KwaliTIJD: Alles over Beter Laten in de ziekenhuiszorg
Beter Laten gaat over het stoppen met handelingen waarvan het nut niet is aangetoond. Deze handelingen kunnen tijd, leed voor de patiënt en soms geld besparen. Beter Doen gaat over handelingen die bewezen effectief zijn en je dus beter wel kunt doen.
Voor elke sector, waaronder de ziekenhuiszorg, is er een specifieke Beter Laten-lijst en Beter Doen-lijst. Deze lijsten zijn bedoeld om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door te focussen op wat echt werkt en wat niet.
Aan de slag met Beter Laten Beter Doen
Hoe breng je de Beter Doen-, Beter Laten-aanbevelingen in de praktijk? Waar begin je, waar loop je tegenaan en wat heb je nodig om onnodige handelingen uit de dagelijkse routine uit te bannen? In het project KwaliTIJD, een samenwerking tussen V&VN en het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) begeleiden we verpleegkundigen (individueel) bij het implementeren van deze aanbevelingen binnen hun eigen organisatie. Hierbij wisselen ze kennis en ervaring uit in het landelijke netwerk van KwaliTIJD tijdens online bijeenkomsten.
Momenteel loopt KwaliTIJD 3.0. KwaliTIJD 1.0 en 2.0 zijn afgerond en leverde praktische tips en inzichten (zie infographics) op. Daarnaast is een inspirerend implementatieplan en werkboek ontwikkeld, die je helpt aanbevelingen te implementeren in de praktijk. Wil jij aan de slag met Beter Doen en Beter Laten handelingen? Gebruik dan zeker deze mooie tool die jou stap voor stap helpt bij het starten en doorlopen van het project.
Implementatieplan en infographics
Download hier het:
- Verpleegkundig implementatieplan PDF (stappenplan en werkboek)
- Infographic Geleerde lessen KwaliTIJD 2.0 (pdf)
Nieuw: werk samen met collega's in de online versie van het implementatieplan
KwaliTIJD 3.0: meld je aan
In juli 2024 zijn we gestart met KwaliTIJD 3.0. Hierin trekken we de geleerde lessen uit KwaliTIJD 1.0 en 2.0 verder en gaan meer verpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen en klinieken aan de slag met Beter Doen- en Beter Laten-onderwerpen. Als deelnemer krijg je ondersteuning via het landelijk netwerk KwaliTIJD. Hierin krijg je tips en informatie over hoe je een Beter Laten-project opzet in je organisatie, kun je ervaringen uitwisselen met andere verpleegkundigen over Beter Doen- en Beter Laten- handelingen en word je uitgenodigd voor diverse (online) bijeenkomsten.
Tegelijkertijd kijken we ook wat er nodig is binnen jouw organisatie om structureel te werken aan passende verpleegkundige zorg.
Werk je in het ziekenhuis of kliniek en wil je met Beter Doen- en Beter Laten-handelingen aan de slag, meld je dan ook aan voor het landelijke online Netwerk KwaliTIJD. Werk je in een andere sector en zou je ook graag deel willen nemen aan het netwerk, dan ben je van harte welkom om aan te sluiten.
Aanmelden kan door contact op te nemen met Tessa Rietbergen of Wilma van Til-Dubbink. Bij hen kun je ook terecht als meer wilt weten over het project en de voortgang.
- 9 september 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Zorgprofessionals bewuster van impact vrijheidsbeperking patiënt
E-learning: Beter Doen en Beter Laten in het ziekenhuis
Hoe kan je zorgen dat je alleen die zorg verleent die van toegevoegde waarde is voor jouw patiënt? En hoe zorg je als team dat iedereen dat op dezelfde manier doet? De e-learning “Beter Doen en Beter Laten in het ziekenhuis” helpt je als verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist kritisch te kijken naar je eigen handelen en dat van je team. Daarbij leer je wanneer je handelingen beter kunt doen óf juist laten en hoe je ervoor zorgt dat de gekozen weg onderdeel wordt van het dagelijks handelen van jou en je collega’s.
Stichting E-Infuse heeft deze e-learning ontwikkeld in samenwerking met het programma Doen of laten? en met V&VN. Kijk op de website van E-Infuse voor meer informatie.
Beter Laten in de praktijk
Controleren of je een neusmaagsonde correct hebt ingebracht, doe je met een pH-meting en niet meer met het minder effectieve en meer risicovolle controlemiddel auscultatie. Recente incidenten tonen aan dat nog steeds niet iedere verpleegkundige is overgestapt op de pH-meting. Lees hoe ze er in het MUMC+ met projectleider Liesbeth de Boer in zijn geslaagd alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hieronder de belangrijkste materialen die zijn ingezet. Bekijk alle materialen op de website van 'Doen en laten?'.
- Poster Neusmaagsonde
- Video Limonadetest
- Video Inbrengen Neusmaagsonde
Nieuws & voorbeelddocumenten
Ook het Maastricht UMC+ is actief bezig met de Beter Laten lijst, dit op advies van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR). Renaldo Secchi, coördinator stafgroep verpleging bij het Maastricht UMC+ legt uit hoe zij dit project aanpakken.
Video: Nulmeting Tergooi MC - Arnold Bank Voorbeelddocument: Checklist artsenvisite afdeling Heelkunde VUMC Voorbeelddocument: Verpleegkundig team betrekken bij projectkeuze OLVG Voorbeelddocument: Uitkomsten nulmeting delen met team Tjongerschans Voorbeelddocument: Poster terecht en onterechte indicaties TergooiWord lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.