‘Verzorgenden IG worden hiermee in hun kracht gezet’

  • 4 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleeghuis_verzorgende_cliënt

Veel verzorgenden IG zijn dagelijks betrokken bij de zorg voor cliënten die niet meer zullen genezen: palliatieve zorg. Hoewel het meestal gaat om generieke zorg, is er soms meer expertise nodig. Welke rol hebben verzorgenden IG daarbij? Dat staat beschreven in het profiel Gespecialiseerd Verzorgende IG Palliatieve Zorg, dat vrijdag 4 oktober is gepresenteerd. “Het onderstreept de belangrijke rol die verzorgenden IG hebben”, zegt Anja Bel. Ze werkt als verzorgende IG in een hospice en was betrokken bij de ontwikkeling van het document.

“Als verzorgende IG ben je vaak de eerste die iets signaleert, want je kent de cliënt en naasten het best”, legt Bel uit. “We werken samen met verpleegkundigen, maar hebben onze eigen kwaliteiten. Wij richten ons bijvoorbeeld op wat nog wél kan. Het gaat er vooral om dat de cliënt zo lang mogelijk zelfstandig blijft. Wij kijken naar welke mogelijkheden er zijn om de eigen regie te behouden.”

V&VN Bestuurder Cora Vegter En Voorzitters Van V&VN Palliatieve Zorg Sjaak Thijssen En Lijdi Hoogenboom
V&VN-bestuurder Cora Vegter en (duo)voorzitters V&VN Palliatieve Zorg Sjaak Thijssen en Lijdi Hoogenboom

Mijlpaal

In het profiel staat onder andere beschreven wat verzorgenden IG na een specialisatie palliatieve zorg moeten kunnen en wat dat werkgevers oplevert. Volgens Bel is dit document een belangrijke mijlpaal voor de beroepsgroep, die zich hierdoor mogelijk in de toekomst officieel kan specialiseren tot Gespecialiseerd Verzorgende IG Palliatieve Zorg (GVPZ). Onderwijsinstellingen kunnen met dit document aan de slag om scholing te ontwikkelen voor deze specialisatie.

Bel: “Behalve de erkenning en de mogelijkheid om te specialiseren - waar overigens veel vraag naar is – maakt het de zorg beter. Als je de palliatieve fase op tijd signaleert, kun je er ook voor zorgen dat bepaalde symptomen niet verergeren. Het onderstreept de belangrijke rol die verzorgenden IG hebben en zet de beroepsgroep in hun kracht.”

Het beroepsprofiel is opgesteld door V&VN Palliatieve Zorg, in afstemming met V&VN Verzorgenden. Twee jaar geleden verscheen het profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundigen. Eenzelfde soort profiel, maar dan voor verpleegkundigen. Inmiddels worden er voor verpleegkundigen meerdere specialisatieopleidingen palliatieve zorg aangeboden.

Ga naar het profiel

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)