V&VN-voorzitter Buurman: ‘Bezuinig niet op zorgstages’

  • 22 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Met Patient In Gang (1)

Bezuinigen op stages in de zorg? “Doe het niet”, waarschuwt V&VN-voorzitter Bianca Buurman als reactie op het onverwachte voorgenomen besluit van zorgminister Agema (PVV). “De instroom en het behoud van zorgstudenten op de opleidingen vallen of staan met een goede stage.

Volgens de minister van VWS blijft er nu geld op de plank liggen en kan daarom worden bezuinigd. V&VN wil daar graag meer over weten. Als beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden krijgen wij juist signalen dat er voor de beroepsopleidingen meer aanvragen zijn bij het Stagefonds dan er geld beschikbaar is.”

Stagefonds Geen Subsidie Aanvraag
Op de website van VWS staat dat het aanvragen van een subsidie momenteel niet mogelijk is.

In het verkiezingsmanifest van V&VN wordt gepleit voor het investeren in opleidingsplaatsen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Buurman: “Hierbij benoemen wij de noodzaak van investeren in de begeleiding en het vergoeden van stages. De bezuiniging op het Stagefonds waar het kabinet op voorsorteert, staat haaks op de ambitie om de tekorten in de zorg aan te pakken. Als studenten geen stage meer kunnen lopen, kunnen ze niet afstuderen en zijn er straks nog minder professionals in ons land om zorg te verlenen.”

Verzorgenden Luisterend In Overleg Of Overdracht
  • 16 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

‘Fors meer studenten nodig bij opleiding tot verzorgende’

Verzorgenden IG vormen de grootste beroepsgroep in de wijkverpleging en de verpleeghuiszorg. Maar het aantal studenten dat kiest voor die opleiding is de afgelopen vijf jaar met 41% gedaald. V&VN-voorzitter Bianca Buurman waarschuwt: “Er moet gestuurd worden op instroom van dit cruciale beroep. Als er nu niets gebeurt, krijgen onze ouders straks geen zorg thuis of in het verpleeghuis.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd