Wordt het tijd dat er écht naar je collega’s geluisterd wordt? Vraag dan deze subsidie voor zeggenschap aan

  • 18 juli 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_verpleegkundige_portret_4

Wat moet verbeterd worden in de zorg? Daar weet jij het antwoord op. Of misschien heb je collega's die altijd met goede ideeën komen. Dan hebben we goed nieuws: je kunt een subsidie van minimaal € 25.000 en maximaal € 50.000 aanvragen bij het ministerie van VWS voor meer zeggenschap binnen jouw organisatie. Deze derde subsidieronde is de laatste, dus wacht niet te lang met je actieplan!

Zeggenschap, wat is dat?

Zeggenschap betekent dat jij mag meepraten en meebepalen over alles wat met jouw vak te maken heeft. Je stem laten horen binnen en buiten de organisatie. En dat daar ook écht naar geluisterd wordt. Doordat mensen zoals jij - die dagelijks zorg verlenen - meebeslissen, ontstaat er nog betere zorg en dienstverlening.

Succesverhaal: een nieuw soort teamoverleg 

Dat meer zeggenschap in een organisatie van belang is, weet Claudia Feringa-Barkel, ambassadeur gehandicaptenzorg bij Aveleijn. Samen met collega Ellis Hegeman heeft ze de subsidie aangevraagd. “We hebben de subsidie gebruikt om onze overlegmomenten te verbeteren. Collega’s voelden zich niet altijd veilig genoeg om hun stem te laten horen. Een teamoverleg betekende meestal een monoloog van de voorzitter, om informatie te zenden na een drukke dienst.” 

Het werd tijd om dit te veranderen. Met de eerste subsidie zijn pilots gedraaid op twee locaties. Ellis en Claudia hebben werkvormen gebundeld om teamoverleggen prettiger te maken en zeggenschap te vergroten. “We hebben de traditionele manier van vergaderen losgelaten. We pakken thema’s nu creatiever aan, delen het team tijdens overleggen op in kleinere groepjes en geven voorafgaand al relevante informatie, zodat teamleden zich beter kunnen voorbereiden.” 

Zeggenschap staat gelijk met vakmanschap

“Ook hebben we gevraagd wie het leuk vond om gespreksleider te zijn, in plaats van iemand aan te wijzen die dat niet ziet zitten. Vervolgens hebben de gespreksleiders een training gevolgd zodat ze deze rol beter kunnen vervullen.” 

Mooie resultaten 

De eerste resultaten zijn positief, blijkt uit een tussentijdse evaluatie. “Collega’s hebben meer het gevoel dat ze hun stem kunnen laten horen. Ze voelen zich meer geprikkeld, worden gehoord. De tevredenheid over zeggenschap is aanzienlijk verbeterd.” 

Integreren in de organisatie 

Om deze nieuwe manier van overleggen te borgen in de organisatie, heeft Claudia vorig jaar een tweede subsidie aangevraagd. Met succes. “We zijn er nu mee bezig het verbeterde zeggenschap te borgen in de organisatie. Zo zijn we bezig met het TOPZ: Team Ontwikkeling Professionele Zeggenschap. Dit team wordt gevormd door verschillende medewerkers, die allemaal hun eigen clientgroep vertegenwoordigen.” 

Claudia merkt dat zeggenschap sowieso meer onderdeel is geworden van Aveleijn. “Mensen horen erover, zijn zich er bewuster van. Dat is leuk om te zien.” Wel blijft het belangrijk dat zeggenschap over inhoudelijk zaken gaat, beaamt ze. “Medewerkers die klagen dat de koffie niet lekker is, dat is geen zeggenschap. Dat verschil is belangrijk. Zeggenschap is mooi, maar staat gelijk met vakmanschap. Over je vak moet je meepraten; niet over randzaken.” 

Laat je horen!

Wil ook jij zeggenschap binnen je organisatie verbeteren? Stuur dan tussen 18 november en 16 december 2024 je actieplan in voor de laatste subsidieronde. Dit hoef je niet alleen te doen – de experts van het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) staan de hele zomer voor je klaar om je te helpen met het actieplan.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)