Indrukwekkend cv (deel 2)

  • 12 september 2024
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN 3 24 Johan
Coördinerend verpleegkundige Johan Trouw Foto © Mark Prins

Verpleegkunde is een prachtvak. Waarin je een prachtige loopbaan kunt hebben, zo kun je lezen in het nieuwste V&VN Magazine. In een portretserie van vier delen laten we verpleegkundigen aan het woord die weigeren te aanvaarden dat je té ambitieus kunt zijn. In deel 2 Johan Trouw (1969). Hij is coördinerend verpleegkundige in een woonzorgcentrum van Zorggroep Almere: “Na vijf jaar kriebelt het weer.”

“Ik heb nooit een bepaald plan voor mijn carrière gehad. Dingen zijn mij altijd komen aanwaaien of op mijn pad gekomen. Hoewel, ik neem ook vaak zelf initiatief. Ik pak alles met beide handen aan.

“Ik werk al sinds mijn zeventiende in de zorg, maar heb nooit vijf jaar hetzelfde gedaan. Dan begint het bij mij toch weer te kriebelen om iets nieuws te proberen.

Kijkje bij andere organisaties

“Toen ik net klaar was met mijn opleiding tot verpleegkundige, werd ik gevraagd te solliciteren op een vacature praktijkopleider. Dat was een hele eer. Maar ik moest dan wel de lerarenopleiding gaan doen. En daar heb ik veel profijt van gehad. Naast mijn werk als coördinerend verpleegkundige heb ik tot september
vorig jaar gefreelancet als docent. Daardoor kon ik een kijkje nemen bij andere organisaties. Heel leerzaam, want je neemt overal wat mee qua methodieken en werkwijzen.

“Helaas gaat het doorgroeien niet altijd makkelijk. Zo was ik al vijf jaar teammanager. Ik wilde terug naar de inhoud. Maar bij mijn toenmalige werkgever kreeg ik daarvoor te weinig mogelijkheden. Daarom ben ik naar een andere organisatie overgestapt. Best jammer, want je laat een hoop leuke collega’s achter.”

Geen starre werkhouding

“Binnen Zorggroep Almere hebben we zelf een woonzorgcentrum opgezet. Daar ben ik tot nu toe het meest trots op. Er kunnen 130 mensen met dementie wonen. Ik heb via V&VN de opleiding tot implementatiecoach gevolgd. Die kennis kon ik goed gebruiken om onze visie te ontwikkelen. En om te bepalen hoe we de locatie wilden opbouwen. Die visie bewaken we nu ook.

“Meegaan met ontwikkelingen en openstaan voor verandering is superbelangrijk. De zorg verandert. Je schiet er niets mee op als je een starre werkhouding aanneemt. Kijk wat je kunt doen. Nog belangrijker: kijk of je het nog leuk vindt wat je doet. Een goed salaris is fijn, maar dat moet niet je drijfveer zijn.”

Bron: V&VN Magazine 3-2024 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Mark Prins

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)