Voorschriften voor zorgverleners bij monkeypox

  • 23 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Handschoenen en materialen Kinder IC

In Duitsland is een nieuwe variant van monkeypox -het apenpokkenvirus- vastgesteld, de mpox Clade 1b. Deze is ernstiger en besmettelijker dan de voorgaande. Het is een virusinfectie die koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid veroorzaakt en huiduitslag in de vorm van pokken.

Het virus wordt doorgegeven door nauw, intensief huid-op-huidcontact tussen mensen en komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Maar het zou ook bij de dagelijkse verzorging en verpleging over kunnen gaan van mens tot mens. Er is een vaccin voor.

In Nederland is de nieuwe variant (nog) niet vastgesteld. Voor zorgverleners op bijvoorbeeld test- en vaccinatielocaties waar mensen met verdenking op monkeypox komen, gelden de volgende voorschriften:

Voorschriften omgang monkeypox:
  • De basismaatregelen zijn altijd van toepassing. Die zijn: een goede handhygiëne; het niet dragen van pols- en handsieraden; de juiste omgang met beschermende kleding en dienstkleding.
  • Bij afname van diagnostiek en het lichamelijk onderzoek moet bij mogelijk contact met lichaamsvloeistoffen handschoenen en een halterschort worden gedragen.
  • Bij een hoestende cliënt of risico op spataccidenten (inclusief keelafname) dient men aanvullend een medisch mondneusmasker IIR, spatbril en halterschort te dragen.
  • Bij zowel PEP- als PrEP-vaccineren is het dragen van een mondneusmasker en handschoenen niet meer nodig. Vanuit het voorzorgsprincipe kunnen handschoenen en mondneusmaskers worden overwogen, bijvoorbeeld bij kwetsbare medewerkers met een verhoogd risico op ernstig beloop van mpox.

Wil je als zorgprofessional meer informatie? Klik hier. Speciaal voor de ziekenhuizen is een toolbox gemaakt.

Wil je meer algemene en actuele informatie over het virus? Klik hier.

Verschillende Fases Monkeypox
  • 4 augustus 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

Sociaal verpleegkundige Esther: ‘We hebben het erg druk met monkeypox’

Monkeypox (apenpokken) verspreidt zich als een olievlek over de wereld. Eind mei werd ook de eerste Nederlander met monkeypox vastgesteld. Esther den Heijer is sociaal verpleegkundige en werkt in het monkeypoxteam van GGD Haaglanden. Wat is monkeypox precies en hoe kan jij je het beste beschermen? “Als je met de juiste beschermingsmiddelen werkt en afstand houdt, is de kans op besmetting klein.”

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)