Concentratie van zorg een stap verder: betrek verpleegkundigen bij de uitwerking
- 26 maart 2025
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen

Vanaf 2027 worden 18 complexe oncologische behandelingen alleen nog gedaan in ziekenhuizen die daar veel ervaring mee hebben. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen verschillende partijen in de zorg, zoals patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en zorgprofessionals, waaronder V&VN. Op deze manier worden de krachten voor deze behandelingen gebundeld. Goed voor patiënten en voor verpleegkundigen. V&VN vindt het van belang dat de uitwerking van deze afspraken in de praktijk gebeurt samen met verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.
De partijen hebben afgesproken hoeveel van deze complexe behandelingen een ziekenhuis minimaal moet doen om deze zorg te mogen blijven aanbieden. Het gaat om 18 specifieke complexe behandelingen en operaties bij onder andere hoofd-halskanker, alvleesklierkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker en moeilijke operaties aan bloedvaten. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat deze behandelingen en operaties alleen nog worden gedaan in ziekenhuizen die deze vaak doen. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat dit leidt tot betere zorguitkomsten.
Goed voor patiënt en zorgprofessional
"Voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten betekent dit dat we nóg beter worden in deze complexe zorg", zegt oncologieverpleegkundige en bestuurslid van V&VN Oncologie, Lisette Bruijnis. "Doordat we vaker dezelfde ziektebeelden zien, kunnen we sneller en beter reageren op wat een patiënt nodig heeft. Dat is goed voor de patiënt én voor ons als zorgprofessionals."
De afspraken komen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat is een plan om de zorg in Nederland ook in de toekomst goed en toegankelijk te houden. Door de complexe zorg te concentreren, krijgen patiënten de zekerheid dat zij behandeld worden door ervaren teams die goed zijn voorbereid.
"Als verpleegkundige wil je zeker weten dat je de beste zorg kunt geven", vertelt Bruijnis. Door deze concentratie krijgen we daar de kans voor. Als je vaker dezelfde ziekten ziet, herken je sneller bijwerkingen of problemen. Daardoor wordt de zorg beter."
Betrek verpleegkundigen bij plannen
Tegelijkertijd ziet Bruijnis dat deze verandering ook gevolgen kan hebben voor verpleegkundigen. Uit een webinar dat V&VN organiseerde kwam al naar voren dat sommige leden zich zorgen maken over een langere reistijd. Ook hebben verpleegkundigen vragen over de gevolgen van de veranderingen voor hun opleidingsmogelijkheden.
Het is belangrijk dat je als zorgprofessional bij de plannen wordt betrokken en weet wat dit gaat betekenen voor jouw werk.
Bruijnis snapt deze vragen. "Soms moeten collega’s verder reizen of op een andere afdeling werken. Dat is niet altijd makkelijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat sommige ziekenhuizen bepaalde zorg niet meer doen en andere ziekenhuizen juist wel. Het is belangrijk dat je als zorgprofessional bij de plannen wordt betrokken en weet wat dit gaat betekenen voor jouw werk. Is het nodig om verder te reizen? Wat verandert er in het werk en welke extra opleidingen zijn misschien nodig? Maar we zien ook hoe belangrijk het is dat patiënten in zo’n moeilijke periode de best mogelijke zorg krijgen. Dan is die extra reis het waard."
Vanaf 2027 mogen ziekenhuizen deze complexe zorg alleen nog aanbieden als ze aan het minimumaantal behandelingen voldoen. V&VN blijft zich inzetten voor goede samenwerking en een sterke rol in de praktische uitwerking van de afspraken.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
