverpleegkundige van een chirurgische of interne oncologische afdeling, oncologieverpleegkundige in de thuiszorg, etc.

 2. Op welke wijze ga jij verkregen kennis overdragen op collegae?

De verkregen informatie zal ik gaan bundelen en in eerste instantie presenteren aan mijn naaste collega’s. Tevens zullen de nieuwe richtlijnen/aanbevelingen besproken worden met de oncologen zodat hier actief mee aan de slag gegaan kan worden.

 3. Zou jij collegae aanraden ook subsidie aan te vragen?

Absoluut! Ik ben door een directe collega gewezen op de subsidie aanvraag en heb inmiddels de leidinggevende en de senior verpleegkundigen van de verpleegafdeling oncologie en dagbehandeling oncologie de subsidie aanvraag voor congressen/bijscholingen onder de aandacht gebracht. Hopelijk mogen ook mijn collega’s gebruik maken van de subsidie. Om op die manier de deskundigheid te vergroten.

 4. Verwacht je dat je nieuwe inzichten vanuit het congres kunt  toepassen in jouw werk?

Ik hoop dat er met de nieuwe inzichten actie aan de slag wordt gegaan. Natuurlijk zal ik daarin zelf een rol hebben. Maar hoop door mijn enthousiasme ook mijn collega’s zover te krijgen om gezamenlijk dit op te pakken!

 5. Betekent een congresbezoek voor jou tevens een kans om te ‘netwerken’?

Ook het netwerken vond ik erg leuk. Juist omdat ik de enige was vanuit het Spaarne Gasthuis, heb je snel contact met andere deelnemers. Je praat over hoe het in de andere ziekenhuizen verloopt. Wat gaat er goed? Waar lopen zij tegenaan? Hoe hebben wij het in het Spaarne Gasthuis geregeld. Etc.
Het netwerken was daarbij zo gezellig dat het netwerken na het diner werd voortgezet aan de bar. Maar niet te lang, want de volgende dag werd er vroeg begonnen aan opnieuw een lange dag met veel nieuwe informatie!

Marlies Bakker-Hoetjes, Verpleegkundig Specialist Oncologie, Spaarne Gasthuis, Hoofddorp.


 

Op 21 en 22 september jl. heb ik deelgenomen aan de Masterclass GE te Amersfoort.

Ik ben werkzaam als verpleegkundig specialist GE chirurgie met als aandachtsgebied patiënten met een colorectaal c.q. maagcarcinoom. Naast deze patiëntenzorg in alle facetten, is kennisuitbreiding ook een belangrijk onderdeel voor de uitoefening van mijn functie en ik was bij de aankondiging en het programma van de Masterclass 2017 ook direct enthousiast en wilde graag deelnemen. En laat ik dit jaar een van de gelukkigen zijn aan wie subsidie voor deelname werd toegekend!

De tumorwerkgroep was er dit jaar weer in geslaagd een gevarieerd programma samen te stellen. De diverse fases welke een patiënt doorloopt kwamen aan bod! De diagnostische fase werd vormgegeven door o.a. het onderwerp beeldvorming, moleculaire testen en screeningstools voor de oudere oncologische patiënt. Ten aanzien van het operatieve traject kwam het snel herstelprogramma aan bod, wat uiteraard bij diverse operatieve ingrepen toepasbaar is. Met betrekking tot het postoperatieve traject werd aandacht besteed aan de zo gevreesde naadlekkages en het nog altijd onderschatte LAR syndroom na colorectale chirurgie. Daarnaast werden o.a. ook nog de onderwerpen leverchirurgie, erfelijkheid en de behandelingsmogelijkheden met betrekking tot het maag en colorectaal carcinoom besproken. Gericht op de patiëntenpopulatie die ik dagelijks zie, dus zeer toepasbare onderwerpen, waarbij ik ook nog kan opmerken dat vlotte, goede sprekers een sessie van hoog niveau gaven.

De opgedane kennis is voor mij zeer bruikbaar in mijn patiëntencontacten. Ik probeer deze echter ook te delen met mijn naaste collega’s, oa de stomaverpleegkundigen, daar zij ook een belangrijke rol in het zorgpad colorectaal carcinoom vervullen. Tijdens een afdelingsoverleg of klinische les probeer ik de kennis over te dragen aan de afdelingscollega’s, waarbij ik ze zijdelings ook enthousiast maak voor de Masterclass. Met collegae GE chirurgen heb ik oa het onderwerp LAR syndroom besproken waarbij ik heb aangegeven dat een verpleegkundig specialist bij de betrokken patiëntenpopulatie in het kader van oa LARS klachten in de follow up fase een belangrijke rol kan vervullen.

Naast het intensieve, volle programma was er echter ook voldoende gelegenheid tot netwerken, ervaringen uit wisselen en bij te kletsen waarbij de goede catering  voor de inwendige mens zorgde.

Deze Masterclass GE betekende voor mij 2 inspirerende, boeiende, leerzame én gezellige dagen. Indien er een Masterclass GE 2018 volgt, dan zal ik deze zeker bij mijn collega’s op de poli en afdeling promoten en hun attenderen op de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidie. En uiteraard hoop ik zelf ook weer van de partij te zijn!

Ik dank de tumorwerkgroep voor het samenstellen van het programma, Oncowijs voor de organisatie en bovenal de Commissie Deskundigheid van de V&VN oncologie voor het toekennen van de subsidie.

Claire Snijders, verpleegkundig specialist GE chirurgie, Poli heelkunde, Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)