7 vragen over e-health aan verpleegkundig specialist Angelien Sieben

  • 22 januari 2018
  • Nieuwsbericht
  • Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie

<strong>Deze week is het e-healthweek. Verpleegkundig specialist Angelien Sieben, werkzaam in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen beantwoordt 7 vragen van V&VN over e-health.

Wat heb jij met e-health?
Voor mij staat e-health voor innovatie en techniek. Op dat gebied zie ik enorm veel kansen om ons vak leuker, makkelijker en ook om de zorg voor patiënten beter te maken.

Werk jij in de praktijk met e-health?
Bij het Radboudziekenhuis in Nijmegen werk ik als Reshape fellow. Dat betekent dat ik een brug probeer te slaan tussen innovaties en het vak in de praktijk. Helaas, zijn mijn eigen ervaringen met e-health in de praktijk nog beperkt.

Wat is het belang van e-health voor verpleegkundigen en verzorgenden?
Het biedt veel kansen. Juist nu we te maken hebben met een groot tekort aan collega’s kan e-health uitkomst bieden. Ik zie meer geld en meer mensen niet als de oplossing, maar goede innovaties wel. En die kunnen zorgen voor een lagere werkdruk, voor minder administratielast en voor betere patiëntenzorg.

Wat zijn kansen op het gebied van e-health?
Ik zie onder andere kansen op het gebied van continue monitoring. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er bedden bestaan die druk kunnen meten. Bij patiënten met risico op decubitus kan dit slimme bed heel veel tijd opleveren. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer standaard om de 2 of 3 uur patiënt een wissel ligging te geven, maar de censoren in het bed geven aan waar de druk zit en kunnen deze druk aanpassen. Mijn droom is dat door de mogelijkheden van e-health de schotten in de zorg verdwijnen. E-health kan zorg op alle plekken straks mogelijk maken. Het maakt niet uit waar de patiënt zich bevindt. De zorg draait in de toekomst niet om de plek van de instelling, maar om de patiënt.

Zie je ook bedreigingen?
Niet iedereen is zo positief over e-health als ik. Ik merk ook dat mensen kritische vragen stellen. Zo vroeg iemand of je bij continue monitoring dan niet de klinische blik mist. Maar dat is volgens mij niet de essentie. De klinische blik is altijd nodig. Bij e-health gaat het er vooral om dat we op een andere manier naar ons vak gaan kijken. Als de patiënt straks zelf thuis bloed kan afnemen of zijn of haar eigen bloeddruk kan meten. Dan betekent dit niet dat wij geen rol meer hebben. Onze rol wordt alleen anders. Het dwingt ons om ons meer te richten op de interpretatie van de gegevens van de cliënt. Je bent niet een verpleegkundige als je de handeling juist doet, maar als je de juiste inschatting van de situatie van de patiënt of cliënt kunt maken!

Sommige professionals zijn angstig voor de gevolgen van e-health. Snap jij dit?
Ja, ik snap dit zeker, maar zoals aangegeven zie ik vooral kansen. Ik hoop dan ook dat veel collega’s mee willen gaan in de veranderende kijk op hun vak.

Als je een onbeperkt budget zou hebben, welke e-health middelen zou je dan kopen?
Ik zou meteen een flink aantal slimme bedden inkopen. Ook zou ik een zorgrobot inzetten om screenings te doen. Op die manier kunnen patiënten op afstand met bijvoorbeeld een ipad hun gegevens invoeren. De patiënt en de zorgprofessional kan gelijk de gegevens inzien. En dit scheelt natuurlijk veel administratielast.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd