Regeerakkoord: kabinet wil personeelstekort aanpakken

  • 13 september 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen in het ziekenhuis

Het kabinet-Schoof wil de komende jaren het personeelstekort in de zorg aanpakken. Dat staat in het regeerakkoord dat vrijdag 13 september is gepresenteerd. Ook komt er een leidraad vakmanschap en werkplezier. “V&VN is te spreken over de voornemens, maar gaat graag in gesprek over de uitwerking”, reageert V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Investeren in verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten is noodzakelijk om de toenemende vraag naar zorg aan te kunnen.”

Buurman is nog wel voorzichtig: “Het klinkt goed, maar dit vraagt ook om serieuze investeringen. Dat is cruciaal.” Ze vervolgt: “Het is een spannende tijd. Er komen grote bezuinigingen aan. De impact hiervan op de maatschappij, onze achterban en onze patiënten en cliënten is nog niet te overzien.”

Een van de punten in het regeerakkoord is een leidraad vakmanschap en werkplezier. Buurman: “V&VN heeft een uitgesproken visie op leren, opleiden en ontwikkelen. Die is ontwikkeld met verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Wat ons betreft wordt dit de basis van de verdere uitwerking”, stelt ze. “En alleen een leidraad is niet voldoende, zorgprofessionals moeten in de praktijk merken dat er wordt geïnvesteerd in opleiden en ontwikkelen.”

In de Miljoenennota, die dinsdag 17 september officieel wordt gepresenteerd, staat een verdere uitwerking van de financiële investeringen.

Het regeerprogramma is de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord dat coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB afgelopen voorjaar hebben gepresenteerd. Daarin werden onderwerpen als het aanpakken van het personeelstekort, investeren in de ouderenzorg, nadruk op het belang van de wijkverpleging en het aantrekkelijker maken van werken in de zorg genoemd. “Het gaat om een tekst op hoofdlijnen, de concrete vertaling zien we graag snel tegemoet”, liet Buurman destijds al weten.

Afgelopen juni stuurde de voorzitter een brief naar de nieuwe bewindspersonen van het ministerie van VWS, met daarin een aantal voorstellen voor de verdere invulling van het hoofdlijnenakkoord.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd