Kinderverpleegkundige Mirte over samen beslissen: 'Eerst goed luisteren'
- 28 oktober 2021
- V&VN magazine
- Kinderverpleegkunde
Hoe kom je samen op één lijn als een patiënt of cliënt niet zelf kan beslissen? In V&VN Magazine vertellen collega's over hun dilemma's en oplossingen. Dit keer: Mirte van der Veen (31), kinderverpleegkundige bij Medisch Centrum Leeuwarden.
"We hadden een peuter op de afdeling die te veel afviel door een voedingsprobleem", vertelt Mirte. "De ouders waren veganistisch en zagen liever niet dat hun kind producten kreeg met melkeiwitten. Uiteraard is er niets mis met veganistisch eten. Maar omdat het zoontje niet goed groeide, wilden we de ouders overtuigen dat hun kun eerst andere voeding moest krijgen."
Volledige zeggenschap
"We geven veel aandacht aan de begeleiding van de ouders. Bij kinderen tot twaalf jaar hebben ouders volledig zeggenschap. Is een kind tussen twaalf en zestien jaar, dan mag het meebeslissen."
"In dit geval hebben we eerst goed geluisterd naar de ouders, om hen goed te kunnen begrijpen. Daarna hebben we de diëtiste erbij gehaald. Het lukte om een volwaardig dieet voor het kind samen te stellen zonder voorbij te gaan aan de wensen van de ouders."
Het lukte om een volwaardig dieet voor het kind samen te stellen zonder voorbij te gaan aan de wensen van de ouders.
"Ook culturele verschillen spelen vaak een rol. We maken bijvoorbeeld mee dat de ene ouder het Nederlands veel beter beheerst dan de andere. Om misverstanden tussen hen te voorkomen, halen we er dan een tolk bij."
Móet consensus zijn
"De groep van twaalf tot zestien jaar vind ik het lastigst, zeker als een kind een behandeling wel wil en de ouders niet. Er móet consensus zijn voor we de behandeling kunnen starten. Als we bij een kind met onbegrepen buik- of hoofdpijnklachten geen medische oorzaak vinden, kunnen we ook een psycholoog inzetten. Ouders vinden dit vaak overbodig: ze hebben niet het idee dat er een psychische oorzaak aan ten grondslag ligt."
"Toch merken we dat het kind dan wel kan openstaan voor een psychologisch consult. We leggen dan uit aan de ouders dat er psychisch niet aan de hand hoeft te zijn, maar dat we graag het totaalbeeld in kaart brengen. Het lichaam kan signalen sturen omdat er iets is ontwricht. Door de tijd te nemen, te luisteren en empathie te tonen, komen we er gelukkig vrijwel altijd uit met ouders en kind."
Bron: V&VN Magazine 4-2021 | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Erik Buis
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.