Wijkverpleging: onze werkplek is vaak onvoldoende rookvrij

  • 2 november 2020
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Wijkverpleging: onze werkplek is vaak onvoldoende rookvrij (Patricia Rehe, ANP)
Foto © Patricia Rehe (ANP)

In de wijkverpleging zijn verpleegkundigen en verzorgenden voor een rookvrije werkplek afhankelijk van de cliënt. Dat maakt het soms lastig om te praten over tabaksontmoediging én het recht op een rookvrije werkplek. “Als ik binnenkom staat het huis van een cliënt soms blauw van de rook,” vertelt een wijkverpleegkundige. Dit blijkt uit een peiling van V&VN waar 1210 verpleegkundigen en verzorgenden aan hebben deelgenomen.

Een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat hun werkplek niet altijd rookvrij is. Dit zijn vooral verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam in de wijk; 47 procent van deze groep geeft aan dat hun werkplek onvoldoende rookvrij is.

Resultaten

Van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden is 90 procent het eens met de stelling dat zij recht hebben op een rookvrije werkplek. 71 procent vindt dat hun werkplek ook voldoende rookvrij is. Een vijfde vindt het voldoende als er niet gerookt wordt op de werkplek, de helft als de totale werkomgeving van voordeur tot en met werkplek rookvrij is.

Daarnaast wil een vijfde dat er op zijn op haar werkplek nooit wordt gerookt. Ruim drie kwart van de ondervraagde verzorgenden en verpleegkundigen vindt dat zij een belangrijke rol hebben in de preventie, advisering en bij de behandeling van tabaksverslaving. Slechts een derde vindt dat zij deze rol ook echt kunnen vervullen. Het is wel mogelijk is om deze rol te vervullen, zegt 31 procent, maar in de praktijk gebeurt dit niet.

Verzorgenden en verpleegkundigen vinden het heel belangrijk om niet te roken in het bijzijn van patiënten.

“Roken tast geloofwaardigheid van de zorgprofessional aan”

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat zij een voorbeeldrol hebben als het om roken gaat. 82 procent vindt dat zij beroepsmatig een voorbeeldfunctie naar patiënten en collega's hebben. Dat betekent niet roken in het bijzijn van een patiënt en op de werkplek niet herkenbaar zijn als roker. Verzorgenden en verpleegkundigen vinden het heel belangrijk om niet te roken in het bijzijn van patiënten. “Roken is heel schadelijk voor patiënten”, zegt een respondent.

Ook tast het volgens sommige verpleegkundigen en verzorgenden de geloofwaardigheid van een zorgprofessional aan als hij of zij rookt. “Je haalt je eigen boodschap onderuit”. Verpleegkundigen en verzorgenden die het oneens zijn met de stelling (7 %) vinden dat je niemand kunt verplichten om te stoppen met roken. “Het is een vrije keuze en iemands eigen verantwoordelijkheid.”

Behoefte aan meer tijd en kennis om rol bij tabaksontmoediging goed te vervullen

Waar ontbreekt het nog aan? Tijd, voldoende kennis over tabaksontmoediging en een duidelijk behandelbeleid. De commissie V&V Rookvrij! ziet dat er op dit gebied nog een wereld te winnen is. Verzorgenden en verpleegkundigen willen volgens verzorgende Jurriana Wijshoff wel aan de slag met tabaksontmoediging, maar weten niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken.

Verpleegkundig specialist Hanneke Schaap snapt dat er behoefte is aan meer kennis en informatie. “Ik zie voor ons als commissie een taak om de al bestaande informatie over tabaksontmoediging nog beter onder de aandacht te brengen.” Het belang van een rookvrije werkplek en de andere uitkomsten van deze peiling brengt de commissie V&V Rookvrij in elk overleg over roken onder de aandacht, bijvoorbeeld bij de overleggen van het Nationaal Preventieakkoord met VWS.

Commissie V&V Rookvrij
  • Janette Tazmi, namens V&VN VS
  • Mariël Verwaal, namens V&VN VS
  • Hanneke Schaap, namens V&VN Longverpleegkundigen
  • Jurriana Wijshoff, namens V&VN Verzorgenden
  • Rob Pluijmen, namens V&VN Arboverpleegkundigen
  • Paul Doedens, namens de GGZ-afdelingen in de vakcommissie GGZ
  • Clara Mulder, namens V&VN Praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners
  • Nelleke Maas, namens V&VN M&G (vakgroep Jeugd)
  • Met ondersteuning van Meike van Halm (adviseur V&VN)

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)