‘Haar ouders willen niet dat ze de HPV-vaccinatie krijgt’
- 14 november 2018
- Blog/Vlog
- Beroepscode
- M&G Jeugdverpleegkundigen
Tessa Goorsenberg werkt als jeugdverpleegkundige bij GGD Zeeland en is ambassadeur van de Jeugdverpleegkundigen. Haar werkplek: het voortgezet onderwijs. Hier voert ze preventieve gezondheidsonderzoeken uit en gaat ze het gesprek aan met jongeren. Ook over de HPV-vaccinatie. “Terwijl ik vertel over vaccinaties, zie ik een aantal jongens meteen bang naar mij kijken.”
“De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is een onderwerp dat vaak ter sprake komt tijdens de gesprekken die ik heb met meiden op het voorgezet onderwijs. Als jeugdverpleegkundige ben ik verantwoordelijk voor de pubercontactmomenten met leerlingen uit het derde en vierde leerjaar en voer ik preventieve gezondheidsonderzoeken uit bij alle leerlingen uit de tweede klas. Voordat een klas met deze onderzoeken start, maak ik een afspraak met de mentor om mijzelf in het mentoruur alvast voor te stellen. Ik vertel de leerlingen kort wat ze van het onderzoek kunnen verwachten en ik licht de andere taken van de jeugdverpleegkundige toe, waaronder het vaccineren.
Zo was ik laatst aanwezig in een havo 2 klas. Terwijl ik vertel over vaccinaties, zie ik een aantal jongens meteen bang naar mij kijken. ‘Nee hoor,’ zeg ik, ‘jongens ouder dan 9 jaar krijgen geen vaccinaties meer van de jeugdgezondheidszorg.’ Op dat moment was nog niet bekend dat ook zij de vaccinatie tegen Meningokokken zouden krijgen. Ik leg de klas uit dat meisjes die 13 jaar worden een uitnodiging krijgen voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Een jongen vraagt waarom hij die uitnodiging niet krijgt, waarop een meisje antwoordt dat hij als jongen geen baarmoeder heeft. In de klas ontstaat gelach. De mentor grijpt in om de jongen, inmiddels zwaar blozend, te redden.
Ik zie dat een aantal jongeren aan het denken is gezet
Een ander meisje steekt haar vinger op. Ze zegt dat haar ouders niet willen dat ze deze vaccinatie krijgt. Er zouden stofjes in zitten waar je ernstig vermoeid van wordt. Andere meisjes in de klas vallen haar bij en zeggen dat je er onvruchtbaar van kan worden, dat je er autisme van kan krijgen en dat niemand weet wat het vaccin doet op latere leeftijd. Ik pak mijn kans en geef uitleg over de HPV-vaccinatie. Ik begin met uitleggen wat HPV is: een virus dat je kunt krijgen door seksueel contact. 80 procent van alle mensen doorloopt deze virale infectie. Iedereen kan de infectie krijgen, maar niet iedereen wordt er ziek van. Meestal wordt het virus opgeruimd door het lichaam zelf. Wanneer je besmet bent met een 'hoog-risico type' van het virus, kan er op bepaalde plaatsen in het lichaam kanker ontstaan. Sommige 'laag-risico typen' van het virus veroorzaken genitale wratten. Maar je kunt je hier dus tegen beschermen. Als ik zeg dat alleen tegen deze vorm van kanker een vaccin beschikbaar is dat je voor 70 procent beschermt, zie ik dat een aantal jongeren aan het denken is gezet. Fijn!
Het meisje dat eerder haar vinger opstak vraagt of ze de prik kan halen zonder dat haar ouders dit weten. Ik vertel haar dat we hier tijdens het onderzoek samen over kunnen doorpraten. Ook kan ik samen met haar in gesprek gaan met haar ouders, voeg ik toe. Dan kan ik haar ouders de juiste informatie geven. Hopelijk zet dit hen nog eens aan het denken, net zoals bij hun dochter het geval was.”
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.