Diversiteit in de zorg: ‘Nog veel winst te behalen’

  • 21 mei 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende Opent Gordijnen Verpleeghuis

Een derde van de verpleegkundigen in ons land voelt zich niet bekwaam in het zorgen voor mensen met een andere culturele achtergrond. Zo’n negentig procent erkent dat kennis over verschillende culturele achtergronden helpt om het werk met patiënten en hun naasten vorm te geven. Dat zijn de eerste uitkomsten van een onderzoek naar de culturele vaardigheden van verpleegkundigen in ons land. “Dit betekent dat er op het gebied van diversiteit in de zorg nog veel winst te behalen is”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Amsterdam UMC, samen met V&VN. In totaal deden 470 zorgprofessionals  mee, onder wie 422 verpleegkundigen. Onderzoeker Pujah Sutharson vertelde dinsdag tijdens de expertmeeting -in het kader van de Anna Reynvaanweek - dat het onderzoek verschil laat zien in het bewustzijn van culturele achtergronden en het gedrag van verpleegkundigen.

Vooroordeel

Sutharson: "Bij vragen naar het gedrag, blijkt door de zorgprofessionals bijna niet actief gevraagd te worden naar de verwachting van de patiënt met een andere culturele achtergrond over de zorg. En slechts een derde zegt problemen te herkennen die patiënten met andere culturele achtergrond ervaren in de geleverde zorg. Zo’n 90 procent streeft ernaar geen vooroordeel te hebben bij patiënten met een andere culturele achtergrond. Onze conclusie is dat de verpleegkundigen zichzelf een ruime voldoende geven als het gaat om diversiteit, maar dat er ook ruimte is voor verbetering. Daarom wordt een screeningsformulier ontwikkeld waarmee zorgprofessionals zichzelf kunnen testen op hun culturele zorgvaardigheden.”

Ook Carmen van Daal, projectleider bij het Kennisinstituut V&VN, presenteerde op de expertmeeting de eerste bevindingen bij het project Diversiteit en Inclusie. “V&VN wil inclusiviteit in de gezondheidszorg bevorderen. Er zijn al veel richtlijnen, handreikingen en scholingen die je als zorgverlener kunnen ondersteunen.”

Palliatieve zorg

V&VN gaat zich als eerste richten op bewustwording en kennis. Van Daal: “Wees je als zorgprofessional bewust van je eigen culturele identiteit. Hoe ben je opgegroeid? Wat zijn je normen en waarden? Richt je daarna op jouw kennis van de ander. Dat kan je collega of je patiënt zijn. Hoe zijn zij opgegroeid? Wat zijn hún normen en waarden? Begin vandaag als zorgprofessional met reflecteren over je eigen normen en waarden en wissel dat uit met collega’s. Omarm onze verschillen.”

Buurman licht toe: “Wat veel collega’s bijvoorbeeld lastig vinden is hoe je om moet gaan met palliatieve zorg bij mensen met verschillende culturele achtergronden. Dan kan je als zorgprofessional in conflict komen met je eigen normen en waarden. Het is goed om daarover na te denken en het gesprek aan te gaan.”

Wil jij de pitch van Carmen zien? Klik hier.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd