'Ik heb ervoor moeten vechten om als gelijkwaardige te worden gezien'
- 21 september 2018
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Sandra Hogendoorn (39) werkt als psychiatrische ambulante verpleegkundige voor Pro Persona (een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg) op de afdeling doven en slechthorenden.
“Met mensen werken – dat wilde ik altijd al, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig voor mij als slechthorende. Door een genetische afwijking werd ik vanaf mijn vijfde langzamerhand doof. Daardoor kost een opleiding doen me extra veel energie. Tijdens de lessen is er niet altijd een gebarentolk bij, dan word ik doodop van het liplezen. Meedoen aan discussies lukt vaak niet, omdat ik altijd een beetje achterloop. Heel vermoeiend. Toen ik de opleiding Verzorging deed, wilden kraamzorginstellingen mij bovendien geen stageplek geven omdat ik niet goed zou kunnen communiceren. Een enorme teleurstelling. Gelukkig kon ik wel stagelopen in een verzorgingshuis voor dove ouderen – dat was goed voor mijn zelfvertrouwen. Later begon ik binnen Pro Persona als verzorgende en uiteindelijk was ik EVV’er.
Horenden overleggen sneller met elkaar en krijgen eerder opdrachten
Ik heb ervoor moeten vechten om als gelijkwaardige te worden gezien: horenden overleggen sneller met elkaar en krijgen eerder opdrachten. Mijn droom is werken als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Twee jaar geleden solliciteerde ik binnen Pro Persona naar de opleiding SPV. Helaas werd ik afgewezen omdat ik dan op verschillende afdelingen moest gaan werken, niet haalbaar voor mij met mijn gehoorbeperking. Maar ik geef niet op en mijn zorgmanager staat achter me. Laatst solliciteerde ik opnieuw naar deze opleiding; hopelijk kan ik ‘m via een andere route volgen. Ik ben er trots op dat ik zover ben gekomen, want vergeleken met horenden heb ik er harder voor moeten werken. Maar dat is het me allemaal waard, want ik vind verpleegkundige het mooiste beroep dat er is.”
Bron: V&VN Magazine 7-2017: Trots | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Milan Vermeulen
Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.