V&VN Magazine: Kennis in praktijk
- 6 september 2023
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
"Gelijk na de hbo-v wist ik al dat ik mijn eigen verpleegkundig handelen beter wilde leren beargumenteren, onderbouwen of verbeteren", vertelt Hanneke Rasing in de rubriek 'Lid sinds'. Ze is inmiddels verpleegkundig onderzoeker in het Isala in Zwolle en staat op de cover van de nieuwste editie van V&VN Magazine. Het thema: Kennis in praktijk.
In dit nummer vertellen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hoe zij werken volgens de laatste inzichten uit de wetenschap en de praktijk, én op basis van positieve ervaringen en wensen van cliënten, patiënten en bewoners. Ook wel evidence based practice genoemd.
In dit nummer:
Beter laten of beter doen!
Verpleegkundige Bart Verheijen was het beu om verwarde patiënten aan het bed vast te binden. Verzorgende IG Helga Bouwman zag dat de standaardbehandeling van smetten vaak juist tot meer problemen leidde. Ze deden mee aan een project om volgens de richtlijnen bepaalde handelingen beter of eerder te laten, of beter wél te doen. Helga: "Engels pluksel, een soort scheurlinnen, hielp wel!"
'Het was belangrijk zuurstoftekort te beperken'
Zou wakkere buikligging intubatie kunnen voorkomen? Tijdens de covid-periode werd die vraag ineens uiterst actueel. IC-verpleegkundigen Willemke Stilma, Laura Buiteman en Evelien van Hooff hielpen mee om in zeven maanden een met onderzoek onderbouwde richtlijn op te stellen die internationaal werd gebruikt.
Onderzoek onder de loep: 'Geef jouw idee vleugels'
Buiten kantooruren is geestelijke gezondheidszorg beperkt beschikbaar. Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Inge Kramer wilde daar verandering in brengen en introduceerde de praktijkondersteuner GGZ-Spoed. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de noodzaak hiervan. "Iedereen is enthousiast: patiënt, huisarts en triagist."
Richtlijn Mantelzorg getoetst in de praktijk
De richtlijn Mantelzorg komt onder meer voort uit de praktijkervaring van verzorgenden en verpleegkundigen. Toch staan het woordgebruik en de tekst soms best ver af van de dagelijkse beroepspraktijk in de wijk. Een wijkteam in Hellevoetsluis maakte een praktische 'vertaling' van de richtlijn en kwam zo ook tot leerzame inzichten. Verzorgende IG Sherishma Ramadhin: "Gesprekken met mantelzorgers hadden we eerder ook wel, maar nu kunnen we ze gestructureerd en onderbouwd ondersteunen."
Zorg voor een decubitusplek
Verzorgende IG Denise van Achthoven vertelt hoe ze wondzorg verleent aan een diabetespatiënt met een decubitusplek aan de hiel. "Het begon bij categorie III: de wond was diep en behoorlijk vies."
Eureka!
Een patiënt die vanwege een nierdrain niet op zijn rug kan slapen of onhandig gedoe met een arterielijn. De frustratie daarover kan leiden tot (het invoeren van) slimme zorginnovaties. Vier voorbeelden van een praktische vinding waarbij verpleegkundigen een actieve rol speelden, zoals:
- De SoftKees. Een zacht siliconen kussentje dat het harde aansluitstuk van een nierdrain insluit.
- De BiliCocoon Bag. Hiermee kunnen ouders hun baby met geelzucht thuis behandelen.
- De CalproSmart thuistest. Patiënten kunnen hiermee zelf het calprotectinegehalte in hun ontlasting meten.
- De TrulyEasy-klem. Ergonomische klem waarmee je met één hand de arterielijn kunt verstellen.
'Rebellen zoeken naar blijvende oplossingen'
Eline de Kok is verpleegkundige op de longafdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en doet tegelijkertijd promotieonderzoek naar rebels verpleegkundig leiderschap. "Vraag naar beweegredenen: wat doe je nu? Waarom?"
Beter laten of beter doen?
Elke dag moet je in je werk beslissen wat de beste zorg is. Weet jij altijd wat je het beste kunt doen of laten? Doe de test!
'Jij bepaalt mee welke kennis nodig is!'
Het Kennisinstituut V&VN is een nieuw toegankelijk online platform dat verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit alle sectoren samen gaan opbouwen. Doel: het vergroten van onze kennis in de praktijk en een verdere professionalisering van het vak. V&VN-bestuurder Catharina van Oostveen vertelt waarom het zo belangrijk is dat we allemaal een steentje bijdragen.
Strijdlustig tegen machtige structuren
Anneke van den Bergh-Braam (1927-2014) was in Nederland de eerste gepromoveerde verpleegkundige én de eerste hoogleraar Verplegingswetenschappen. Haar onderzoek richtte zich onder meer op de "machtige structuren en systemen" die verpleegkundigen verhinderden om de zorgkwaliteit te verbeteren.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.