'Mijn nieuwe functie maakt mijn werk extra leuk'

  • 22 januari 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Eva Vogel

In 2020 is het zo ver: de komst van de nieuwe beroepsprofielen. Organisaties moeten zich hierop voorbereiden, maar ook voor jou als verpleegkundige of verzorgende is het goed om alvast na te denken: wat wil ik? V&VN sprak met een aantal verpleegkundigen en verzorgenden die dit al hebben gedaan. Deze keer: Eva Vogel (26), sinds 2016 werkzaam als regieverpleegkundige in het Reinier de Graaf Gasthuis.

Het is 2014 als Eva de opleiding hbo-v afrondt. Ze gaat aan de slag als verpleegkundige op de longafdeling in het Renier de Graaf Gasthuis. Onderscheid tussen mbo-, hbo- en inservice-opgeleiden is er op dat moent niet. In mei 2016 kunnen alle verpleegkundigen op de afdeling – ook de mbo- en inservice-opgeleiden – solliciteren op de functie regieverpleegkundige. Het doel? Ontdekken wie het wat lijkt. Eva meldt zich aan.

Zoeken naar de juiste taakverdeling

Als één van de eerste twee proeftuinen in het ziekenhuis wordt de longafdeling vrijgelaten in hoe ze het onderscheid maakt tussen verpleegkundigen met een mbo- en een hbo-niveau. Poging één: regieverpleegkundigen worden ingezet voor de hoog-complexe zorg, verpleegkundigen voor de midden- en laag-complexe zorg. Eva: “Dit werkte niet. Mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen die al jaren op de afdeling werken werden te weinig uitgedaagd. De regieverpleegkundigen daarentegen liepen over. Daarnaast zorgde deze aanpak voor een tweedeling in het team. Ik werkte destijds nog maar twee jaar op de afdeling, maar een verpleegkundige die er al veertig jaar werkte moest naar mij komen als de zorg voor een patiënt hoog-complex werd.”

Poging twee

De conclusie: alle verpleegkundigen kunnen hoog-complexe zorg bieden en moeten dit in de praktijk ook kunnen doen. Dus werd gekozen voor een andere aanpak: regieverpleegkundigen moeten het verschil gaan maken door zich in te zetten voor kwaliteitsverbetering en deskundigheidsbevordering. Hier krijgen ze de tijd voor. “Naast de patiëntenzorg, wisselen we elkaar af als dagcoördinator. Als je die taak hebt, leid je de dagstart, coördineer je de bedden, kijk je of alle scores goed zijn ingevoerd en houd je de personeelsbezetting in de gaten. Daarnaast worden we één of twee dagen in de week uitgeroosterd zodat we ons bezig kunnen houden met het voorbereiden van de casuïstiekbesprekingen, het begeleiden van de stagiaires die gezamenlijk onderzoek doen en zelf onderzoek doen naar dingen waar we in de praktijk tegenaan lopen. Zo zijn we kritisch gaan kijken naar de overdracht. We hebben de bestaande overdracht zo aangepast dat we geen informatie missen, maar ook niet te veel informatie overdragen.”

Omdat de ‘oude’ variant van de opleiding hbo-v niet helemaal aansluit op de functie van regieverpleegkundige, volgt Eva drie aanvullende modules: kwaliteitszorg, evidence-based practice en klinisch redeneren. Een voorwaarde om regieverpleegkundige te kunnen blijven. “Wat ik van de scholing vind? Heel leuk! Ik merkte dat mijn kennis over bijvoorbeeld onderzoek doen na vier jaar behoorlijk was weggezakt. Tijdens de bijeenkomsten komt die kennis weer omhoog: ‘Oja, zo moet het!’ Ik word daar heel enthousiast van. Zeker omdat ik tijd krijg om wat ik leer op de afdeling toe te passen. Zo kan ik een verschil maken. Ontzettend leuk!”

Wil ik dat?

Waar Eva energie krijgt van de extra taken die ze als regieverpleegkundige heeft, is niet iedereen enthousiast. “We hebben verpleegkundigen laten meelopen om te laten zien wat regieverpleegkundigen ‘extra’ doen. Veel verpleegkundigen zeiden toen: ‘Maar dit wil ik niet, ik wil gewoon zorg verlenen.’ Dit heeft er, samen met de vele gesprekken die zijn gevoerd met het team, aan bijgedragen dat iedereen zich gehoord voelde. De sfeer is nu weer zoals die voor de proeftuin was. Als iemand nu als grap op een uitspraak reageert met ‘jij bent zeker regieverpleegkundige!’ kunnen we er allemaal om lachen. Voorheen lag dit gevoelig.”

Ambities

Door haar nieuwe functie, is Eva’s werk veelzijdiger geworden. “Het zorgt voor meer uitdaging en maakt mijn werk extra leuk. Ik wil daarom graag als regieverpleegkundige blijven werken. In de toekomst zou ik me graag verder willen ontwikkelen tot verpleegkundig specialist. Het liefst hier op de longafdeling.”

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)