‘Werken aan beter ziekenhuisontslag is ook zeggenschap’
- 9 december 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
In het LUMC wordt aan verpleegkundigen en verzorgenden op verschillende afdelingen gevraagd welke problemen ze ervaren en hoe dingen beter kunnen. Bijvoorbeeld als het gaat over de beddendoorstroom bij ontslag van de ene afdeling naar de andere. “We willen dat zeggenschap van iederéén wordt en vanaf de werkvloer doorvoeren”, zeggen verpleegkundigen Ilse Hoppers en Marianne van Duijn.
De uitvraag op de verschillende onderwerpen is onderdeel van het project Versterken Netwerk Verpleegkundig Zeggenschap, dat tot juli 2025 loopt. Marianne vroeg eind 2023 subsidie bij VWS aan voor het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ), waarvan V&VN de initiatiefnemer is. “In december vorig jaar kregen we de subsidie toegekend en zijn we gaan werken aan het samenstellen van een netwerk van verpleegkundigen in het LUMC. Dat netwerkt fungeert als klankbord voor de verpleegkundige adviesraad (VAR).” Overigens zitten Ilse en Marianne beiden in die VAR van het LUMC.
Het netwerk bestaat uit acht zorgprofessionals, die zijn benoemd tot verpleegkundig ambassadeurs. In vier duo’s gaan ze de afdelingen oncologie, acute opname, dagbehandeling, oogpoli, spoed eisende hulp en neurologie langs en brengen ze problemen of goede ideeën van collega’s in kaart.
Beddendoorstroom
“Zo is er onlangs een pitch geweest van twee ambassadeurs die op de werkvloer van de afdelingen dagbehandeling en acute opname hebben gekeken naar de beddendoorstroom bij ziekenhuisontslag. “Er kwam naar voren dat 6% van de patiënten voor 12 uur ’s middags wordt ontslagen en 18% voor 14 uur. Zo laat in de ochtend en aan het begin van de middag patiënten ontslaan, leidt tot een enorme zorgzwaarte in de middag en avond als de nieuwe patiënten komen. Verhoogde werkdruk betekent minder werkplezier. Dit probleem hebben zij nu in de VAR ingebracht. De VAR, die de bakermat is van professioneel zeggenschap, kaart dat weer aan bij de werkgever. Zo wordt zeggenschap vanaf de werkvloer ingevoerd”, licht Ilse toe.
Zo wordt zeggenschap vanaf de werkvloer ingevoerd
Na het signaleren van een probleem of een goed idee, moet er uiteindelijk ook een oplossing komen. Marianne: “Bij het onderwerp ‘effectievere doorstroom’ is de oplossing bijvoorbeeld het vervroegen van de ontslagtijden. Dat is fijner voor de wachtende patiënt én daardoor zijn er sneller bedden beschikbaar voor nieuwe patiënten. Voor het personeel is de zorgzwaarte dan ook eerlijker verdeeld. Je wilt als verpleegkundige dat de werkomstandigheden voor jou goed zijn en tot meer tevredenheid leiden. En niet alleen bij jou als zorgprofessional, maar ook bij de patiënt en de familie.”
De ‘probleempitch’ van de volgende twee ambassadeurs staat al op de planning. Die zal gaan over de oogpoli-afdeling. Daar blijkt dat de kennisoverdracht van de patiënt voorafgaand aan de operatie onvoldoende is. Dat zorgt voor heel veel vragen aan verpleegkundigen ná de operatie. “Ook die onevenredige zorgzwaarte gaat de VAR inbrengen richting de leidinggevenden. We hopen dat ná dit project er structureel dingen ten goede zijn veranderd”, besluiten de twee verpleegkundigen.
Leergang Versterk je professionele zeggenschap!
Worstel jij met de vraag: hoe zorg ik dat er naar mij geluisterd wordt, zodat er echt eens iets gaat veranderen? Dan ben je niet de enige! Veel verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten willen zich graag verder ontwikkelen als het gaat om professionele zeggenschap, maar lopen in de praktijk tegen bepaalde belemmeringen aan. Daar zijn we vanuit V&VN mee aan de slag gegaan en we kunnen je nu informeren dat we in het eerste kwartaal van 2025 starten met de leergang ‘Versterk je zeggenschap’!
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.