Niemand weet dat mijn cliënt een dubbelleven leidt
- 3 april 2025
- Blog/Vlog
- V&VN Algemeen

In de spreekkamer schuiven tijdens de soa-consulten geregeld mensen aan die in alle eenzaamheid een geheim meedragen. Dit dubbelleven, vol schaamte en angst, ontstaat om verschillende redenen. Vaak speelt religie of seksuele voorkeur een grote rol. Soms is het soa-consult het eerste moment waarop ze hun geheim kunnen of durven delen.
Neem Abdullah* (18). Hij komt voor het eerst op onze poli. Tijdens het gesprek met mij kijkt hij voornamelijk naar beneden en geeft hij kort antwoord op mijn vragen. “Wat is de reden dat je je vandaag wilt testen?”, vraag ik. “Niets bijzonders, gewoon voor de zekerheid”, antwoordt hij.
Ik doorloop met hem de anamnese. “Heb je seks met mannen, vrouwen of andere genderidentiteiten?” “Daar wil ik nu geen antwoord op geven.” Abdullah draait zijn hoofd weg. Ik nodig hem toch uit om dit toe te lichten. Ik leg ook uit waarom deze informatie van belang is.
Zo vertel ik Abdullah dat mensen die bij ons op het spreekuur komen, altijd vrij zijn om wel of geen antwoord te geven op de vragen die wij ze stellen. Maar voor een passend testbeleid zijn bepaalde antwoorden belangrijk. Seksuele voorkeur, drugsgebruik, seksueel geweld, wel of geen condoomgebruik en iemands culturele achtergrond vormen alle een mogelijk risico op een soa.
Meer openheid
Het kost Abdullah drie consulten voordat hij wat meer openheid geeft over zijn seksuele leven. “Vanuit mijn religie mag ik geen gehoor geven aan mijn seksuele voorkeur. Ik ben uitgehuwelijkt aan een vrouw die nu nog in Marokko woont”, vertelt Abdullah uiteindelijk.
“Hoe is dat voor je?” vraag ik. “Ik weet al heel mijn leven dat ik op mannen val”, zegt Abdullah, “maar mijn familie is het allerbelangrijkst voor me. Ik ga dat niet op het spel zetten. Dus kies ik voor een leven met die vrouw. Of ik dan seks ga hebben met mannen? Misschien wel, maar dat mag echt niemand weten.”
Ik merk dat ik het zelf ook lastig vind dat Abdullah met zo’n geheim moet leven, dat hij ervaart dat er geen andere optie is. Maar ik weet ook dat mijn mening niet telt voor hem.
Rauw
Seksualiteit is niet altijd rozengeur en maneschijn. Seksualiteit is kwetsbaar, rauw en kan een hoop emoties meebrengen. Hoe bijzonder is het dan dat mijn collega’s en ik mensen een plek kunnen bieden waar ze in alle eerlijkheid hun ervaringen mogen delen. Zonder oordeel luisteren is hierbij het allerbelangrijkste!
*Om zijn privacy te beschermen, is Abdullah niet zijn echte naam.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
