Congrestival Richtlijnen in de wijk: vier mee, praat mee, doe mee!
- 18 april 2024
- Congres/Symposium
Op donderdag 18 april 2024 organiseert het Kennisinstituut V&VN het Congrestival | Richtlijnen in de wijk: vier mee, praat mee, doe mee! in De Rijtuigenloods in Amersfoort! We nodigen je hier graag voor uit!
Het wordt een leerzame en feestelijke dag waarin de richtlijnen centraal staan die tussen 2019 en 2024 zijn ontwikkeld in het ZonMW Programma “Kwaliteitsstandaarden in de wijk”. Na een plenaire aftrap kun je gedurende de dag een breed scala aan (interactieve) sessies en workshops volgen en op de marktplaats in gesprek gaan met collega’s, richtlijnontwikkelaars en implementatie-experts.
Vergroot je kennis over de ontwikkelde richtlijnen, leer hoe richtlijnen nu eigenlijk tot stand komen en maak zelf een mini-richtlijn. Leer van de ervaring en aanpak van diverse collega’s bij het in gebruik nemen van richtlijnen en specifieke richtlijnaanbevelingen op de werkvloer en leer hoe je een implementatieplan opstelt. Ontdek hoe leuk het is om zelf een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van richtlijnen en hoe je daarmee zeggenschap en inspraak in je vak kunt vergroten. En laten we samen vooruit kijken: welke richtlijnen of ondersteunende producten zijn er de komende jaren voor de wijk nodig?
Graag nodigen we je uit om je aan te melden voor dit gratis evenement en met ons mee te vieren, mee te denken en mee te doen. Accreditatie wordt aangevraagd.
We hopen van harte je te zien op 18 april 2024!
Programma
Globaal ziet de dag er als volgt uit:
9:00 uur |
Registratie en ontvangst |
9:30 uur |
Plenaire opening |
10:30 uur |
Bezoek marktplaats en start workshops |
10:30 - 16:30 uur |
Mogelijkheid elk half uur naar eigen keuze aan te sluiten bij een van de vele workshops |
16:45 uur |
Plenaire afsluiting |
17:00 uur |
Borrel |
Hieronder vind je een deel van de workshops die je gedurende de dag kunt volgen. Er volgen er nog meer.
Een greep uit de verschillende workshops
Anouk Apeldoorn, Adviseur Kennisinstituut V&VN
In deze sessie neemt Anouk je via Virtual Reality mee naar een gesprek van de wijkverpleegkundige met een cliënt en zijn mantelzorger. Via het opzetten van een VR-Bril kom je in de schoenen van een wijkverpleegkundige te staan en waan je je in gesprek in een huiskamer in gesprek met de cliënt en zijn mantelzorger en doorloop je een scenario waarin je zelf kiest hoe jij dat aanpakt.
Het scenario is een combinatie van een praktijksituatie en de richtlijn en is gemaakt met wijkverpleegkundigen zelf. Je leert een inschatting te maken van de mate van overbelasting van de mantelzorger en welke eventuele ondersteuning gewenst is. In de training leg ik uit waarom wij Virtual Reality als middel kiezen en gaan we na het beleven met elkaar in gesprek over gemaakte keuzes. Met deze leuke en interactieve manier leer je effectief over de 160 pagina’s lange richtlijn Mantelzorger.
Ben jij verzorgende IG, wijkverpleegkundige, verpleegkundige in de wijk of ben je werkzaam in een andere sector? Kom het met je eigen ogen ervaren!
Msc. Janneke Toering, V&VN adviseur implementatie
In deze interactieve workshop neemt Janneke je mee om de kunst van doeltreffende verpleegkundige communicatie te ontdekken." Samen duiken wij in jullie eigen casuïstiek, waarbij wij creatieve communicatietechnieken toepassen om barrières in de communicatie met patiënten te leren doorbreken. We gaan in de workshop live aan de slag met het ontwerpen van een direct toepasbare infographic. Daarnaast krijg je tips en tricks mee om om op creatieve wijze de communicatie met jouw patiënten te verbeteren. Een sessie vol inspiratie!
Msc. Mariska Tuut, Richtlijnmethodoloog Prova
Richtlijnen worden veel gebruikt in de dagelijkse zorg, maar hoe komen ze tot stand? Dat gaan je in deze workshop ervaren. Na een korte introductie ga je onder begeleiding van richtlijnmethodoloog Mariska Tuut een minirichtlijn maken. Alle stappen in het proces passeren de revue, maar we richten ons vooral op de stappen waarbij de inbreng van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit de praktijk cruciaal is.
We besteden aandacht aan het ophalen van zorgknelpunten in de praktijk, het formuleren van de juiste uitgangsvragen voor een richtlijn, de onderbouwing van aanbevelingen (en dan vooral de praktijkaspecten die daarin van belang zijn) en natuurlijk is het de bedoeling dat we ook een aanbeveling voor de praktijk maken. Tot slot staan we nog even stil bij de implementatie van onze nieuwe minirichtlijn. Richtlijnontwikkeling duurt ongeveer anderhalf jaar, wij gaan het doen in 50 minuten. Houd je van een uitdaging? Mis deze workshop dan niet.
Msc. Benjamin Wendt, wijkverpleegkundige
en promovendus bij HAN/ Radboudumc
Beter Laten zorghandelingen komen regelmatig voor, ook in de wijkverpleging. Dit zijn zorghandelingen die vroeger nuttig en efficiënt leken. Door nieuwe inzichten en onderzoeken blijken ze nu niet meer passend te zijn. Binnen het project RENEW hebben we samen met 12 teams uit de wijk gekeken hoe we deze zorghandelingen kunnen verminderen. Tijdens deze workshop delen we de resultaten en krijg je praktische tools aangereikt om zelf met je team aan de slag te gaan.
Wil jij zelf aan de slag met een Beter Laten zorghandeling? Zoals het minder vaak wassen met water en zeep of op de juiste manier smetplekken behandelen? Dan is dit de workshop die je zeker moet bezoeken.
Nicole Voesten-Vullings, docent verpleegkunde & onderzoeker bij de HAN
Werk jij volgens de aanbevelingen uit de richtlijnen? Vanuit de praktijk komen regelmatig signalen dat er weinig volgens aanbevelingen uit de richtlijnen wordt gewerkt. Dit lijkt meerdere redenen te hebben. Verpleegkundigen en verzorgenden voelen vaak tijdsdruk, vinden de richtlijnen te omvangrijk en weten niet goed hoe de aanbevelingen toe te passen op de specifieke doelgroepen waar zij mee te maken hebben. Om het handelen in de geest van richtlijnen in de wijkverpleging meer te bevorderen is het SPRAK project opgericht. Het is een project waarin reflectiemethodieken voor de richtlijn Verslaglegging en de richtlijn Mantelzorg worden ontwikkeld, getest en geëvalueerd voor (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden. Gedurende deze sessie bij het Congrestival neemt Nicole die als onderzoeker betrokken is bij dit project je mee in het de reflectiemethodiek van het SPARK project.
Wilma Dubbink, V&VN projectleider KwaliTIJD
In deze workshop ontdek je niet alleen hoe je de implementatie van Beter Doen en Beter Laten-onderwerpen aan kunt pakken, maar ook hoe je je collega’s enthousiast kunt maken en kunt betrekken bij veranderingen. Je leert strategieën om weerstand te overwinnen en verschillende doelgroepen mee te nemen. Je krijgt concrete tools en handvaten aangereikt om de zorgpraktijk te verbeteren en een impactvolle verandering te weeg te brengen. Dit doen we aan de hand van het stappenplan van het project KwaliTIJD. Vanuit dit stappenplan gaan we met elkaar aan de slag en in gesprek hoe je onderwerpen op kunt pakken, waar jij als zorgprofessional tegen aanloopt en hoe je kunt zorgen dat een verandering ook echt behouden blijft.
Stephanie Dauphin, docent en onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam
'Wijzer in de Wijk' is een reflectie instrument dat het gebruik van kwaliteitsstandaarden in de wijk bevordert. Het is een laagdrempelig stappenplan dat je met je team kan doorlopen om door middel van kennis, ervaring en kwaliteitsstandaarden goede zorg te verlenen. Het is voor meerdere kwaliteitsstandaarden en richtlijnen te gebruiken. In deze workshop legt Stephanie de methodiek van het het instrument uit en geeft ze diverse voorbeelden van hoe het werkt en wat het oplevert in de praktijk. Wil jij in je eigen organisatie meer gaan werken met kwaliteitsstandaarden, dan is deze workshop iets voor jou.
Inge Wolbers, Onderzoeker in opleiding bij Hogeschool Utrecht, Lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen
In deze interactieve workshop ga je actief aan de slag met de gesprekhandleiding uit de richtlijn Eenzaamheid. Je krijgt inzicht op welke verschillende manieren je een gesprek over dit onderwerp kunt starten en welke acties je bij specifieke situaties kunt nemen. Welke invloed hebben geldende normen binnen jullie team op de acties die je neemt? Ook krijg je manier aangereikt om hier mee om te gaan. Een zeer praktisch ingestoken workshop die je zeker niet mag missen.
Milou Cremers, Junior onderzoeker bij Erasmus MC
In het onderzoeksproject: De-IMPLEmentatie van onnodige zorghandelingen in de wijk (DIMPLE studie) zijn we aan de slag gegaan met 12 wijkteams. Het doel van dit onderzoek is het verminderen van onnodige zorg in de wijk. De onnodige zorghandelingen zijn ook wel bekend als ‘Beter Laten’ handelingen.
In deze interactieve workshop hoor je hoe we in de DIMPLE-studie aan de slag zijn gegaan met het terugdringen van onnodige zorg. Samen met de-implementatie ambassadeur(s) nemen we je mee in het proces van het terugdringen van onnodige zorghandelingen en delen we onze ervaringen. En krijg je op basis van de geleerde lessen, tips over hoe je zelf met je wijkteam het terugdringen van onnodige zorg zou kunnen aanpakken en wat je daarbij nodig hebt.
Rosa Mennes, verpleegkundige en onderzoeker bij IQHealth
In deze zeer praktisch ingestoken sessie nemen Rosa Mennes, verpleegkundige en onderzoeker bij het Radboudumc en twee experts op het gebied van compressietechniektraining en zelfredzaamheid bij therapeutische elastische kousen je mee in de wereld van compressietechniek. Er is een nieuwe richtlijn in de maak over compressietechnieken in de wijkverpleging en deze twee onderwerpen komen aan bod in de richtlijn. Na een korte inleiding waarin we de belangrijkste punten rondom compressietechniek in de wijkverpleging op een rij zetten, steek je zelf de handen uit de mouwen. We gaan aan de slag met compressief zwachtelen met een drukmeter zodat je kunt zien welke druk behaald wordt. Ook krijg je de laatste informatie over en oefen je met diverse hulpmiddelen om zelf therapeutische Elastische Kousen aan en uit te trekken.
Er is ook een mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de zwachtels, drukmeter en TEK hulpmiddelen dus een loszittende broek bij de onderbenen is daarbij handig.
Schrijf je vandaag nog in, bezoek deze hands-on sessie.
Wijkverpleegkundige speel al op verschillende plekken in het land een belangrijke rol bij het organiseren van een wijkgerichte aanpak om gezondheid en welzijn te versterken. Denk bijvoorbeeld een gezamenlijke wijkaanpak bij het voorkomen van vallen door ouderen en overgewicht. Dit soort preventie wordt gezien als een belangrijke sleutel om de druk op de gezondheidszorg te verlichten.
Het landelijke Implementatienetwerk Preventie door Wijkverpleegkundigen zet zich in om wijkgerichte preventie door wijkverpleegkundigen te verbeteren en zichtbaar te maken. In deze sessie delen Ytje van der Veen, Anke Oevering en Minke Nieuwboer voorbeelden van al bestaande instrumenten en projecten rondom het vormgeven en uitvoeren van wijkgerichte preventie. En gaan ze met je in gesprek over wat je als wijkverpleegkundige nodig hebt om gezondheidsbevorderend handelen in het geheel van een wijk handen en voeten te geven. Belangrijke input die als uitgangspunt kunnen dienen voor het netwerk en voor de ontwikkeling van eventuele handreikingen en tools.
Wil je meer weten over wijkgerichte preventie, en hoe jij daarmee aan de slag kunt in jouw wijk of buurt? Kom dan naar deze sessie.
En loop ook zeker even langs bij onze marktkraam.
Doelgroep
Dit Congrestival is primaire bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit de wijk, zowel leden als niet-leden. Ook anderen geïnteresseerden die betrokken zijn bij het ontwikkelen en implementeren van kwaliteitsstandaarden in de wijk zijn van harte welkom.
Datum en tijdstip
Donderdag 18 april van 9:00 tot 17:00 uur
Locatie
De Rijtuigenloods Amersfoort
Piet Mondriaanplein 61
3812 GZ Amersfoort
Klik hier voor meer informatie over route en parkeren.
Kosten
Deelname aan het Congrestival is gratis.
Accreditatie toegekend
Er is accreditatie toegekend aan het Congrestival.
5 punten door het Verpleegkundig Specialisten Register en 6 punten door het Kwaliteitsregister V&V.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.