Darmontsteking monitoren met de CalproSmart thuistest
- 23 oktober 2023
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Verzorgenden en verpleegkundigen lopen regelmatig tegen zaken aan die het comfort van een patiënt te veel beperken. De frustratie daarover kan leiden tot (het invoeren van) slimme zorginnovaties. In deel 3 van een serie inspirerende voorbeelden: darmontsteking monitoren met de CalproSmart thuistest.
Wat? De CalproSmart thuistest. Patiënten kunnen thuis het calprotectinegehalte in hun ontlasting meten met behulp van deze thuistest. Via een app op hun smartphone kunnen ze zelf hun ziekte in de gaten houden.
Voor wie? Mensen met chronische darmontstekingen.
Waarom? Het calprotectinegehalte in de ontlasting geeft aan of er ontsteking is en hoe ernstig die is. De thuistest biedt patiënten meer inzicht in hun ziekteactiviteit en geeft hun meer autonomie.
“Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundig specialist schreef ik een scriptie waarvoor ik vijftig mensen met darmontstekingen interviewde die de CalproSmart thuistest een jaar lang gebruikten”, vertelt Ilona Bronneberg, werkzaam als verpleegkundig specialist in Zuyderland Medisch Centrum. “Normaal moesten zij elke drie of zes maanden hun ontlasting bij het ziekenhuis inleveren en een week wachten op een telefoontje. Nu konden ze elke maand thuis testen en kregen ze de uitslag binnen twintig minuten in de app. Ik onderzocht hun ervaringen.
“Patiënten vangen met behulp van de CalproSmart-test thuis hun ontlasting op, prikken daar op drie plekken met een staafje in en doen dat in een potje vloeistof. Het potje kantelen ze een paar keer, en na even wachten druppelen ze de vloeistof – net als bij een coronatest – in een cassette. Via een stoplichtsysteem zien ze op hun smartphone hoe heftig de ontstekingen op dat moment zijn. Bij een verhoogde waarde is de kans op inflammatie reëel. Afhankelijk van de ernst van de klachten besluiten behandelaar en cliënt het nog even aan te kijken, of er een darmonderzoek nodig is, of misschien (nieuwe) medicatie.
“Uit mijn onderzoek bleek dat de thuistest patiënten meer inzicht in hun klachten gaf en daarmee meer rust en eigen regie. Ik won er in 2019 de V&VN VZI e-Health Scriptieprijs mee, een stimuleringsprijs voor studenten Verpleegkunde en Verplegingswetenschappen.”
Bron: V&VN Magazine 3-2023 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Selinion
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.