Verpleegkundigen en artsen: ‘Verander kindzorg thuis niet’

  • 9 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Kinderhand in volwassenen hand
Foto ter illustratie © Canva

Duizenden zieke kinderen krijgen in Nederland verpleegkundige zorg in hun eigen omgeving. Aan die goed georganiseerde medische kindzorg komt mogelijk een einde. Onverstandig, stellen kinderverpleegkundige Mariska Maat (voorzitter V&VN-afdeling Vrouw en Kind) en kinderarts Lissy de Ridder vandaag in het AD.

“De Tweede Kamer praat morgen (10 oktober) over een motie die een grotere rol van de kinderarts bij het regelen van de zorg - de zogenoemde indicatiestelling - bepleit. Een onnodige en onverstandige verandering, want het betrekken van de kinderarts is al een vast onderdeel van het proces.

De kinderarts stelt de diagnose bij een ziek kind en bepaalt de behandeling (‘het wat’). Het is vervolgens aan de kinderverpleegkundige om te bepalen wat nodig is om deze behandeling daadwerkelijk, en op de beste manier, aan het zieke kind thuis te geven. De verpleegkundige stelt dus de indicatie en bepaalt hoe de zorg thuis georganiseerd moet worden (‘het hoe’). Dat is echt de expertise van de kinderverpleegkundige. Een arts kan en wil niet op de stoel van deze zorgprofessional gaan zitten.”

Lees hier het hele artikel

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd