‘De gezondheidszorg wordt steeds verpleegkundiger’

  • 5 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
V&VN Meerjarenstr DEF0

Nieuwe meerjarenstrategie V&VN - “Als de grootste beroepsvereniging van het land barsten we van de ambitie.” Bianca Buurman, voorzitter van V&VN, is trots op de nieuwe meerjarenstrategie 'De koers van V&VN'. “We laten zien wat onze ambities zijn en hoe we deze gaan waarmaken.”

Het beroep van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten is de komende decennia uitdagend én inspirerend. De zorgvraag neemt toe en wordt complexer. Hoe blijven we zo lang mogelijk gezond en voorkomen we ziekte? Hoe zorgen we bij ziekte en kwetsbaarheden samen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van bestaan? Hoe gaan we om met schaarste? De vragen over de gezondheidszorg van de 21ste eeuw zijn bij uitstek verpleegkundige vragen. 

Naar de meerjarenstrategie 'De koers van V&VN’

Sleutelrol

De verpleegkunde is het vak van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. En het speelt een sleutelrol in de transformatie van de gezondheidszorg. Iedereen wordt ouder, ook cliëntgroepen die voorheen niet oud werden. Mensen wonen langer thuis en verpleegkundige zorg wordt steeds meer thuis verleend: ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuiszorg.

Het is dan ook van groot belang dat wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling en toegankelijkheid van verpleegkundige kennis, dat het onderwijs nauw aansluit bij de toekomstige behoeften in het vakgebied, dat professionals zich in hun hele loopbaan goed kunnen ontwikkelen en dat hun belangen succesvol worden behartigd.

Ook vraagt het om een stevige positie van de verpleegkunde op alle niveaus van besluitvorming: in het dagelijks werk, in de teams en instellingen, en op regionaal en landelijk niveau. “De gezondheidszorg wordt steeds verpleegkundiger. Daarom moeten de beroepen staan als een huis”, zegt Buurman. “Het is aan ons om onze leden hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen en stevig te positioneren.” 

Gezamenlijke belangen

Daarbij past een beroepsvereniging waar verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten voortdurend met elkaar en met collega’s uit andere zorgberoepen in gesprek kunnen gaan over hun vak. Om ervaringen uit te wisselen, elkaar aan te moedigen, kennis te halen en kennis te brengen.

Een beroepsvereniging die de gezamenlijke belangen behartigt en er voor je is als je tegen beroepsmatige dilemma’s aanloopt. “We breiden we onze dienstverlening uit en we blijven werken aan een sterke verbinding met en tussen leden. Daarbij willen we de verbinding tussen afdelingen en platforms en de vereniging nog meer verstevigen om met elkaar de impact te vergroten”, aldus Buurman. “Samen, vanuit een verbonden vereniging, maken we de zorg beter.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)