Help collega’s op weg naar meer kwaliteit van zorg

  • 13 juni 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende Pratend In Overleg Of Overdracht

Richtlijnen worden regelmatig verbeterd, maar niet iedereen heeft tijd om deze vaak lange documenten te lezen. Laat staan om na te denken hoe je die verbeteringen in de praktijk doorvoert. Ook duurzame zorg krijgt meer aandacht. Maar hoe breng je dat allemaal in praktijk? Met de opleiding tot implementatiecoach kun je jouw organisatie en collega’s hierbij helpen. 

Eerder is de opleiding tot implementatiecoach in de vorm van een pilot al eens specifiek uitgezet in de wijkverpleging. De praktische opleiding tot implementatiecoach wordt nu voor het eerst ook aangeboden aan alle verpleegkundigen met hbo-werk- en -denkniveau en verpleegkundig specialisten, ongeacht in welke sector je werkt. Je kunt de opleiding gratis volgen. Lees hier hoe je jezelf kunt aanmelden. 

Meer kwaliteit van zorg 

Wijkverpleegkundige Ria Buiter (1961) deed mee aan de pilot en volgde die opleiding met succes. Zij ging aan de slag met de richtlijn 'Mantelzorg'. Ze bedacht en implementeerde een plan van aanpak om in haar team de balans tussen draagkracht en draaglast bij mantelzorgers in de gaten te houden. “Het is leuk om te merken dat het echt wat oplevert en dat daarmee de kwaliteit van zorg verbetert. Ik hoop daarom dat meer collega’s deze opleiding kunnen volgen”, zei Buiter in een eerder interview. 

Ze meldde zich aan omdat ze zich in haar organisatie, De Zorgcirkel in Purmerend, al veel bezighield met de kwaliteit van zorg. Maar ze had niet geleerd hoe ze een richtlijn goed kon implementeren. “Hoe vertaal je 160 pagina’s naar de praktijk? Toen deze opleiding voorbijkwam, heb ik mijn kans gepakt”, zei Buiter.  

Enthousiasmeren en implementeren 

De nieuwe opleiding tot implementatiecoach leert je hoe je een richtlijn kunt implementeren in jouw team of organisatie. Je kunt er nu ook voor kiezen om een vernieuwing op het gebied van duurzame zorg te implementeren. 

Vragen waar je in de opleiding antwoord op krijgt:
  • Hoe pak ik een implementatie aan?
  • Hoe maak ik leidinggevenden en collega’s in mijn organisatie enthousiast?
  • Wat doe ik als een richtlijn of een duurzame-zorginnovatie niet aansluit bij het dagelijkse werk?
  • Hoe zorg ik dat mijn team op de hoogte is van nieuwe richtlijnen en hiermee kan werken?
  • Hoe maak ik een plan voor het implementeren van een nieuwe richtlijn of een innovatie in de hele organisatie?

Subsidie voor de opleiding

De opleiding tot implementatiecoach kost geen geld, want ZonMw subsidieert hem. De opleiding duurt 14 maanden en bestaat uit fysieke bijeenkomsten, online leermodules, praktijkopdrachten en intervisie. Wel zijn er een aantal voorwaarden voor deelnemers.

Lees meer

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)