Geld voor opleiden wijkverpleging: ‘Stap in goede richting voor meer collega’s in de wijk’

  • 17 maart 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_cliënt

Voor het opleiden van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro vrij. Dat staat in het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging, dat vandaag is getekend door minister Conny Helder en zorgorganisaties ActiZ, Zorgthuisnl, Zorgverzekeraars Nederland en V&VN. “Het is cruciaal dat er meer verzorgenden en verpleegkundigen in de wijkverpleging gaan werken en dat we huidige collega’s behouden”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Met dit akkoord komt er geld beschikbaar voor zorgorganisaties in de wijk om nieuwe verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten op te leiden in de vorm van een leerwerktraject. Zoals zij-instromers, hbo-v duaal studenten en mbo’ers via de beroepsbegeleidende leerweg. Daarnaast is er geld beschikbaar voor vervolgopleidingen om huidige collega’s te behouden. Ook wordt er gekeken hoe opleidingen moeten worden verbeterd. V&VN pleit al jaren voor het investeren in opleiden en ontwikkelen van zorgprofessionals. Bianca Buurman, die namens de beroepsvereniging tekende, is daarom blij met het akkoord. “Het is een stap in de goede richting dat we investeren in nieuwe collega’s én in vervolgopleidingen om huidige collega’s te behouden.”

Cruciale rol in preventie

Buurman: “Zorg thuis wordt steeds complexer: ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen en patiënten gaan na een ziekenhuisopname zo snel mogelijk weer naar huis. Daar moeten verzorgenden en verpleegkundigen voor toegerust zijn. Dat betekent: investeren in opleiden en in deskundigheidsbevordering. Niet alleen een leven lang leren is belangrijk, maar verzorgenden en verpleegkundigen moeten ook meer ruimte krijgen om zorg te voorkomen. Preventie en gezondheidsbevordering zijn cruciaal. En laat dat nu tot de kerntaken van ons beroep behoren.”

Verbeteren opleidingscultuur

Tijdens de totstandkoming van het akkoord heeft V&VN vooral ingezet op het doorontwikkelen van vervolgopleidingen voor verzorgenden IG en verpleegkundigen, maar ook op het verbeteren van de opleidingscultuur. “Waar zorgorganisaties er nu vaak tegenaanlopen dat er weinig tijd en geld is om studenten en leerlingen op te leiden, moeten we ervoor zorgen dat opleiden een essentieel onderdeel van het dagelijkse werk van verzorgenden en verpleegkundigen wordt, gefaciliteerd door de werkgever”, benadrukt Buurman.

Geld op de juiste plek

De komende tijd worden er concrete afspraken gemaakt over de precieze besteding. Ook hier is V&VN bij betrokken. Buurman: “Er worden allerlei schattingen gemaakt als het gaat om hoeveel verzorgenden en verpleegkundigen er nodig zijn. Om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek komt, is het van groot belang dat er een goed beeld komt van wat er precies nodig is. Daarnaast vinden we het noodzakelijk dat het perspectief van de professional centraal staat. Wat heeft hij of zij nodig om in de wijkverpleging te blijven of komen werken (denk aan opleiden, leven lang leren en professionele ontwikkeling)? Dat is exact wat er in het akkoord staat.”

Lees hier het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)