V&VN Magazine: Duurzame zorg
- 12 december 2024
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Minder afval, minder gebruik van kostbare grondstoffen, minder medicijnverspilling, hergebruik van materialen en een efficiëntere inzet van hulpmiddelen: we willen graag een bijdrage leveren aan duurzamere zorg, maar hoe? In deze editie van V&VN Magazine lees je inspirerende verhalen van verpleegkundigen en verzorgenden IG die vooropgaan in het verduurzamen van de zorg. Ze hebben al diverse mooie resultaten behaald en belichten graag hun tips & tools.
"Laatst hadden we op elke afdeling een appelboompje neergezet waarin je een idee op duurzaam papier kon hangen. We noemden het project ‘laaghangend fruit’: kamer uit? Licht uit! ’s Avonds afsluiten? Computer en monitor uit!", vertelt Samantha Singh-Stolte. Ze is gespecialiseerd verpleegkundige op de kinder-IC van het Emma Kinderziekenhuis en voorzitter van het Green Team. En ze staat op de cover van dit magazine.
Verder in dit nummer o.a.:
De Duurzame Verpleegkundige
Interview met docent verpleegkunde Annemarie Bergsma, ook voorzitter van stichting De Duurzame Verpleegkundige en V&VN-ambassadeur Green Deal Zorg 3.0. “Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben directe gevolgen voor het werk van verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten. We zien nu al een toename van infectieziekten, hittestress, allergieën, longaandoeningen en hart- en vaatziekten.”
Van verspilling naar besparing
Recyclebare handschoenen gebruiken. Kranen dichtdraaien. Ongebruikt materiaal bewaren. De Beter Latenlijst checken. Verzorgende IG Jeanine Graaumans en wijkverpleegkundige Inge Jochems werken eraan mee om hun organisaties duurzamer te maken. Dat leidt vaak ook tot verbetering van de zorg.
Green Teams: vergroenen vanaf de werkvloer
Endoscopieverpleegkundige Daniëlle Catsburg is lid van het Green Team op haar afdeling: “Endoscopie-afdelingen en de operatiekamers behoren tot de vervuilendste afdelingen van het ziekenhuis. We zagen al snel mogelijkheden tot verbetering.” Het meest in het oog springende resultaat: de keuze voor een duurzamere kleurstof om poliepen in de darmen zichtbaar te maken.
Lees verder onder de foto.
Onder de loep
Rob Boxma, SEH-verpleegkundige in Amsterdam UMC, werkte mee aan het Handboek De Groene SEH. “De rol van verpleegkundigen moest duidelijk in het boek naar voren komen, vond ik.”
Jong geleerd...
Op Hogeschool Saxion in Deventer en Enschede is duurzaamheid sinds dit studiejaar onderdeel van de opleiding verpleegkunde en van gezondheid & technologie. Docent Marlies Pepers en studenten Sophie de Jongh en Thijmen Stam zijn enthousiast. “Kleine dingen kunnen al voor een grote verandering zorgen.”
‘Schoonmaken kostte veel tijd, veiligheid stond voorop’
Sinds zo’n vijftig jaar zijn de meeste verpleegkundige materialen gemaakt van kunststof. Of van wegwerpmateriaal, zoals geperst papier. Makkelijk en hygiënisch in gebruik, maar niet erg duurzaam. Verpleegkundige Ida van Deth (81) vertelt over de tijd dat vrijwel alles herbruikbaar was.
Kennistest: wat weet jij van duurzame voeding?
Anne Heijboer, verplegingswetenschapper en kinderverpleegkundige in het Erasmus MC, maakte een kennistest over de invloed van plantaardige voeding op de gezondheid van de mens. Test je kennis!
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.