Wij zorgen voor kennis in het verpleegkundig domein

Wij investeren in de ontwikkeling en toegankelijkheid van kennis die verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten nodig hebben om nu en in de toekomst de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen te bevorderen. Dat doen wij op 4 manieren:

Kennisontwikkeling op landelijke thema's
  • Investeer in een krachtige eerstelijnszorg. Schaf marktwerking in de eerste lijn af en bevorder samenwerking tussen wijkverpleegkundigen, huisartsen en apothekers, en met de gemeente.

  • Investeer in verpleeghuisplekken, geclusterde woonzorgvormen, palliatieve zorg en voldoende opname- en behandelcapaciteit in de ggz.

  • Bevorder geriatrische kennis in het ziekenhuis. Neem belemmeringen weg voor transmurale samenwerking. Volg daarbij het pad van de patiënt.

Ontwikkeling en herzien van richtlijnen
  • Zorg is mensenwerk. Geef zorgverleners de leiding terug in de gezondheidszorg. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten zijn aanjagers van de veranderingen die nodig zijn in de zorg. Laat managers een stap terug doen; zij hebben een ondersteunende rol. Bevorder dit via wetgeving en financieringsvoorwaarden.

  • Stop met de controledrang en het eindeloos binnenhalen van consultants die steeds weer plannen maken voor hetzelfde. Er moet meer worden gewerkt in de zorg en minder aan de zorg.

  • Maak vertrouwen in burgers en professionals weer het uitgangspunt in de zorg. Handhaaf alleen registraties die primair zijn gericht op goede patiëntenzorg. Versimpel registraties voor het afrekenen van zorg. Schaf zinloze registraties af. Maak gegevensuitwisseling digitaal en veel makkelijker. Dit leidt in vier jaar tijd tot een halvering van de registratielast.

Implementatie van richtlijnen en handreikingen
  • Behoud: investeer in verbetering van de arbeidsvoorwaarden en de professionele ontwikkeling van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten (SER-rapport “Aan de slag voor de zorg”). Zorg voor uitdagend werk en doorgroeimogelijkheden en voorkom het opknippen in taken. Geef hoge prioriteit aan de opsporing en bestrijding van agressie tegen zorgverleners.

  • Instroom: investeer in opleidingsplekken voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Schaf les- en collegegeld voor zorgopleidingen af. Investeer in de begeleiding en vergoeding van stages.

  • Investeer in verpleegkundige kennis (Integraal Zorgakkoord).

Verbetering van het verpleegkundig proces
  • Bevorder gezondheid en dring gezondheidsverschillen terug. Maak afspraken voor de lange termijn (twintig jaar) om preventie duurzaam te bevorderen en wettelijk te verankeren. Voor de korte termijn (vier jaar): verdubbel jaarlijks het preventiebudget van gemeenten en zorgverzekeraars. Maak zorgverleners leidend in de totstandkoming van de lokale en regionale gezondheidsplannen.

  • Bevorder het tijdige gesprek over kwaliteit van leven en de laatste levensfase, zodat beter kan worden bepaald welke zorg mensen kunnen en willen krijgen (proactieve zorgplanning). Zorgverleners dienen hier gefinancierde tijd voor te krijgen.

  • Stimuleer de wettelijke en financiële ondersteuning van mantelzorgers. Ons land vergrijst. Het aantal kwetsbare mensen groeit sterk. Hierdoor verandert onze maatschappij ingrijpend. Het is belangrijk dat Nederland als geheel zich hier veel beter op voorbereidt.

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.