Gezamenlijke inkoop beschermende hulpmiddelen van start
- 26 maart 2020
- Nieuwsbericht
- Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
- V&VN Algemeen
Van mondmaskers tot spatbrillen en van schorten tot materiaal om te testen; door de coronacrisis is er een grote behoefte aan medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de tekorten hieraan. Op ons meldpunt komen hier de meeste signalen over binnen. Veel collega’s vragen zich af of er ook voldoende aandacht is voor andere sectoren dan het ziekenhuis, zoals de ggz of de wijk: “We kunnen onszelf niet beschermen en de cliënten niet.”
V&VN zorgt er dan ook voor dat deze signalen terecht komen bij alle partijen die er iets aan kunnen doen. Gerton Heyne, voorzitter a.i. van V&VN: “Er wordt nu ontzettend veel van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten gevraagd. Daar moet tegenover staan dat hun werkgever en de overheid zorgen voor voldoende en adequate persoonlijke beschermingsmiddelen. Onze boodschap is: denk ook aan de collega’s in de wijk, de ggz, de vgz en alle andere sectoren. En heb ook oog voor zzp’ers.”
Gezamenlijke inkoop
Het ministerie van VWS heeft de centrale inkoop en distributie van beschermende en hulpmiddelen opgepakt. Onderdeel van deze aanpak is de oprichting samen met ziekenhuizen, academische centra, leveranciers en producenten van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Dit gaat de landelijke inkoop regelen van de volgende (beschermende) hulpmiddelen:
- FFP1, FFP2 en FFP3 maskers, protectiejassen, spatbrillen, schorten, chirurgische maskers, onderzoekshandschoenen en diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media).
Verdeling ook voor zzp’ers
De beschikbaar komende hulpmiddelen worden regionaal verdeeld via de GGHD/GHOR en ROAZ. Daar kan jouw werkgever terecht voor beschermende en hulpmiddelen. Ook zzp’ers die als éénpitter werken kunnen zich hier melden.
Tekorten? Meld het ons!
Plannen zijn mooi, maar het is belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden er ook in de praktijk echt iets van merken. V&VN zet zich er continu voor in dat verpleegkundigen en verzorgenden hun werk veilig kunnen doen, met voldoende en goede beschermingsmiddelen. Wij vinden het belangrijk dat die terecht komen waar ze het hardst nodig zijn. In alle sectoren van de zorg. Laat ons via ons meldpunt daarom weten waar je tegenaan loopt, wat je zorgen zijn en waar je de grootste behoefte aan hebt! Dan zorgen we ervoor dat jouw signalen terechtkomen bij de partijen die er iets aan kunnen doen. Daar zetten we ons continu voor in.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.