V&VN Magazine: Handicaps & beperkingen
- 27 februari 2020
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
Hoe ga je om met de personeelstekorten in een sector waarin vaste gezichten extra belangrijk zijn? En welke rol heb je als verzorgende in het lichamelijke én het mentale herstel van patiënten die van de een op de andere dag moeten leren leven met een beperking? Voor deze nieuwe editie van V&VN Magazine gingen we op zoek naar de antwoorden op deze en meer vragen over de zorg voor patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. In de gehandicaptenzorg én daarbuiten.
In dit nummer
Revalideren is topsport
Mensen die een amputatie hebben ondergaan, hebben meer nodig dan alleen goede wondzorg. We liepen mee met verzorgende IG Hanny de Kleyn. “Er is vaak niet zo veel nodig om een hersteltraject een klein beetje lichter te maken.”
➝ Lees het interview met verzorgende IG Hanny
‘Dit werk is me op het lijf geschreven’
Nellie, Anja en Martina vinden het zonde dat de gehandicaptenzorg niet zo populair is bij verpleegkundigen en verzorgenden in opleiding.
Beter met minder pillen
Ongeveer de helft van de mensen met een verstandelijke beperking krijgt medicatie voor gedragsproblemen, maar lang niet al deze cliënten zijn erbij gebaat. Josien Jonker, verpleegkundige en promovenda bij GGZ Drenthe, doet onderzoek naar passend gebruik.
➝ Lees het interview met verpleegkundige Josien
‘Hier kan ik mezelf zijn’
Natascha werd doof geboren en werkt nu als verpleegkundige bij De Gelderhorst, een centrum voor oudere doven en slechthorenden. ‘Als ik met een bewoner communiceer, doen we dat allebei in onze moedertaal’.
Steeds een ander gezicht
Wat te doen aan het personeelstekort in de verstandelijk gehandicaptenzorg, een sector waarin vertrouwde gezichten zó belangrijk zijn? Voorzitter van V&VN Verstandelijk gehandicaptenzorg en verpleegkundig specialist Sandra de Wit en verzorgende Koen Verschuren vertellen.
Pijn in een been dat er niet meer is
Mymy van der Weij, verpleegkundige bij revalidatiecentrum Reade, legt uit hoe fantoompijn ontstaat én wat je als verpleegkundige of verzorgende voor je patiënt kunt doen. “Neem het altijd serieus.”
Wat weet jij van autisme?
➝ Doe de test
Als de mantelzorger erdoorheen zit
Hoe signaleer je als verpleegkundige of verzorgende dat een mantelzorger overbelast is? En misschien nog wel belangrijker: hoe kun je dit voor zijn?
En meer!
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.