V&VN IC: 'Je kunt de druk niet eindeloos blijven opvoeren'
- 18 december 2020
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- Intensive Care
Nederland is in lockdown. Het kabinet wil zo voorkomen dat de zorg nog verder overbelast raakt en de toegang tot zorg op het spel komt te staan. Op de IC’s en cohort-afdelingen piept en kraakt het, ziet Rowan Marijnissen, voorzitter van V&VN IC: “We lopen sinds maart een marathon, met nauwelijks tijd om op adem te komen."
Er wordt ons opnieuw gevraagd om extra te werken, tijdens de feestdagen en met kerst, maar je kunt de druk niet eindeloos op blijven voeren. Als het al lukt om een rampscenario te voorkomen, dan alleen als verpleegkundigen maximaal betrokken en ondersteund worden. En als patiënten eerlijk over het land verdeeld worden. Anders worden collega’s onnodig zwaar belast. Ik maak me daar grote zorgen over.”
Opschalingsplan
Nu de IC-capaciteit in de ziekenhuizen wordt opgeschaald, roept Marijnissen ziekenhuizen op zich aan de afspraken uit het opschalingsplan te houden: “Verpleegkundigen maken zich zorgen. Kunnen we de groei van het aantal patiënten aan? Worden patiënten eerlijk verdeeld over de ziekenhuizen om te voorkomen dat collega’s onnodig en onevenredig zwaar worden belast? Daar hoor ik wisselende signalen over.
Het is ontzettend belangrijk dat verpleegkundigen zeggenschap hebben over de opschaling. En dat zij maximaal ondersteund worden door hun werkgever. Dat was tijdens eerdere golven onvoldoende het geval, bleek uit onze peiling. Maar dat kunnen we ons deze keer niet meer veroorloven. Als we de randvoorwaarden niet op orde hebben, gaan we het niet redden.”
- Wanneer de taken van IC-verpleegkundigen veranderen, wordt hun functie geherwaardeerd.
- Ziekenhuizen zullen hun plannen vanaf de start uitwerken samen met artsen en verpleegkundigen.
- Door functies te creëren waarin patiëntenzorg gecombineerd kan worden met onderwijs, kwaliteitsbeleid, onderzoek of management, krijgen IC-verpleegkundigen meer loopbaanperspectief.
- Collega’s worden maximaal ondersteund door middel van flexibele contracten, kinderopvang en zelfroostering.
Het is ontzettend moeilijk om jezelf keer op keer opnieuw op te laden.
Personeelstekort
Naast de ongelijke verdeling van patiënten over het land, is het personeelstekort het grootste knelpunt bij de opschaling. Er zijn te weinig verpleegkundigen en de collega’s die er wél zijn raken langzamerhand uitgeput. En dat probleem wordt steeds groter. Marijnissen: “In de zomer waren er minder coronapatiënten, maar moest de reguliere zorg worden ingehaald. Eerder dan verwacht kwam de tweede golf en moesten we weer opschalen, nu zitten we alweer middenin de derde golf.
Uitgestelde zorg blijft zich opstapelen en het ziekteverzuim onder personeel blijft hoog. De roosters zijn nauwelijks rond te krijgen. We staan continu aan. Het is ontzettend moeilijk om jezelf keer op keer opnieuw op te laden. Collega’s zijn nog steeds uitermate gemotiveerd om hun zo belangrijke werk te doen, maar anders dan tijdens de eerste golf zie ik nu ook meer moedeloosheid en tranen.”
Kantje boord
Volgens Marijnissen wordt het kantje boord: “De maatregelen zijn enorm ingrijpend. Maar we verwachten een grote toename van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. De toegang tot zorg, de garantie dat je geholpen wordt als je acuut zorg nodig hebt, staat op het spel. Zelfs als iedereen zich vanaf nu wél volledig aan de regels houdt. Als dat niet gebeurt, zullen we de Duitse IC bedden nog heel hard nodig hebben.”
Wacht niet af, maar ga het gesprek aan met jouw bestuur over het opschalingsplan.
Marijnissen: “Ik roep alle collega’s, op de IC’s en op de verpleegafdelingen, op zich te blijven melden via ic@venvn.nl. Waar loop je tegenaan? We horen dat er heel grote verschillen zijn in hoeveel capaciteit ziekenhuizen vrijmaken voor COVID-zorg. Dat soort dingen willen we weten. Word je betrokken? Hoe kunnen wij helpen? En wacht niet af, maar ga het gesprek aan met jouw bestuur over het opschalingsplan. Samen met je collega’s sta je sterk.”
Meldpunt
In de hele zorg werken verpleegkundigen en verzorgenden samen met andere zorgprofessionals keihard om de uitbraak van het coronavirus in ons land zo veel mogelijk onder controle te houden. Heb jij als verpleegkundige of verzorgende zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten. Zo willen we een goed landelijk én regionaal overzicht krijgen van waar de grootste problemen (kunnen) ontstaan en hoe ze kunnen worden opgelost. Juist nu moeten we alles op alles zetten om verpleegkundigen en verzorgenden op de been te houden.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.