Een andere kant van de verpleegkunde: rebelleren, actievoeren en verzet

  • 12 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
NL Hana 2.24.01.05 0 934 4218.Tjp
Verpleegkundigen en verzorgenden tijdens de protestactie 'Witte Woede' (1989). Foto © Rob Croes. Bron: Nationaal Archief

Verhalen over de verpleegkunde van vroeger. Ze helpen ons de geschiedenis van ons beroep begrijpen én zijn een inspiratiebron voor de toekomst.

Van verzetsheld en voorlichter tot actievoerder, verpleegkundigen hadden door de jaren heen verschillende bijrollen. Dat blijkt uit het dossier 'Geschiedenis verpleegkunde' in de nieuwste editie van het vakblad TvZ. Dit dossier bestaat uit een verzameling verhalen. Daarbij ligt bewust niet de focus op de professionele ontwikkeling van de verpleegkunde, maar zijn de verhalen juist gepresenteerd in een bredere maatschappelijke context.

Wie was bijvoorbeeld verpleegkundige en verzetsheld Willem Wilschut? Hoe veranderden verpleegkundigen de psychiatrische zorg in het ziekenhuis? En hoe voerden verpleegkundigen actie voor een betere positie?

Door historisch onderzoek worden individuele verhalen van verpleegkundigen opnieuw ontdekt, stelt Manon Parry in haar introductie van het verhalendossier in TvZ. Parry is bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van de geneeskunde, verpleging en verzorging.

De verhalen in het verhalendossier laten ook zien hoe verpleegkundigen al ruim honderd jaar een centrale positie innemen op het gebied van infectiepreventie. En dat de wijkverpleging - toen en nu - overal zichtbaar is.

Hugo Schalkwijk, conservator van online museum FNI, stond aan de wieg van het verhalendossier. Hij vroeg diverse auteurs om historische verhalen over verpleegkundigen te verwerken in een artikel. Deze auteurs zijn onder anderen Mia Vrijens, als historicus werkzaam bij onder meer V&VN, Jet Spits, Geertje Boschma en Cecile aan de Stegge.

De publicatie van het dossier valt samen met het herontwerp van het Florence Nightingale Instituut (FNI), dat in 2025 een nieuw jasje én een nieuwe naam krijgt.

Benieuwd naar de verhalen uit het dossier? Op het symposium van het Historisch College FNI op 9 oktober 2024 krijgen alle aanwezigen een exemplaar van het themanummer van TvZ.

F9E6E6

Serie Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter.

Dit artikel is het achtste deel in de serie 'Zeggenschap' die we in 2024 publiceren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd