Zorginfarct

  • 15 oktober 2021
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Verkeersbord: Doodlopende weg
Foto © Harold Versteeg (ANP)

We zitten middenin een zorginfarct. Nadat corona anderhalf jaar heeft huisgehouden moeten we met steeds minder zorgverleners steeds meer zorg leveren. Als zorgverleners weten wij als geen ander wat je moet doen bij een infarct: snel handelen. Want hoe langer de interventie op zich laat wachten, hoe ernstiger de gevolgen.  

In een brief aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg doet het ministerie van VWS het tegenovergestelde. De druk wordt opgevoerd. Het aantal IC-bedden moet omhoog tot boven de 1350. En tegelijkertijd moet de reguliere zorg gewoon doorgaan, de uitgestelde zorg ingehaald én het zorgpersoneel behouden. Je hebt een hartinfarct en de dokter zegt: niet piepen, opstaan, gewoon 10 kilometer hardlopen, dan naar uw werk en vanavond lekker koken voor uw gezin.

De afgelopen anderhalf jaar zijn teveel verpleegkundigen en verzorgenden uitgevallen door ziekte. Teveel collega’s hebben de zorg verlaten. Niet alleen op de IC’s, maar in álle onderdelen van de zorg. Door de druk steeds verder op te voeren, jaag je de zorg over de kling en kun je de groeiende zorgvraag niet meer aan. Met desastreuze gevolgen voor de patiëntenzorg.

Dit hebben wij minister De Jonge vanmiddag nogmaals op het hart gedrukt. Doe geen onrealistische uitspraken over opschaling. Verlícht de druk juist. Voorkom onverantwoorde pieken in zorgvraag. Kijk naar het hele zorgsysteem, van verpleeghuizen en wijkverpleging, tot ziekenhuis, ggz en de gehandicaptenzorg. Durf versoepelingen terug te draaien, reguliere zorg deels af te schalen en het tempo van de inhaalzorg te vertragen. Woon de zorg niet verder uit. Want daar is uiteindelijk heel Nederland de dupe van. 

Durven we het aan om juist gas terug te nemen? Het ministerie vindt dat moeilijk. En wij in de zorg ook. Want we staan altijd klaar voor onze patiënten, cliënten en bewoners. Maar juist daarom moeten we doortastend handelen en de belasting van de zorg en iedereen die er werkt tot normale proporties terugbrengen. Het is de enige manier om goede patiëntenzorg in de toekomst te kunnen garanderen. Bij een infarct móét je snel handelen.

V&VN-voorzitter Bianca Buurman

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)