V&VN: veel meer mondmaskers én veel meer testen
- 28 maart 2020
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- V&VN Algemeen
LET OP: VEILIGHEID VOOROP!
Update 26-01-2021: Onze veiligheid, en die van onze kwetsbare patiënten, moet altijd voorop staan. In alle sectoren van de zorg. Daarom is ons uitgangspunt: zorgverleners dragen een FFP2-mondmasker bij contact of werken met patiënten met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Daarnaast kan een FFP2-masker worden gedragen als de zorgprofessional een gevoel van onveiligheid ervaart bij het dragen van een andere type mondneusmasker dan FFP2. In alle overige situaties wordt een IIR-masker ingezet.
Uit heel het land stromen de signalen over tekorten aan mondneusmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen binnen op ons meldpunt. De laatste dagen loopt het aantal meldingen hierover op. Rode draad: tekorten aan beschermingsmiddelen en tests, én verwarring over het gebruik van mondmaskers.
Verpleegkundigen en verzorgenden, en al hun collega’s in de zorg, maken zich hier grote zorgen over: "Ben ik zelf veilig? Word ik geen wandelende bron van besmetting voor mijn kwetsbare cliënten?"
Testen, testen en nog eens testen
Gerton Heyne, voorzitter a.i. van V&VN: "Het is belangrijk dat we veel meer gaan testen in Nederland. Anders missen we cruciale informatie over hoe het virus zich verspreidt én dragen we onnodig bij aan de verdere verspreiding van het virus. Niet voor niets adviseert de WHO testen, testen en nog eens testen om de uitbraak van het virus in te dammen. Het is nodig dat we in Nederland snel naar dat advies van experts gaan handelen."
Meldingen over tekorten
Heyne: "Er wordt onder aanvoering van het ministerie van VWS keihard gewerkt om voldoende IC-bedden beschikbaar te krijgen, om persoonlijke beschermingsmiddelen en tests aan te kopen en te produceren. Maar we zien ook dat de tekorten nog steeds groot zijn." Dat geldt voor alle sectoren: de wijkverpleging, de gehandicaptenzorg, de verpleeghuizen en de GGZ. V&VN ontvangt continu meldingen: "De beschermende middelen zijn (bijna) op, maar mijn werkgever weet niet waar hij ze krijgen kan."
Heyne: "Zorg dat er snel meer beschermingsmiddelen, én tests, beschikbaar komen! Alle instellingen en zzp’ers kunnen daarvoor in principe terecht bij het ROAZ. Laat het ons via ons meldpunt weten als je klachten hebt over het ROAZ of als je daar niet goed geholpen wordt. Dan kaarten wij dat meteen bij VWS aan."
Verwarring mondmaskers
In ons meldpunt komen ook veel vragen binnen over chirurgische maskers. RIVM stelt nu dat chirurgische maskers in veel gevallen gebruikt kunnen worden, terwijl eerder werd geadviseerd om FFP2 maskers te gebruiken. Dit heeft tot verwarring en onzekerheid geleid: “Word ik nog steeds voldoende beschermd?” In dit filmpje van het UMC Utrecht legt arts-microbioloog Marc Bonten precies uit hoe dit zit. Heyne: “Heldere uitleg, en dat moet ook. Want het is ontzettend belangrijk dat de richtlijnen waar verpleegkundigen en verzorgenden mee werken én eenduidig én begrijpelijk én goed toegankelijk zijn. Zeker nu.”
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.