Overgang? Praten we niet over! (Nou, doe maar wèl…)

  • 8 april 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Venvn 20190408 Overgang

Het is de ‘Week van de Overgang’. Tja, wat moet je dáár nou weer mee. Het is (soms) al vervelend genoeg. Moeten we daar nou een speciale week aan wijden?! Ja, mensen (vrouwen, maar ook de mannelijke collega’s in de zorg), wen er maar aan: we moeten praten over de overgang. Juist in de zorg.

Met elkaar en met leidinggevenden, want dat helpt. Ruim 63% van de werkende vrouwen in de zorg tussen de 40 en 60 jaar heeft namelijk klachten. Soms zijn die heftig. En als die bespreekbaar worden op het werk, helpt dat uitval voorkomen, zo blijkt uit een onderzoek onder 160.000 leden van Stichting IZZ, het collectief waar de meeste zorgprofessionals verzekerd zijn.

Over menstrueren zijn we al niet erg open, maar de overgang is zo mogelijk nog ingewikkelder om over te praten op het werk, lijkt het. Het ‘hoort erbij’. En iedereen heeft er nou eenmaal last van. Even doorbijten. Maar overgangsklachten zijn voor veel vrouwen echt heel vervelend, zo blijkt uit de monitor van Stichting IZZ. Vrouwen met overgangsklachten ervaren meer emotionele en fysieke werkdruk, voelen zich ongezonder en hebben meer last van geestelijke en lichamelijke uitputting. Twee op de vijf hebben zoveel last van de overgang dat ze het risico lopen uit te vallen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Behoefte aan erkenning

Uit de Monitor van IZZ blijkt dat zorgmedewerkers zelf niet vlug de stap naar een leidinggevende zetten over hun klachten: voor drie op de vijf vrouwen is die drempel te hoog. 51 procent wil er graag over praten, maar geeft aan dat lastig te vinden omdat er een taboe op rust. Toch is voor veel vrouwen herkenning en erkenning, en het uitwisselen van ervaringen, tips en adviezen, een belangrijk onderdeel van omgaan met de overgang.

Vrouwen met overgangsklachten die daar op hun werk wèl over kunnen praten, ervaren gemiddeld 30 procent minder lichamelijke uitputting en 40 procent minder emotionele uitputting dan vrouwen die in een organisatie werken waar dat niet makkelijk kan. Het ziekteverzuim wegens werk-gerelateerde klachten is in organisaties met een open cultuur maar liefst 60% lager.

Stappenplan: zo word je de overgang de baas

De Week van de Overgang duurt nog tot en met 14 april. Stichting IZZ heeft speciaal voor deze week een stappenplan gemaakt om je te helpen de overgang de baas te worden in je werk. Daarnaast biedt de website ook veel nuttige informatie en tips van (ervarings)deskundigen.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)