Korte lijntjes en snel resultaat: meer zeggenschap dankzij dagelijkse stand-up

  • 22 december 2021
  • Interview
  • Coronavirus
  • VAR
VAR Platform
Foto ter illustratie

Hoe kun je verpleegkundigen beter betrekken bij het coronabeleid? Met die vraag hield de Verpleegkundig Advies Raad (VAR) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zich bezig. Een dagelijkse stand-up werd in het leven geroepen, vertelt VAR-lid Sjannine Voermans-Schellekens (59). “Verpleegkundigen hadden last van toenemende agressie van bezoekers, nog diezelfde week stond er beveiliging bij de ingang van elke afdeling.”

Sjannine, hoe is dit initiatief ontstaan?

“Na de eerdere coronagolven merkten we als VAR dat verpleegkundigen niet genoeg werden betrokken bij de beleidsvoering in de organisatie. Dat moest anders. Juist met de problemen die er zijn - hoge werkdruk en groot verloop - is het zo belangrijk dat verpleegkundigen een stem hebben.

We kwamen op het idee om een dagelijkse korte sessie te organiseren waarbij verpleegkundigen kunnen aangeven waar ze tegen aanlopen. We hebben flyers gemaakt en zijn die persoonlijk gaan rondbrengen om collega’s uit te nodigen. Een paar dagen later, op 22 november, gingen we al van start.”

Hoe ziet zo’n overleg eruit?

“Elke werkdag is er een Verpleegkundig Crisisoverleg (VCO). Van elke afdeling in het ziekenhuis sluit er een vertegenwoordiger aan. Het is een korte sessie, van 8.15 tot  8.30 uur, zodat het collega’s niet veel tijd kost. In dat kwartier komt iedereen aan het woord over hoe het gaat en waar verpleegkundigen tegenaan lopen. De punten die in het VCO naar voren komen, worden diezelfde ochtend nog besproken tijdens het OCT, het Operationeel Crisisteam. Zo kan er snel worden gehandeld.”

Wat heeft het al opgeleverd?

“Ik heb een heleboel voorbeelden. Tijdens een van de eerste sessies gaven verpleegkundigen aan dat ze last hadden van bezoekers zich niet aan de bezoektijden hielden en van toenemende agressie. Ze waren veel tijd kwijt om hen daarop aan te spreken en voelden zich minder veilig. Nog diezelfde week stond er een beveiliger bij de ingang van elke afdeling.

Een ander voorbeeld: we merkten dat er onvrede was over de roosters. Vanwege de afschaling van reguliere zorg, springen verpleegkundigen bij op andere afdelingen. Soms hoorden ze pas vlak voor een dienst waar ze moesten zijn of stonden ze elke dag op een andere afdeling. Dat is niet prettig. Ook daar is naar geluisterd. Het planbureau is nu flink uitgebreid, zodat er goed kan worden gekeken naar de roosters en meer continuïteit.”

Zou je het andere organisaties aanraden?

“Absoluut. Het levert veel input op vanuit de achterban. Ook verpleegkundigen zelf zijn heel enthousiast. Ze voelen dat er wordt geluisterd en merken dat er snel, meestal nog dezelfde week, actie wordt ondernomen. Ik zou het elke VAR aanraden. Andere zorgorganisaties of VAR-leden mogen me ook gerust mailen (zie hieronder) als ze er meer over willen weten.

Het bevalt ons bij ETZ zo goed, dat we gaan bekijken hoe we dit kunnen voorzetten als corona wat meer naar de achtergrond verdwijnt. Bijvoorbeeld van vijf naar drie sessies per week of overleggen met thema’s organiseren.”

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)