Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): veiligheid voorop
In de zorg is het preventief dragen van FFP2-maskers voortaan de norm. Dat stellen beroepsvereniging V&VN en de vakbonden CNV en NU91. V&VN heeft een leidraad gepubliceerd waarin de uitbreiding van het gebruik van FFP2-maskers is verankerd. Deze is meteen van kracht. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Er is geen sluitend bewijs dat chirurgische maskers voldoende beschermen tegen het gemuteerde virus. Daarom moeten zorgverleners beschikken over FFP2-maskers. Het is cruciaal om nu het zekere voor het onzekere te nemen.”
Via de NOS werd bekend dat het OMT niet adviseert om RIVM-richtlijnen aan te passen. Bianca Buurman: “Het OMT heeft vanuit microbiologisch perspectief gekeken, niet naar de verpleegkundige en verzorgende praktijk. Dat doen wij wel in onze leidraad, die meteen in werking treedt. Vanuit onze professionele afweging stellen wij: handel vanuit voorzorg en gebruik FFP2-maskers.”
“Wij werken als verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten binnen 1,5 meter”, aldus Buurman. “Dat is de kern van ons beroep. Vaak kunnen onze patiënten hun klachten niet goed uiten. Cliënten in de wijkverpleging melden bijvoorbeeld vaak niet dat zij naar voren zijn gekomen in bron- en contactonderzoek en er is vaak slechte ventilatie thuis. Verstandelijk gehandicapte bewoners pakken medewerkers beet en willen knuffelen. We hebben te maken met fysiek geweld. We voeden patiënten met een slikstoornis die veelvuldig hoesten. En ga zo maar door. Dat is de praktijk. Juist door veranderingen van het coronavirus in meer besmettelijke varianten zijn uit voorzorg FFP2-mondneusmaskers nodig.”
De leidraad schrijft voor dat zorgverleners een FFP2-masker dragen bij contact of werken met patiënten met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Daarnaast kan een FFP2-masker worden gedragen als de zorgprofessional een gevoel van onveiligheid ervaart bij het dragen van een ander type mondneusmasker dan FFP2. In alle overige situaties wordt een IIR-masker ingezet.
Het dragen van mondneusmaskers is onderdeel van een pakket aan infectiepreventiemaatregelen, waaronder handhygiëne, oogbescherming, het dragen van schort en wegwerphandschoenen, ventilatie, desinfectie, testen, thuisblijven bij klachten en afstand houden waar dat kan.
Meld knelpunten
Verpleegkundigen en verzorgenden hebben recht op de juiste bescherming. Stelt jouw werkgever, ook na aandringen, niet de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar? Doe dan een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de inspectie SZW of het meldpunt van V&VN.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.